fbpx Στον "αέρα" οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων της Ροδόπης από ευλογιά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Στον "αέρα" οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων της Ροδόπης από ευλογιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνοτρόφοι
Αποζημιώσεις

Ο υπουργός πετάει το μπαλάκι στους προηγούμενους και στις υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ  και μιλάει για στοχευμένη ενίσχυση σε απροσδιόριστο χρόνο…

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ γα το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων της Ροδόπης από την ευλογιά που εκκρεμούν από το 2014!


Από την απάντηση του κ. Αποστόλου προκύπτει ότι αν δεν γινόταν η ερώτηση οι κτηνοτρόφοι και η κοινωνία δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι οι αποζημιώσεις από ζωονόσους σταβλισμένων ζώων δεν είχαν περιληφθεί σε υπουργική απόφαση και για τον λόγο αυτό δεν είναι επιλέξιμες!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναζητά άλλου είδους "στοχευμένων ενισχύσεων" που μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι και από που θα προέρχονται.


Βέβαια, ο κ. Αποστόλου επικαλείται λάθη των προηγουμένων πολιτικών ηγεσιών και παρουσιάζει μια πρωτοφανή εικόνα ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ και υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ! 


Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων είπε ο υπουργός: 


"Οι δαπάνες που αφορούσαν σε αποζημιώσεις σε έγκλειστα ζώα δεν είναι επιλέξιμες γιατί δεν προβλέφτηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες.


Πρώτον, οι πληρωμές όλων των έγκλειστων ζώων από τα μέτρα της ευλογιάς για τα έτη 2013-2014 και 2015 αφορούσαν αποζημίωση των κτηνοτρόφων που κρατούσαν τα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις-εκμεταλλεύσεις τους, με αποφάσεις των κτηνιατρικών αρχών στη ζώνη προστασίας, δηλαδή στα τρία χιλιόμετρα. Αυτό ήταν απόφαση των κτηνιατρικών αρχών.


Δεύτερον, η δαπάνη δεν προβλέφθηκε από την τότε κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται ως επιλέξιμη μέσα στην κοινή υπουργική απόφαση οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται λόγω λήψης μέτρων εξυγίανσης.


Τρίτον, παρ’ όλα αυτά, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλησε να αποζημιώσει κατά κάποιον τρόπο τους κτηνοτρόφους στη βάση κάποιων προτάσεων που είχαν γίνει από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, κίνητρο για να κρατούν τα ζώα μέσα και παράλληλα ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.


Τέταρτον, το ποσό αποζημίωσης κυμάνθηκε για άλλους στα 10 ευρώ για άλλους στα 5,5 έως 6,5, ανάλογα με τις πιστώσεις που εξασφάλιζε κάθε φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπήρχε μια σταθερότητα. Μπορούσε να εξασφαλίσει πιστώσεις; Έδινε. 
Η προέλευση των πιστώσεων ήταν από διαφορετικές πηγές, από το DeMinimis ή από άλλες πιστώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 


Επίσης, οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από το υπουργείο, χωρίς να συντάσσονται καταστάσεις πληρωμών από την κτηνιατρική υπηρεσία, με βάση τα αρχεία που στέλνονταν συγκεντρωτικά από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην υπηρεσία δεν ερχόταν κοινοποίηση πληρωμών και σύμφωνα με ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόνο μερικές φορές από την εν λόγω περιφερειακή υπηρεσία ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε πληροφορίες για να διορθωθούν κάποια λάθη που υπήρχαν στις καταστάσεις που στέλνονταν από τον Οργανισμό.


Ποιοι πληρώθηκαν, πότε πληρώθηκαν και ποια είναι τα ποσά πληρωμής, η Περιφερειακή Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δυστυχώς, το μάθαινε από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. 


Επίσης, στις υπηρεσίες μας, λόγω της εμπλοκής τους, δεν έχουν καταρτιστεί ανάλογα αρχεία στους φακέλους μας, που να επιβεβαιώνουν ή μη τις εν λόγω πληρωμές.


Τι κάνουμε τώρα; Όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Άρα, όπως το αντιλαμβάνεστε, έχουμε και δυσκολίες να δώσουμε κρατικές ενισχύσεις χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γιατί, εάν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα επαναφέρουμε καταστάσεις σαν και αυτές που είχαμε παλιότερα με τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που έμπαιναν στη χώρα μας. 


Εμείς, όμως, παρ’ όλα αυτά, διερευνούμε στο υπουργείο τις δυνατότητες να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση. Το τονίζω, κάποια στοχευμένη ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος, που όντως υπήρχε για τους κτηνοτρόφους. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι σε μια ώρα που υπάρχουν και δημοσιονομικές δυσκολίες δεν γίνεται άμεσα. Πάντως, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και ειλικρινά σας λέω, θα βρούμε κάποιον τρόπο αντίστοιχα -γιατί δεν είναι μεγάλα τα ποσά- να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους".


Ο βουλευτής Ροδόπης τονίζει «τη νύφη και πάλι θα την πληρώσουν οι 94 κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που δεν βλέπουν φως για τις αποζημιώσεις τους και την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματός τους».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.