fbpx Στο 17% η ανακύκλωση στον Δήμο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ»

Στο 17% η ανακύκλωση στον Δήμο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Ανακύκλωση
Γιάννης Γκαράνης

Γιάννης Γκαράνης: «Θα δώσουμε bonus στους νέους που κάνουν ανακύκλωση»

Μία ακόμη ημερίδα, με βασικό πρόταγμα την προώθηση της ανακύκλωσης οργάνωσε την Κομοτηνή η ΔΙΑΑΜΑΘ.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλη την Περιφέρεια και τον κάθε δήμο ξεχωριστά, το ότι πρέπει να προχωρήσει επιτέλους η ανακύκλωση» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη να υιοθετεί το στοίχημα, σημειώνοντας όμως την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Κομοτηνής.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι δήμοι απέχουν πολύ από την επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης -και εν συνεχεία και της κυκλικής οικονομίας- όμως ο δήμος Κομοτηνής είναι σε καλό επίπεδο, πάντα τηρουμένων των αναλογιών και οπωσδήποτε συγκριτικά με τους υπόλοιπους δήμους της περιφέρειας ΑΜΘ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου το ποσοστό της ανακύκλωσης στο δήμο Κομοτηνής κυμαίνεται στο 17% και καθιστά την Κομοτηνή «από τους δήμους με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στην περιφέρεια».

Χρειάζεται «ανακύκλωση» νοοτροπίας
«Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το μεγάλο στοίχημα και επίσης η μεγάλη δουλειά που πρέπει να κάνουμε και μάλιστα πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση» τόνισε ο κος Μουριάδης ενώ είχε παραδεχτεί και ότι χρειάζεται και βελτίωση των δομών και υποδομών ανακύκλωσης, κυρίως δε στους πιο απομακρυσμένους οικισμούς. Επιπλέον, πρέπει να τοποθετηθούν και οι λεγόμενοι «καφέ» κάδοι, αλλά να γίνουν και ΚΔΑΥ όπου δεν υπάρχουν.

Παράλληλα με όλα αυτά όμως, η ανακύκλωση πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, όπως παρατήρησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα. Στην Κομοτηνή ο δήμος ήδη ετοιμάζει ένα πρόγραμμα δράσεων για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά πάει και ένα βήμα παρακάτω «στους νέους της πόλης, που και αυτοί ανακυκλώνουν, θα τους δίνουμε κάποια bonus, ώστε να γίνεται η ανακύκλωση ακόμα πιο καλά» όπως λέει ο κος Γκαράνης.

Πάντως οι τοπικές και οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν ήδη στρώσει το έδαφος για τέτοιου είδους δράσεις, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εφαρμόζουν μαθήματα και δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής στους μαθητές τους. Όπως ειπώθηκε και από τον αντιπρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ, η αύξηση της ανακύκλωσης σημαίνει αναλογική μείωση των δημοτικών τελών, που έχουν πάρει την ανιούσα, εξαιτίας της πολιτικής που αναγκάζεται εκ του νόμου να εφαρμόζει η ΔΙΑΑΜΑΘ (σ.σ. οι Κομοτηναίοι ήδη είδαν αυξήσεις στα τέλη τους, λόγω… ΔΙΑΑΜΑΘ).

Από την ημερίδα απουσίασε ο Χρήστος Μέτιος λόγω παρουσίας του στην ΕΝΠΕ, αλλά εκπροσωπήθηκε από την κα Ζωή Κοσμίδου.

Η εκπροσώπηση των δήμων της ΑΜΘ ήταν ικανοποιητική, ενώ το παρών έδωσαν και πολλές εταιρίες που ασχολούνται με την ανακύκλωση διαφόρων υλικών.

H ημερίδα έγινε στο ξενοδοχείο Chris & Eve το πρωί της Πέμπτης 13/11 και υπενθυμίζεται ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει την μορφή της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας και λειτουργεί ως Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) των Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ