fbpx Στο ιστορικό γεφύρι της Θράκης!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΜΨΑΤΟΥ

Στο ιστορικό γεφύρι της Θράκης!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
WWF
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Παιδιά

Η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με το WWF Hellas έφερε χαμόγελα σε είκοσι οικογένειες και πολλούς ακόμη

Διαδραστικά παιχνίδια στην φύση, απέδειξαν ότι οι μικροί μπορούν να μάθουν ...διασκεδάζοντας 

Διονύσης Βοργιάς

Την ιστορική γέφυρα στην Θράκη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι από όλη την Θράκη, αλλά και μερικοί από Δράμα. Η Κυριακή 10 Ιουνίου σίγουρα ήταν εντελώς διαφορετική από την καθημερινότητα, για τους μικρούς εξερευνητές της φύσης αλλά και τους μεγάλους εξερευνητές, καθώς όλοι τους περιηγήθηκαν στην ιστορική γέφυρα Κομψάτου και είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν από καρδιάς, να μάθουν "γνωστές" και άγνωστες ιστορίες, να περάσουν μία μέρα στην φύση, μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το WWF Hellas.


Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποίησε και φέτος την δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", στην οποία ήταν παρούσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Η Εφορεία σε συνεργασία με το WWF Hellas οργάνωσε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στο μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Κομψάτου. 


Ένα τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα παρακολούθησε ο "Χ", συμμετέχοντας εκτός από την ενημέρωση ...και στα παιχνίδια, τα οποία έφεραν το χαμόγελο στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων. Η περιήγηση ξεκίνησε περί τις 11 το πρωί, όταν όλοι βρεθήκαμε στο σημείο συνάντησης, στην παλιά γέφυρα Κομψάτου από την οποία πλέον διέρχονται τα οχήματα ύστερα από την πτώση της ...νέας. 


Είκοσι οικογένειες, αλλά και μερικές παρέες περιηγητών, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν για μία ακόμη φορά ή για πρώτη φορά στην περιοχή της μεσαιωνικής γέφυρας Κομψάτου. Άλλωστε, σύμφωνα με μία πρόχειρη καταγραφή του "Χ" οι μισοί συμμετέχοντες είχαν ξαναβρεθεί στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι - βλέποντας το πρόγραμμα - θέλησαν να γνωρίσουν για πρώτη φορά τις κρυφές ομορφιές του τόπου. Και η Ροδόπη έχει τέτοιους κρυφούς "παραδείσους" της φύσης, τους οποίους όμως δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν, ακόμη λιγότεροι επισκέπτονται και ελάχιστοι αναδεικνύουν. 


Στο σημείο συνάντησης ξεκίνησε το τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα, με την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Νάγια Δαλακούρα, όπως πάντα με χαμόγελο, να ενημερώνει μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα είχε  θέμα τη συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή των Θρακικών Μετεώρων των σπάνιων αρπακτικών πτηνών με το ανθρώπινο στοιχείο ανά τους αιώνες. "Γιορτάζουμε τις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές και φέτος επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το WWF Hellas, σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είναι το γεφύρι του Κομψάτου", θα μας πει η κα Δαλακούρα για να σημειώσει πως "σκεφτήκαμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, για να δείξουμε στους ανθρώπους της περιοχής μας το πόσο αρμονική μπορεί να είναι η συνύπαρξη ενός αρχαίου μνημείου με τα ζώα του φυσικού μας περιβάλλοντος". 


Για μία ακόμη φορά μάθαμε πολλά, ιστορίες για μοναχούς που περνούσαν από την γέφυρα, για επιπλοποιούς γνωστούς όπως οι Δουλγέρηδες, για την φύση και την πανίδα της περιοχής, και είδαμε τις συμμετοχές να είναι αρκετές, κάτι που σύμφωνα με την κα Δαλακούρα τους δίνει ώθηση για περισσότερες τέτοιες οικογενειακές εξερευνήσεις. "Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία σε συμμετοχές, γιατί έχουμε περίπου 20 οικογένειες (και κάποιες ακόμη μεμονωμένες συμμετοχές). Είναι ένα πρόγραμμα που έγινε να μπορέσουν οι οικογένειες να περάσουν ποιοτικά μεταξύ τους, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και τον ελεύθερο χρόνο στην φύση. 


Η μεγάλη συμμετοχή μας κάνει να σκεφτόμαστε, ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα προγράμματα με τέτοια φιλοσοφία, δηλαδή οικογένειες μαζί με παιδιά κι όχι μόνο παιδιά που κάναμε μέχρι τώρα. Γι' αυτό στοχεύουμε να προσεγγίσουμε κι άλλους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος το θέλει, ιδίως αρχαιολογικούς χώρους που δεν επισκέπτονται τόσο συχνά όσο η Μαρώνεια", είπε. 
Προχωρώντας στην ξενάγηση, προχωρήσαμε και προς το ποτάμι. Εκεί μας περίμεναν οι άνθρωποι του WWF Hellas που μας έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την αρπακτικά είδη της περιοχής τα οποία θα καταγραφούν σε προσεχή έκδοση του "Χ". 


Μικροί και μεγάλοι δεν είπαν όχι στην συμμετοχή τους σε παιχνίδια στη φύση. Ένα μαντήλι έκλεισε τα ματιά των "τολμηρών" και η οικογένεια ή οι φίλοι τους ή άλλοι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν δια της αφής στην φύση, προκειμένου να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα. Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες με καλυμμένα τα μάτια τους εξερευνούσαν την φύση με την αφή και την ακοή. Το παιχνίδι αυτό έλαβε τέλος, η συνέχεια όμως ήταν εξίσου πρωτότυπη. 


Όλα αυτά συνέβησαν δίπλα σε μία ιστορική γέφυρα, που θα είχε 70 μέτρα μήκος, αν δεν είχε καταστραφεί το τρίτο της τόξο. Σύμφωνα με μία καταγραφή η Θράκη διαθέτει 70 γέφυρες που έχουν ανοικοδομηθεί περίπου κατά την βυζαντινή περίοδο. 


Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ροδόπη χρειάζεται περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες και οι Ροδοπίτες χρειάζεται να γνωρίσουν τον πλούτο που πολλές φορές έχουν δίπλα τους αλλά δεν γνωρίζουν. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που