fbpx Στην Αθήνα, όχι στην Κομοτηνή, τα οστά του Κ. Καραθεοδωρή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στην Αθήνα, όχι στην Κομοτηνή, τα οστά του Κ. Καραθεοδωρή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Δέσποινα Σκούταρη
Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή

Καθοριστική ήταν η απόφαση της δισέγγονης του γνωστού επιστήμονα, Δέσποινας Σκούταρη, για να μεταφερθούν τα οστά σε κοιμητήριο της πρωτεύουσας
 

Διονύσης Βοργιάς

Στην Αθήνα, όχι στην Κομοτηνή, θα μεταφερθούν τα οστά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, σύμφωνα τουλάχιστον με την απόφαση της δισέγγονης του γνωστού επιστήμονα, Δέσποινας Σκούταρη. Βεβαίως, η απόφαση αυτή προϋποθέτει και την ύπαρξη των κατάλληλων κονδυλίων, προκειμένου να γίνει η εκταφή, η μεταφορά και η επαναταφή σε κοιμητήριο της πρωτεύουσας.

Η πλήρης πρόταση της Κομοτηνής δεν εισακούστηκε
Γνωστό είχε γίνει μέσα από τις σελίδες του «Χ» ότι η Κομοτηνή είχε καταθέσει πλήρη πρόταση για την ταφή του Κ. Καραθεοδωρή στην πόλη, σε ειδικό μαυσωλείο. Εδώ άλλωστε λειτουργεί το μουσείο Κ. Καραθοεδωρή, το οποίο αναμένεται να μετεγκατασταθεί στην Τσανάκλειο, ενώ επίσης έχει την έδρα του κι ο δραστήριος Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή. «Η Κομοτηνή πρόσφερε τα πάντα», θα πει στον «Χ» ο ιδρυτής του συνδέσμου Αθ. Λιπορδέζη, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομοτηνής, η οποία είχε τις ‘πλάτες’ του δραστήριου συνδέσμου, είχε ένα μουσείο στην περιοχή, είχε την σύμφωνη γνώμη του βουλευτή ν. Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα μεταξύ άλλων.

Η απόφαση της δισέγγονης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που ήρθε σε επικοινωνία με την δισέγγονη του Κ. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Σκούταρη, που ζει στο Λονδίνο, τα οστά του Κ. Καραθεοδωρή (σ.σ. προπάππου της) θα μεταφερθούν στον οικογενειακό τάφο των Καραθεοδωρή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Βεβαίως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα εκταφής και μεταφοράς από το Μόναχο στην Ελλάδα, έξοδα τα οποία οι άνθρωποι της Κομοτηνής θα κάλυπταν, εάν η μεταφορά γινόταν με προορισμό την ακριτική Θράκη.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα ο Κ. Καραθεοδωρή ήταν ενταφιασμένος στο Μόναχο. Εκεί δίδαξε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τιμές, με τις οποίες τον περιέβαλαν η πόλη και η σπουδαία επιστημονική της κοινότητα όσο και ο ελληνισμός της Βαυαρίας, για τον οποίο ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν και παραμένει τιμή και καύχημα. Καθώς όμως το μακροχρόνιο μισθωτήριο στο κοιμητήριο Waldfriedhof, όπου είχε ταφεί πλάι στη σύζυγό του, λήγει, η νόμιμη κληρονόμος του, κ. Σκούταρη έκρινε ως καλύτερη λύση να μεταφέρει τα οστά του στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του φετινού Ιουλίου είχαν λάβει χώρα δύο λαμπρές τελετές την ίδια μέρα στην Γερμανία προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης Θρακιώτη μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ελληνοβαυαρικής φιλίας. Συγκεκριμένα το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου τελέστηκε αγιασμός της ονοματοδοσίας του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελληνικής Ομογένειας του Μονάχου που πλέον φέρει το όνομα του μεγάλου Θρακιώτη Μαθηματικού. Η παρουσία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα και της κόρης του προέδρου Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Μαρίας Λιπορδέζη επισφράγισαν το μήνυμα του έργου που γίνεται στην πόλη της Κομοτηνής για να προβληθεί ένα τόσο σημαντικό πρότυπο των καιρών μας.

Δεκαετίες μετά τον θάνατο του μεγάλου αυτού Έλληνα επιστήμονα, η Θράκη διατηρεί την μνήμη και το έργο του, όπως και η ελληνική κοινότητα στο Μόναχο. Ζητούμενο είναι εάν θα τύχει αντίστοιχης «φιλοξενίας» και στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην