fbpx Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί, στα σπίτια οι μαθητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί, στα σπίτια οι μαθητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαιδευτικοί
Εκλογές

Οι Στ. Μακρυγιάννης και Μ. Βασιλειάδης μιλούν στον "Χ" για τις εκλογές των εκπαιδευτικών και εξηγούν το λόγο που τα σχολεία κλείνουν προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαδικασία

Διονύσης Βοργιάς

Κλειστά έμειναν χθες Τετάρτη 7 Νοεμβρίου τα σχολεία όλης της χώρας, καθώς διεξήχθησαν εκλογές των εκπαιδευτικών, που γίνονται κάθε δύο χρόνια την πρώτη Τετάρτη του Νοέμβρη. Πρόκειται για τη διεξαγωγή των εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία είναι τρία, ήτοι το τοπικό, το περιφερειακό και το πανελλαδικό.

Δικαίωμα εκλέγειν είχαν τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που ανήκουν οργανικά σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) της χώρας, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα των εκλογέων. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι είχαν μόνο τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Τι είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια
Ο "Χ" μίλησε με τον πρόεδρο των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Στέφανο Μακρυγιάννη ο οποίος εξήγησε ότι "οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι η φωνή και το μάτι του κλάδου μέσα στο κέντρο αποφάσεων της διοίκησης". Αναφορικά με την ατζέντα της κάλπης, είπε πως "είναι σταθερή, γιατί τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι αυτά που αποφασίζουν τις θέσεις εργασίας και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Το κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών και κριτήριο ψήφου, είναι η υπεράσπιση των διεκδικήσεων του κλάδου για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, η κάλυψη των κενών σε όλα τα σχολεία, η ικανοποίηση των αιτήσεων για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις, έτσι ώστε ο καθένας κάποια στιγμή να φτάσει στον τόπο του"

Ο πρόεδρος ανέδειξε ότι "κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των μαθητών, κάτι που δεν θα γίνει όσο λείπουν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία" και δήλωσε κατά το ήμισυ ικανοποίηση από τις προ δύο ημερών προσλήψεις αναπληρωτών. 

Τον ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων ανέδειξε στον "Χ" και ο πρόεδρος των καθηγητών Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης, καθώς, όπως είπε, "ασχολούνται με τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, δηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, άδειες. Όλες αυτές οι διαδικασίες λέγονται υπηρεσιακές μεταβολές κι έχουν κι αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι ο θεμέλιος λίθος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς τα συμβούλια επικυρώνουν τις αποφάσεις του υπουργού, ελέγχουν την διοίκηση στις αποφάσεις της". Πρόκειται για πενταμελή όργανα, τα οποία απαρτίζονται κατά τρεις μόνιμους που εκπροσωπούν την διοίκηση και δύο αιρετούς που εκπροσωπούν τον κλάδο.

Τέλος, ο κος Βασιλειάδης εξέφρασε την άποψη ότι "είμαστε οι μοναδικοί λειτουργοί - γιατί δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι - που πηγαίνουμε σε τέσσερις ή πέντε περιοχές, δείξτε μου μία υπηρεσία δημοσίου που πηγαίνουν σε τόσα μέρη", για να αναδείξει το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων.


Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;
Αυτό το ερώτημα που ταλανίζει όλους τους γονείς τέτοιες ημέρες, κλήθηκαν να απαντήσουν στον "Χ" οι Στ. Μακρυγιάννης και Μ. Βασιλειάδης. "Αυτές οι εκλογές γίνονται με τα σχολεία κλειστά, κατόπιν απόφασης της διεύθυνσης εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν κλείνουμε οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία. 

Αυτό το κάνει η διεύθυνση εκπαίδευσης, γιατί, εφόσον είναι μία υπηρεσιακή διαδικασία, κρίνει πως πρέπει να γίνει εντός εργασίας", είπε ο κος Μακρυγιάννης, που έδωσε κι ένα άλλο στοιχείο, πως "ο σύλλογός μας προσπαθεί να κάνει τις αντίστοιχες διαδικασίες, στο μέτρο του δυνατού, εκτός ημερών των σχολείων, δηλαδή η πρώτη τακτική γενική συνέλευση που κάναμε φέτος έγινε τον Ιούνιο, αφού είχε κλείσει το σχολείο για καλοκαίρι".

Κοινωνός της ίδιας άποψης ήταν και ο κος Βασιλειάδης, εξηγώντας ευθύς εξαρχής πως "δεν είναι εκλογές της ΕΛΜΕ Ροδόπης, είναι εκλογές της διοίκησης, δηλαδή του υπουργείου Παιδείας και των περιφερειακών διευθύνσεων", και θύμισε ότι στην Ροδόπη "κερδίζουμε μία μέρα" γιατί η εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται κάθε χρόνο, γίνεται ημέρα Κυριακή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που