fbpx Στο «κόκκινο» η Ροδόπη και τα αποθέματα αίματος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στο «κόκκινο» η Ροδόπη και τα αποθέματα αίματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
εθελοντική αιμοδοσία
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

«Μένουμε ψύχραιμοι - δίνουμε αίμα» το μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εν μέσω πανδημίας

Διονύσης Βοργιάς

SOS εκπέμπει η Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, για έλλειψη αποθεμάτων αίματος. Οι covid συγκυρίες έχουν απομακρύνει αρκετούς Ροδοπίτες από την τακτική επίσκεψη στην εθελοντική αιμοδοσία, καθώς περισσεύει ο φόβος για τον κορωνοϊό, παρότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γι’ αυτό, η Μονάδα Αιμοδοσίας κάνει έκκληση «σε όλους τους παλιούς και νέους αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου», διότι «οι ελλείψεις αίματος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας καθώς πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου όχι μόνο για τους πολυμεταγγιζόμενους αλλά και για όλες τις κατηγορίες των ασθενών που χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως έγκυες, εργατικά και τροχαία ατυχήματα, καρκινοπαθείς κλπ».

Με σύνθημα «η ζωή των συνανθρώπων μας κυλάει στο αίμα μας… Ας προσφέρουμε απλόχερα αυτό το δώρο», η Μονάδα Αιμοδοσίας καλεί τον κόσμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα, προσφέροντας λίγο αίμα και λίγο χρόνο.

ΕΚΕΑ: Πληροφορίες για τον αιμοδότη
Επειδή ο κορωνοϊός αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς -ακόμη και τακτικούς- αιμοδότες, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δημοσίευσε χρήσιμες πληροφορίες για τον αιμοδότη, υπό το σύνθημα «μένουμε ψύχραιμοι - δίνουμε αίμα».

Η επιδημία από τον νέο κορωνοϊό, με πρώτη εμφάνιση στην Κίνα το Δεκέμβρη του 2019, εξαπλώνεται ταχέως και κρούσματα υπάρχουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Ο κορωνοϊός, είναι αναπνευστικός ιός, μεταδιδόμενος με σταγονίδια και μπορεί να προκαλέσει από κοινό κρυολόγημα μέχρι το σύνδρομο βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας COVID-19. Παρά την ταχεία εξάπλωση τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν ασυμπτωματικά και η νόσος έχει χαμηλή θνητότητα που φθάνει το 2% μεταξύ των νοσούντων, ωστόσο η ευρεία διάχυση της πληροφορίας αλλά και η διαχείρισή της από τα ΜΜΕ έχει προκαλέσει πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις στην οικονομία, στη μετακίνηση αγαθών και ατόμων, σε υπηρεσίες και δομές του κράτους και ως αναμένεται και στην επάρκεια αίματος.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία.

Το ΕΚΕΑ με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας:

  • Καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη
  • Καλεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO
  • Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει
  • Να πολεμήσουμε τον πανικό με σωστή πληροφόρηση
  • Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.