fbpx Στήριγμα στους κατοίκους το κέντρο Κοινότητας Αρριανών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΙΛΥΡΑΣ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΔΟΜΗ

Στήριγμα στους κατοίκους το κέντρο Κοινότητας Αρριανών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κέντρο Κοινότητας Αρριανών
Κοινωνική Μέριμνα
Φιλύρα

"Οι δικαιούχοι (οικογένειες) σίτισης τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 480 κι από τότε έχουν αυξηθεί", μας λέει για την κατάσταση 
στο Δήμο η κοινωνική λειτουργός Ειρήνη Γεωργιάδου

 

Διονύσης Βοργιάς

Με σύνθημα "στηρίζουμε τον πολίτη - δυναμώνουμε την κοινωνία" λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας ανά την Ελλάδα, υπό την σκέπη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το εν λόγω υπουργείο, ιδρύθηκαν σε δήμους και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΠΣ 2014-2020.
Τα κέντρα αυτά είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, περιφέρειας ή επικράτειας.


Έτσι και στον Δήμο Αρριανών λειτουργεί αντίστοιχη δομή, η οποία στεγάζεται εντός του δημαρχείου στην Φιλύρα. Εκεί συναντάμε την κοινωνική λειτουργό του κέντρου, Ειρήνη Γεωργιάδου, η οποία αναδεικνύει ότι η δομή ήταν αναγκαία για την περιοχή, καθώς παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες. 


Η κα Γεωργιάδου μας ενημερώνει τα εξής: "Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρριανών βρίσκεται στο δημαρχείο της Φιλύρας και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 15:00. Ο κόσμος έρχεται για πολλές υπηρεσίες, για παράδειγμα κάνει αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ για όταν μοιράζονται τρόφιμα στους δικαιούχους, κι αυτή τη στιγμή έχει δρομολογηθεί μία διανομή που θα τρέξει τους επόμενους μήνες". 


Σε άλλο σημείο του λόγου της, υπογραμμίζει ότι υπάρχει φτώχεια στον Δήμο, αν αναλογιστούμε  ότι οι δικαιούχοι (: οικογένειες) του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ φαίνεται να ξεπερνούν τους 500. "Μέχρι και τον Δεκέμβριο, που ήταν η τελευταία διανομή, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φιλύρας ήταν το δεύτερο, μετά της Κομοτηνής, σε δικαιούχους, καθώς είχαμε περίπου στους 480. Κι αυτές είναι οικογένειες κι όχι μεμονωμένοι δημότες, ενώ αυτή τη στιγμή ο αριθμός έχει αυξηθεί, καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην περιοχή. Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα παραμένουν ανοιχτές, γι' αυτό και υπάρχει συνεχής ροή στο πρόγραμμα. Υπάρχουν και άλλες παροχές τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως τις εκπτώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και κάποια προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ", σημειώνει αναλυτικά.


"Είναι μία υπηρεσία που χρειαζόταν στο Δήμο Αρριανών, γιατί υπάρχουν ανάγκες και προσπαθούμε όσο το δυνατό καλύτερα να τις καλύψουμε", είναι η διαπίστωση της κοινωνικής λειτουργού, η οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσοι δημότες έχουν ζητήσει βοήθεια από το κέντρο, από την αρχή της λειτουργίας τους, αλλά εξηγεί ότι "σήμερα για παράδειγμα πέρασαν από το κέντρο δεκαπέντε άτομα, ενώ πίσω τους είναι και τα μέλη των οικογενειών τους. Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό ανθρώπων που έχουν έρθει από όταν άνοιξε το κέντρο, όμως η συνεχόμενη ροή τους δείχνει ότι η δομή είναι αναγκαία".


Στο κέντρο, εκτός από την κοινωνική λειτουργό, εργάζεται η ψυχολόγος Νεσέ Μεχμέτ, η οποία παρέχει συμβουλευτική και εξειδικευμένες υπηρεσίες, παρέχοντας τη δυνατότητα για δίγλωσση εξυπηρέτηση και ψυχολογική βοήθεια των δημοτών. 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κέντρο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής που αντιμετωπίζουν κάποια κοινωνικά προβλήματα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (πχ ανεργία-εργασία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται την συνδρομή της Πολιτείας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε