fbpx Στο εργαστήρι παραδοσιακών χορών της μητρόπολης διατηρούν την χορευτική μας παράδοση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στο εργαστήρι παραδοσιακών χορών της μητρόπολης διατηρούν την χορευτική μας παράδοση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής
παραδοσιακοί χοροί

Ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Δωρόπουλος μιλάει στον "Χ" για την σχέση χορού - παράδοσης, αναγνωρίζει "ο χορός μας δίνει ταυτότητα - η γνώση της παράδοσης μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά"

Διονύσης Βοργιάς

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το εργαστήρι παραδοσιακών χορών της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά του, στο κέντρο διασκέδασης Diamond το βράδυ του Σαββάτου 9/2. Παρουσία πλήθους κόσμου και μελών των τριών χορευτικών τμημάτων του εργαστηρίου, την πίτα ευλόγησε και μετέφερε τις πατρικές του ευχές ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Το γλέντι ξεκίνησε το βράδυ, με πολύ χορό, και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συνοδεία της ορχήστρας του Βαγγέλη Δωρόπουλου, υπεύθυνου των χορευτικών τμημάτων του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών της μητρόπολης. Οι τυχεροί της βραδιάς που βρήκαν τα νομίσματα μέσα στις βασιλόπιτες που μοιράστηκαν ανταμείφθηκαν με εικόνες Αγίων της Ορθοδοξίας.

Ο "Χ" συνομίλησε με τον κο Δωρόπουλο, σε μία όμορφη συζήτηση γύρω από τον χορό και την παράδοση. "Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια με ένα τμηματάκι, το οποίο σιγά - σιγά έδωσε καρπούς. Πλέον, έχουμε τρία τμήματα και κάθε χρονιά, ποιοτικά και ποσοτικά πάμε καλύτερα (αρχάριοι - πρώην αρχάριοι - τμήμα εμφάνισης)", είπε για την προσπάθεια που κάνουν στο εργαστήρι και πως αυτή αποδίδει αποτελέσματα, και πληροφόρησε ότι "τα τμήματα είναι ενηλίκων και ...ο χορός χρόνια δεν κοιτά. Τα τμήματα είναι ανοιχτά για όλους αρκεί να έχουν διάθεση, όρεξη και μεράκι".

Ο κος Δωρόπουλος εξήγησε, σε άλλο σημείο του λόγου του, πως "το ζητούμενο δεν είναι πάνω από όλα η εμφάνιση, που απλώς είναι μία από τις επιδιώξεις μας ώστε να δείχνουμε στον κόσμο τι γίνεται μέσα στα τμήματα. Ζητούμενο είναι η πραγματική και η βαθιά γνωριμία του κόσμου με την παράδοση σε όλες τις εκδοχές της, ως κίνηση, ως τραγούδι, καθώς αυτά που χορεύουμε κοιτάμε να τα μαθαίνουμε και ως προς το τραγούδι".

Ο υπεύθυνος των τμημάτων ανέδειξε πως "ο χορός αποτελεί τμήμα της παραδοσιακής κοινωνίας, υπάρχει από παλιά, μας δίνει ταυτότητα, αυτογνωσία, διευρύνει το αισθητικό μας πεδίο, και μας κάνει καλύτερους γιατί μας διδάσκει την ομαδικότητα. Είναι πολύ σημαντική η δύναμη του ότι πιανόμαστε από το χέρι, χωρίς να παραγνωρίζω τους ελεύθερους χορούς, που έχουν ορμητικότητα κι έκσταση. Η γνώση της παράδοσης μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά, δημιουργικά και πλάι με την ταυτότητά μας, μέσα στο σήμερα που έχει διάφορα ερεθίσματα κι ακούσματα, στα οποία δεν τοποθετούμαστε αρνητικά. Ό, τι καλό και δημιουργικό καλό είναι να πορεύεται με τον σύγχρονο άνθρωπο, αρκεί δίπλα σε όλα αυτά να υπάρχει η πολιτιστική - πολιτισμική ταυτότητά".

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κος Δωρόπουλος ανέδειξε επίσης, ότι "η κίνηση το να γνωρίσουμε αυτό που είμαστε πολιτισμικά, μουσικά και χορευτικά άρχισε νωρίτερα από την κρίση, απλώς τώρα επιταχύνθηκε", κάτι το οποίο είναι θετικό σύμφωνα με τον ίδιο. Εάν θέλετε κι εσείς να χορέψετε στα τμήματα των εργαστηρίων, αυτό συμβαίνει κάθε Τρίτη 8.30 με 10 το βράδυ και κάθε Πέμπτη 7.30 με 10 το βράδυ στο Πολύκεντρο του Δήμου Κομοτηνής, στην αίθουσα - γυμναστήριο που λειτουργεί στο υπόγειο. "Εύχομαι ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια της μητρόπολής μας και να εκκολαφτεί κι ένα ...τέταρτο χορευτικό τμήμα", καταλήγει ο υπεύθυνος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο