fbpx Στην αφάνεια παραμένει η ιστορική Μαρώνεια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Η "ΠΑΛΗΟΧΩΡΑ"

Στην αφάνεια παραμένει η ιστορική Μαρώνεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Μητροπολίτης
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Μαρώνεια

Στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση "Παληόχωρα" του Αγίου Χαράλαμπους Μαρώνειας βρέθηκε ο 'Χ'
 

Διονύσης Βοργιάς

Στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση "Παληόχωρα" του Αγίου Χαράλαμπου Μαρώνειας ,τελέστηκε το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου -για δεύτερη φορά αρχιερατικός εσπερινός- από τον μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Με αυτό τον τρόπο αναδείχθηκε ένας ιστορικός τόπος, ο οποίος με ευθύνη της Πολιτείας παραμένει παραμελημένος και στην αφάνεια εδώ και πολλά χρόνια. 


Στον εσπερινό παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης ,η αντιδήμαρχος Κυριακή Πατσάρα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών Φωτεινή Τσακιράκη, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μαρώνειας Θοδωρής Παρίσης και Προσκυνητών Πάνος Παρασκελίδης, ο αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής και πλήθος πιστών.


ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Όσοι βρέθηκαν στον χώρο, θαύμασαν το μνημείο και απόρησαν πρώτον για το γεγονός ότι δεν είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και δεύτερον για το γεγονός ότι οι ανασκαφές έχουν πολύ δρόμο ακόμη, τρανή απόδειξη ότι η Πολιτεία έχει ξεχάσει την ιστορική Μαρώνεια. Το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο, διότι απαιτούνται σοβαρές εργασίες συντήρησης και ανάδειξης τις οποίες προγραμματίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε καιρούς όμως όπου το χρήμα είναι δυσεύρετο, αμφιβάλλουμε αν ποτέ αυτές θα ολοκληρωθούν. 


Αναφορικά με τον αρχαιολογικό χώρο καθεαυτό, στην Παληόχωρα ανασκάφτηκε, μεταξύ άλλων, τρίκλιτη βασιλική του 5ου-6ου αιώνα με ψηφιδωτά δάπεδα και λοξό αίθριο. Στα ψηφιδωτά του αίθριου κυρίαρχο θέμα είναι οκτάγωνα που δένουν με 'κόμβους του Ηρακλή' και περιλαμβάνουν πουλιά, καλάθια, αγγεία, φρούτα, λουλούδια κ.ά. Ένα πουλί που ξεφεύγει από το κλουβί, αποτελεί την παράσταση-ορόσημο του ψηφιδωτού της Μαρώνειας. 


Αυτό που κάνει τα ευρήματα ξεχωριστά είναι πως τα θέματα του ψηφιδωτού της Παληόχωρας παραπέμπουν σε ψηφιδωτά της ...Βορείου Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά ευρήματα είναι ένα σύνολο ελεφαντοστέινων κομψοτεχνημάτων που προέρχονται από το Ιερό Βήμα της βασιλικής.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Αφότου πρώτα μίλησε για τη γιορτή της Αγίας Άννας, αναφέρθηκε στην ελληνική γη και το νομό Ροδόπης. "Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια γη αγαθή και ευλογημένη, γιατί μας τον παρέδωσαν ποτισμένο με το αίμα τους οι αγωνιστές μας. Όπου κι αν σκάψουμε την Ελλάδα, και την ελεύθερη και την σκλαβωμένη, και τη Ροδόπη βρίσκει κανείς θαύματα και μαρτυρίες της χριστιανικής πίστης. Πριν από μερικές ημέρες, στο Αρσάκειο Ροδόπης  αναδείχθηκε από τις εργασίες για τον αγωγό ένα χριστιανικό νεκροταφείο", είπε ο κκ Παντελεήμων, ενώ για τα συγκεκριμένα ευρήματα ανέδειξε ότι "το όμορφο ψηφιδωτό είναι ακόμη καλυμμένο και στο πρόγραμμα της εφορείας υπάρχουν κι άλλες ανασκαφές, ώστε ο τόπος να μοσχοβολά αθανασία, ζωή και ορθόδοξη πίστη".


Ο εσπερινός όπως τόνισε ο μητροπολίτης, εκτός του εκκλησιαστικού του περιεχομένου, στοχεύει στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού μνημείου που μαζί με την Μαξιμιανούπολη, την Αναστασιούπολη και το Παπίκιο Όρος συναποτελούν κομμάτια της Βυζαντινής ιστορίας της Ροδόπης και της Θράκης αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής της διαδρομής και ταυτότητας. "Η καλή συνεργία που έχει η μητρόπολή μας με τον δήμο Μαρώνειας-Σαπών, την εφορεία αρχαιοτήτων και τους φορείς, μας δίνει τη δυνατότητα να τελούμε εσπερινό σε αυτή την τοποθεσία", κατέληξε ο μητροπολίτης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.