fbpx Το στοίχημα του πάρκου για τη δημοτική αρχή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το στοίχημα του πάρκου για τη δημοτική αρχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
Δήμος Κομοτηνής
Πάρκο Αγίας Παρασκευής

Δέχεται την κριτική, αλλά απαντάει ότι θα γίνουν ενέργειες στο πάρκο Αγίας Παρασκευής και στην πλατεία Ειρήνης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου

Διονύσης Βοργιάς

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με πειστικό τρόπο ότι η εικόνα στο κέντρο της πόλης είναι αισθητικά άρτια. Το αντίθετο, μάλλον, ισχύει, αφότου τόσο το πάρκο Αγίας Παρασκευής όσο και η Πλατεία Ειρήνης κατά γενική ομολογία χρήζουν παρεμβάσεων εξωραϊσμού.

Η κατάσταση ιδίως στο πάρκο, το οποίο είναι «βυθισμένο» στο σκοτάδι, μετράει ολοένα και περισσότερο φθορές και τα σιντριβάνια του έχουν καιρό να επαναλειτουργήσουν όλα μαζί, έχει ενοχλήσει τους δημότες ιδίως το τελευταίο διάστημα, που τα κλειστά καταστήματα ανάγκασαν όλους μας να γίνουμε περιπατητές.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια συγκυρία, εργοτάξια όπως της παιδική χαρά στην Πλατεία Ειρήνης και στο «Σπαθί», λόγω κορωνοϊού, έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα η εικόνα αποδιοργάνωσης του κέντρου ν’ απλώνεται και πέραν του πάρκου.

Την κριτική δέχθηκε σε live συνέντευξη από τον «Χ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος όμως απάντησε: «Στόχος μας είναι να βγάλουμε μία εργολαβία που θα αφορά την βελτίωση της εικόνας στο σύνολο της πλατείας Ειρήνης και στο πάρκο Αγίας Παρασκευής».

Εξωραϊσμός αλλά όχι «νέο» πάρκο
Στο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής υπάρχει ο στόχος του εξωραϊσμού του κεντρικού πάρκου της πόλης, με τον αντιδήμαρχο πάντως να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει ξανά διάλυση και κατασκευή νέου από το μηδέν. «Το πάρκο χρήζει μίας γενναίας παρέμβασης, η οποία όμως να μην πάμε να φτιάξουμε ένα πάρκο από την αρχή. Δεν μπορώ να διανοηθώ να ξηλώσουμε το πάρκο ξανά, για να κάνουμε κάτι νέο πάλι από την αρχή, το οποίο μπορεί να μην αρέσει στους πολίτες», είπε ο κος Καρασταύρου, εξηγώντας πως «θα πάμε να βελτιώσουμε την προβασιμότητα του πάρκου, τα δάπεδα και να κάνουμε πιο χρηστικές τις περιοχές που εγώ πιστεύω ότι έχουν σωστά διαμορφωθεί αλλά με λάθος υλικά».

Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει περίτρανα ότι η επί Κοτσάκη δαπανηρή ολική ανάπλαση του παλιού πάρκου Αγίας Παρασκευής συνετέλεσε περισσότερο στην υποβάθμιση παρά στην αισθητική αναβάθμισή του. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, είτε την δεν ήταν πλήρως οργανωμένες είτε βρήκαν «απέναντι» βανδαλισμούς κατοίκων, κυρίως στα σιντριβάνια.

«Να βελτιώσουμε την εικόνα της πλατείας»
Στο περιθώριο της συνέντευξης ο Δημήτρης Καρασταύρου σημείωσε επίσης πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι «να βελτιώσουμε την εικόνα της πλατείας με άλλα φωτιστικά, άλλο διάκοσμο, με άλλα παγκάκια ενδεχομένως». Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η εργολαβία δημόσιων χώρων που πέρασε κι από την πλατεία, με την αντικατάσταση των μαρμάρων. «Ήδη τα κομμάτια που δημιουργούνται από την εργολαβία που κλείνει, γύρω από τα παρτέρια θέλουμε να κάνουμε κάποιες ειδικές κατασκευές, για να ομορφύνουμε την εικόνα της πλατείας, για να την κάνουμε πιο χρηστική και προσβάσιμη προς τους πολίτες», κατέληξε ο κος Καρασταύρου.

Η «βιτρίνα» της πόλης
Στην κατακλείδα πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως σε κάθε πόλη, έτσι και στην Κομοτηνή, η κεντρική της πλατεία είναι η «βιτρίνα» της. Κι ακόμη κι αν γίνουν έργα σε όλη την πόλη, στο τέλος της θητείας της, η νυν δημοτική αρχή θα κριθεί από πολλούς για την κατάσταση στο κέντρο: Πάρκο και πλατεία είναι, λοιπόν, η αναγκαία αρχή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε