fbpx Στον Άρειο Πάγο η διαμάχη εργαζομένων - διοίκησης ΔΕΥΑΚ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στον Άρειο Πάγο η διαμάχη εργαζομένων - διοίκησης ΔΕΥΑΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Άρειος Πάγος
Διαμάχη
ΔΕΥΑΚ

Η άποψη των εργαζομένων, αντιπολίτευσης, δημάρχου και προέδρου ΔΕΥΑΚ διατυπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στον Άρειο Πάγο οδεύει πλέον η διαμάχη εργαζομένων - διοίκησης ΔΕΥΑΚ. Η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να επιδιώξει την αναίρεση της εφετειακής απόφασης που δικαίωνε τους εργαζομένους και υποχρέωνε την επιχείρηση σε επιστροφή χρημάτων που περικόπηκαν στο παρελθόν και πηγαίνει την απόφαση για εξέταση στον Άρειο Πάγο. Μία εξέλιξη που πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων, τις οποίες εξέφρασαν στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου. Εκεί ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, Μανώλης Σκαρλατίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του  ίδιου και των συναδέλφων του για τους χειρισμούς και τη στάση της διοίκησης. Χαρακτήρισε το κόστος της νομικής κάλυψης υψηλό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "κοντεύουμε να γίνουμε νομικοί στα γεράματα, μας έχει κάνει δέκα δικαστήρια. Τα λεφτά που πληρώθηκαν σε δικηγόρους είναι πάρα πολλά", είπε, μεταξύ άλλων, ο κος Σκαρλατίδης. Ανέδειξε τις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων για την λειτουργία της επιχείρησης, καταγγέλλοντας επίσης "δεν έχουμε υλικά να κάνουμε τις δουλειές μας". Επίσης, μίλησε για καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών. Πάντως εκ μέρους των εργαζομένων εννοήθηκε ότι ενδεχομένως να γίνουν αγωγές για την βλάβη που υφίσταται η ΔΕΥΑΚ λόγω τόκων.

Μία επιχείρηση που διαχειρίζεται εκατομμύρια έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις, όταν πρόκειται για χρήματα όχι δικά της αλλά των δημοτών, είπε καταρχήν  δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο εργαζομένων πρόσθεσε "δεν πρόκειται να δεχτώ καμία απειλή ακόμα κι αν αυτή η απειλή είναι προϊόν θυμού ή αγανάκτησης".

Επιμέρους απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν και τις ενέργειες που έγινε για συμβιβασμό με τους εργαζόμενους. Ανέδειξε τις κατασχέσεις που έγιναν στους λογαριασμούς της επιχείρησης και πρόσθεσε "εσείς εξαντλήσατε κάθε δικαίωμα που σας έδινε ο Νόμος χωρίς να κάνετε ένα βήμα πίσω και τώρα μας κατηγορείται γιατί ασκούμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα;. Το ποσό που σας δικαίωσε το Εφετείο το πήρατε όλο. Τι έχει να χάσει η επιχείρηση όταν οι τόκοι σταματήσουν για αυτήν την τριετία; Δεν θα κατηγορηθούμε στην τοπική κοινωνία αν δεν εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο αποφάσεις αρνητικές του Αρείου Πάγου και δεν έχει πάει στην Ολομέλεια;". Επιβεβαίωσε ότι τα λεφτά, βάση της εφετειακής απόφασης που θα εκτελεστεί όπως προκύπτει από το Νομό, θα δοθούν στους εργαζόμενους αλλά τόνισε "δεν έχουμε δικαίωμα να προστατέψουμε και εμάς και την πόλη;". Έτσι θα συνεχίσω, κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Τι είπαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης

"Φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τόσο ως προς την διαχείριση και τη διοίκηση, όσο  και στην απλή καθημερινότητα της ΔΕΥΑΚ", ανέφερε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φελίνα Καζάκου και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία, όπως είπε, "δεν βλέπω διάθεση να αντιμετωπιστούν από τη διοίκηση. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η ένταση. Μου προκαλεί έκπληξη η επιμονή να πάτε και στον Άρειο Πάγο" και ρώτησε "πόσο κοστίζει στη ΔΕΥΑΚ αυτό το επιπλέον βήμα;".

Για ενέργεια που διαταράσσει το ήρεμο κλίμα μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, σε μία περίοδο που η επιχείρηση θα πρέπει να λύσει άλλα προβλήματα, έκανε λόγο η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή. Κάλεσε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να παραιτηθεί από την αναίρεση στον Άρειο Πάγο και να επανέλθει η ομαλότητα.

Για τις εποχές φαυλότητας του παρελθόντος στη ΔΕΥΑΚ για τις οποίες δεν ειπώθηκε τίποτα πολιτικά μέχρι σήμερα, μίλησε αρχικά ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραϊσκος. "Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο είναι ηθικά απαραίτητη, προστατεύει τον δημότη της Κομοτηνής. Η διοίκηση έκανε το σωστό" ανέφερε για το επίμαχο θέμα και πρόσθεσε "εφόσον το ποσό αποδίδεται, όπως οφείλουμε, ποιό είναι το ζήτημα σήμερα; Μονάχα ότι η διοίκηση προσφεύγει στον Άρειο Πάγο. Θεωρώ ότι επειδή ο εργοδότης δεν είναι ένας οποιοδήποτε ιδιώτης, αλλά ο δημότης της Κομοτηνής, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει ό,τι χρειαστεί για την επιχείρηση και οφείλει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα αυτά τα 1,700 εκ. θα βγουν από την τσέπη των δημοτών και θα έχει επιπτώσεις στο τιμολόγιο το οποίο είναι ήδη φουσκωμένο, υπήρχε ένα ηθικό ζήτημα το οποίο το θέσαμε, χωρίς να είμαστε εναντίον των εργαζομένων".  Σε άλλο σημείο του λόγου του είπε ότι "διοίκηση κι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν το πρόσωπο της επιχείρησης στην κοινωνία αναφερόμενος "σε σκηνικό φαυλοκρατίας που δημιουργήθηκε προεκλογικά στο παρελθόν με αυξήσεις 20%". "20% αυξήσεις δεν πήραμε ποτέ", απάντησε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Την άποψη ότι από την στιγμή που πρωτόδικα κέρδισαν οι εργαζόμενοι έπρεπε να παύσει η χρήση κάθε ένδικου μέσου από την διοίκηση, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Φακιρίδης. "Αυτή", όπως είπε, "ήταν η πιο σωστή, η πιο δίκαιη και απέναντι στους δημότες στάση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ που έπρεπε να κρατήσει. Δυστυχώς δεν την κράτησε. Συνολικά υπάρχει αυτή η τάση να πειθαρχούν στα κελεύσματα της κυβέρνησης, σε τελική ανάλυση ακόμη και γι αυτό, με νέες νομοθεσίες, δίνεται η δυνατότητα στην διοίκηση να μην ακολουθήσει τα ένδικα μέσα και να μην έχει πρόβλημα, ενώ παλιότερα είχε. Αυτό έπρεπε να κάνει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, δεν το έκανε και έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και αν τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ επιδεινωθούν ή φορτωθούν και με κάποια επιπλέον κόστη. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει αποκλειστικά η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και απέναντι στους δημότες" είπε ο επικεφαλής παράταξης και κάλεσε τη διοίκηση της επιχείρησης να μην προχωρήσει σε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Σε δευτερολογία του ο πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΥΑΚ κος Σκαρλατίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ για ανακρίβειες και δεσμεύτηκε να δημοσιεύει στον τοπικό Τύπο στις επιμέρους καταγγελίες που έκανε.

Οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές, με άλλους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ να παρεμβαίνουν στην συζήτηση, αναφερόμενοι όχι μόνο στην σημερινή διαμάχη εργαζομένων - διοίκησης ΔΕΥΑΚ, αλλά και σε παλαιότερες υποθέσεις. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δήμαρχος Κομοτηνής,  Γιώργος Πετρίδης για να πει "η διοίκηση αυτή πληρώνει όλα αυτά που γινόντουσαν πριν 15 χρόνια. Μακάρι να είχε την οικονομική δυνατότητα η ΔΕΥΑΚ να δει με διαφορετικό τρόπο το θέμα. Ποια διοίκηση ενόψει εκλογών δεν θέλει να είναι ευχάριστη στους εργαζόμενους της;", έθεσε το ερώτημα. Καταληκτικά, ξεκαθάρισε ότι "το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει κάτι στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Ο δρόμος ο οποίος θα ακολουθηθεί είναι ένας δρόμος που εύχομαι να είναι για το καλό και των εργαζόμενων και της επιχείρησης. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και στην κοινωνία".

Για την απόλυση εργαζόμενου

Στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης ο πρόεδρος εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ κος Σκαρλατίδης ανέδειξε την απόλυση εργαζομένου που εργάζεται για λογαριασμό εργολάβου, λόγω ένταξής του, όπως είπε, σε συνδυασμό, διαφορετικό από αυτόν που συμμετέχει ο πρόεδρος της διοίκησης ΔΕΥΑΚ. Προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του δημάρχου "είναι εργαζόμενος της ΔΕΥΑΚ;", έθεσε το ερώτημα, κατηγορώντας τον κο Σκαρλατίδη για δημιουργία εντυπώσεων προεκλογικά.

Για ποιό λόγο απολύθηκε ένας εργολαβικός εργαζόμενος "επειδή κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές; Γιατί; Φτάσαμε σ' αυτό το σημείο;" αναρωτήθηκε η Φελίνα Καζάκου για να σημειώσει "νομίζω ότι κανείς, είτε είναι διοίκηση, είτε εργολάβος, δεν έχει την ανάγκη να διώξει ένα μεροκαματιάρη άνθρωπο επειδή έβαλε υποψηφιότητα". Για την απόλυση η Ελένη Λαφτσή ενημέρωσε ότι συνομίλησε με τον ίδιο τον εργαζόμενο και τους προϊσταμένους του, καταγγέλλοντας ότι "είναι απόφαση της διοίκησης να απολυθεί", ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι υποψήφιος στο δικό της ψηφοδέλτιο.

"Δεν είναι έκπληξη ότι ένας εργολάβος απολύει έναν εργαζόμενο για την πολιτική του στάση, και είναι καταδικαστέα αν έγινε ακριβώς έτσι", είπε ο κος Φακιρίδης αλλά παραδέχτηκε "δεν έχουμε ακούσει ότι υπάρχει κάτι με εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ". Ο Κώστας Καραϊσκος μιλώντας για την απόλυση του εργολαβικού εργαζόμενου είπε "αν θέλουμε να μιλήσουμε για προεκλογικές απολύσεις κι εμείς έχουμε να πούμε αλλά δεν τα θέτουμε γιατί ξέρουμε ότι το προεκλογικό παιχνίδι παίζεται δυστυχώς μ’ αυτούς τους όρους οι οποίοι είναι εις βάρος μας". Κληθείς από τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να απαντήσει αν αναφέρεται σ’ αυτή την διοίκηση αποκρίθηκε κατηγορηματικά πως όχι, αλλά όπως είπε υπάρχουν "διάφορα δίκτυα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ