fbpx Στο χλώριο αποδίδονται τα προβλήματα υγείας που εμφάνισαν μαθητές σε μάθημα κολύμβησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΕΒΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στο χλώριο αποδίδονται τα προβλήματα υγείας που εμφάνισαν μαθητές σε μάθημα κολύμβησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολεία
Πανεπιστημιούπολη
Κολυμβητήριο
Μαθητές
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σισμανόγλειο Κομοτηνής

Οι υπεύθυνοι χλωρίωσαν το νερό -τηρώντας φυσικά τα όρια-, το πρωί πριν την έναρξη του μαθήματος κολύμβησης για τους μαθητές, με την οσμή αυτή να προκαλεί δυσφορία σε κάποια από τα παιδιά

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν στον «Χ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης και ο αναπληρωτής πρύτανη και καθηγητής ΤΕΦΑΑ Νίκος Αγγελούσης

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Προβλήματα υγείας εμφάνισαν μαθητές της τρίτης τάξης του 3ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, μετά από την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Εκεί βρίσκονταν, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 9 Μαρτίου, παρακολουθώντας προγραμματισμένο μάθημα κολύμβησης. Όμως μία αλλαγή στο χλώριο της πισίνας, φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προκάλεσε τα προβλήματα. Οι υπεύθυνοι χλωρίωσαν το νερό -τηρώντας φυσικά τα όρια-, το πρωί πριν την έναρξη του μαθήματος κολύμβησης για τους μαθητές.

Η οσμή αυτή προκάλεσε δυσφορία σε κάποια από τα παιδιά φέροντας βήχα, ενώ ορισμένα από αυτά έκαναν εμετό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρωινές αναφορές στον «Χ», δύο μαθητές έκαναν εμετό και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις εμφάνισαν βήχα και πόνο στο στομάχι. Άμεσα ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου, που με τη σειρά της ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών. Τουλάχιστον τρεις μαθητές διακομίστηκαν προληπτικά το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής με ευθύνη των γονέων τους προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όπως πληροφορήθηκε ο «Χ» το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Μαρτίου οι δύο μαθητές αποχώρησαν, ενώ ένας μαθητής υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις. 


Για το συμβάν ενημερώθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε τις σχετικές επαφές για να διαπιστώσει τι συνέβη. Εκείνος επιβεβαίωσε στον «Χ» ότι το χλώριο στην πισίνα ήταν σε επιτρεπτά όρια, αλλά, ενδεχομένως, το πρόβλημα να προέκυψε, επειδή η χλωρίωση έγινε το πρωί της Πέμπτης, πριν το μάθημα. 


Επί του θέματος ρωτήθηκε από τον «Χ» και ο αναπληρωτής πρύτανη και καθηγητής ΤΕΦΑΑ Νίκος Αγγελούσης, ο οποίος έκανε γνωστά τα εξής: «Όπως με ενημέρωσαν οι τιμές του χλωρίου στην πισίνα ήταν εντός των ορίων, το χλώριο έχει ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο. Δεν πρέπει να είναι κάτω από το κατώτατο όριο γιατί τότε το νερό δεν απολυμαίνεται επαρκώς και δεν πρέπει να ξεπεράσει το ανώτατο όριο. Στην προκειμένη περίπτωση το χλώριο ήταν στο ανώτατο όριο, αλλά δεν το είχε υπερβεί. Τι σημαίνει αυτό, πολλά άτομα έχουν αυξημένη ευαισθησία στο χλώριο, όσο περισσότερο κολυμπάς και με όσο μεγαλύτερη ένταση κολυμπάς τόσο ευκολότερο είναι να εμφανίσεις αυτήν την ευαισθησία. Το σύμπτωμα είναι συνήθως βήχας και μία «βαριά» αίσθηση. Αν έχει κάποιος μία μεγαλύτερη ευαισθησία και κολυμπήσει με μεγαλύτερη ένταση μέσα στην πισίνα, όπως ένα παιδί, αυτή η ευαισθησία είναι πιθανό να εμφανιστεί αν το χλώριο είναι στο ανώτατο όριο. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που εμφανίζεται και μετά το αντιλαμβάνεσαι, ότι δηλαδή έχεις μία ευαισθησία στο χλώριο».


Για την περίπτωση των μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου, ο κος Αγγελούσης, ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της κολύμβησης, ότι στη διάρκεια του χθεσινού μαθήματος ορισμένοι μαθητές του ζήτησαν να εξέλθουν νωρίτερα από την πισίνα και άρχισαν να βήχουν. «Αυτό μου μεταφέρθηκε, δεν συνέβη κάτι άλλο εκεί», είπε ο αναπληρωτής πρύτανης, σημειώνοντας ότι το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. 


Παράλληλα κάλεσε όσους γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν ευαισθησία στο χλώριο να ενημερώνουν τους υπευθύνους του προγράμματος. Τέλος, διαβεβαίωσε, ότι οι μετρήσεις στο χλώριο της πισίνας του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου είναι καθημερινές. Αντίστοιχο θέμα είχε προκύψει και πέρσι όταν ορισμένοι αθλητές κολυμβητικών συλλόγων είχαν εμφανίσει ευαισθησία στο χλώριο. 


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα κολύμβησης των μαθητών θα συνεχιστεί κανονικά και έκανε γνωστό ότι θα έχει επαφή με τους αρμοδίους του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου του ΔΠΘ. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ