fbpx Στα μαχαίρια Δήμος Κομοτηνής και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Η ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ

Στα μαχαίρια Δήμος Κομοτηνής και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Γ. Γκαράνης: «Δεν θα φύγει το Πανεπιστήμιο από την Παλιά Νομική» 

Αλ. Πολυχρονίδης: «Μας αναγκάζετε να μην διεκδικήσουμε άλλα τμήματα για την Κομοτηνή»

Αιχμή του δόρατος η τουλάχιστον 20ετή παραχώρηση χρήσης που ζήτησε το πανεπιστήμιο

Διονύσης Βοργιάς

Η πιο επεισοδιακή συνεδρίαση που έχει υπάρξει ποτέ με «Κοινωνία Πολιτών» στο «τιμόνι» του Δήμου, ήταν η βραδινή της Τρίτης 29/10. Όλως παραδόξως, η διαμάχη δεν εντοπίστηκε τόσο μεταξύ του σώματος του δημοτικού συμβουλίου, όσο κυρίως μεταξύ της δημοτικής αρχής και των πρυτανικών αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το χρονικό της σύγκρουσης
Η αίθουσα μύριζε μπαρούτι από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, όταν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα υπ’ αριθμόν 1: Υποβολή ή μη αιτήματος χρηματοδότησης στην πρόσκληση για ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι στον άξονα προτεραιότητας: «Ανέγερση ή / και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων» με τίτλο «αξιοποίηση / αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων δημοτικής περιουσίας». Στο περιθώριο της συνεδρίασης έγινε γνωστή η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής, η οποία περιλαμβάνει και το ακίνητο της Παλιάς Νομικής, για το οποίο όμως έχει καταθέσει αυτοτελή πρόταση το ΔΠΘ (σε άλλο πρόγραμμα) για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν μάλιστα, ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και οι αντιπρυτάνεις Φώτης Μάρης και Μαρία Μιχαλοπούλου. Οι τόνοι ανέβηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δημήτρη Καρασταύρου και η ολική ρήξη επιβεβαιώθηκε με το τέλος της συνεδρίασης.

Αιχμή του δόρατος, επί της ουσίας των πραγμάτων ήταν το εάν ο Δήμος Κομοτηνής έχει ή όχι στον σχεδιασμό του, το Πανεπιστήμιο να παραμείνει στην Παλιά Νομική για τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες.

«Δεν θα υπάρξει τουλάχιστον αυτή την στιγμή καμία μεταβολή στην χρήση» δεσμεύτηκε η πρόεδρος του σώματος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, εξηγώντας ότι το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει εντός της Παλιάς Νομικής. «Στο μέλλον –με δεδομένη και την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη- στόχος γενικός του πανεπιστημίου είναι να μεταφέρει όλες τις εγκαταστάσεις, και προοδευτικά σε κάποιο διάστημα άγνωστο μέχρι στιγμής στην πανεπιστημιούπολη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής «προσυπογράφει την διεκδίκηση του ΔΠΘ νέων τμημάτων, εάν επιτευχθεί μπορεί να διαφοροποιήσει την υφιστάμενη κατάσταση, τότε κι αυτή η παράμετρος θα τεθεί. Δεν τίθεται θέμα έξωσης του πανεπιστημίου».

Μπουρλότο στο δημοτικό συμβούλιο
Ανέβασε τους τόνους άμεσα ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης. «Το Πανεπιστήμιο από τον προηγούμενο Απρίλιο έχει στείλει τέσσερις επιστολές στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής», είπε, επισημαίνοντας ότι το ΔΠΘ προσπαθεί να ενημερώσει εδώ και μήνες τον Δήμο για την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση της Παλιάς Νομικής. Ανέδειξε επίσης τις αυξημένες ανάγκες του ΔΠΘ σε κτίρια, καθώς ήδη από φέτος ένα τμήμα κατατμήθηκε σε τρία, ενώ για το καινούργιο κτίριο είπε ότι δεν καλύπτει τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτικών Επιστημών. «Ουδέποτε πήραμε απάντηση από τον Δήμο» πρόσθεσε, δεχόμενος την απάντηση του αντιδημάρχου Δ. Καρασταύρου «έχουμε προβλέψει την ενεργειακή αναβάθμιση και σας λέμε τώρα να κάτσει το Πανεπιστήμιο στην Παλιά Νομική».

Το γάντι σήκωσε ξανά ο Φ. Μάρης διερωτώμενος αν «υπάρχει παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο ΔΠΘ, μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες». Από πλευράς της η πρόεδρος απάντησε ότι δεν ήταν της παρούσης η συζήτηση της παραχώρησης, θυμίζοντας ότι το ΔΠΘ χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις από το 1974 με ενιαύσια παραχώρηση.

Στην αντεπίθεση ο πρύτανης
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα αμήχανα, γιατί δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τέτοια αντιμετώπιση για το Πανεπιστήμιο», είπε μεταξύ πολλών ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, προτάσσοντας κι αυτός τις αυξημένες κτιριακές ανάγκες και λέγοντας «τεχνηέντως αποφύγατε να απαντήσατε (στο θέμα της χρήσης) […] αφήστε απέξω την Παλιά Νομική από τον σχεδιασμό […] να μας δώσετε την παραχώρηση για όσο χρόνο χρειαστεί, όχι λιγότερο των 20 ετών» και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου ότι η πρόταση του Δήμου δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. «Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε το δικό μας πρόγραμμα» είπε. Ο λόγος του πρύτανη έκλεισε με ένα γερό καρφί: «Ζητάμε να δημιουργήσουμε και άλλα τμήματα στην Κομοτηνή. Σας διαβεβαιώνω ότι με αυτό τον τρόπο μάς αναγκάζετε να σταματήσουμε κάθε διεκδίκηση νέου τμήματος στην Κομοτηνή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η αντιπρύτανης Μαρία Μιχαλοπούλου διερωτήθηκε «δεν μας εμπιστεύεστε και δεν μας παραχωρείτε τα κτίρια; […] γιατί δεν συνεργαζόμαστε; Το ζητάμε έξι μήνες».

Γ. Γκαράνης: «Δεν θα φύγει το Πανεπιστήμιο από την Π. Νομική»
Παρά τα όσα ακούστηκαν, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ξεκαθάρισε: «Ποτέ κανείς δεν είπε ότι δεν θέλουμε το Πανεπιστήμιο στην πόλη. Κανένας δεν είπε ότι το Πανεπιστήμιο θα φύγει. Θα είστε όσο καιρό χρειαστεί». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε «προκύπτουν ανάγκες στέγασης των σχολείων της Κομοτηνής. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει ούτε ένα δικό του οικόπεδο για να χτίσει σχολείο. Γι’ αυτό θέλουμε να χτίσουμε ένα νηπιαγωγείο μέσω του προγράμματος». Έκανε λόγο για «όραμα» και «δικαίωμα των δημοτών και της δημοτικής αρχής», αναφερόμενος στην πρόταση ανάπλασης. «Ποιο είναι το πρόβλημα, αφού σας λέμε ότι θα μείνετε εκεί» κατέληξε.

Η ρήτρα Γραβάνη
Στήριξε μεν την πρόταση της δημοτικής αρχής, αλλά έθεσε μία ρητή ρήτρα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης. «Ο τρόπος χειρισμού σας αμαυρώνει την προσπάθεια που έγινε, δεν είναι δυνατό να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο διαπληκτισμού με το πανεπιστήμιο», είπε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν είχε το θάρρος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι συζήτησης με το ΔΠΘ, το οποίο «εδώ και τόσο καιρό ζητά μία παραχώρηση […] γιατί δεν έγινε μία συνεννόηση […] μας φέρνετε δύο μέρες πριν να λάβουμε μία απόφαση χωρίς να έχουμε όλη τη γνώση». «Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό της περιοχής και πρέπει να το στηρίζουμε» είπε, στηρίζοντας την πρόταση με τη ρήτρα να παραμείνει το πανεπιστήμιο όσο χρειάζεται στην Παλιά Νομική.

Συμφέροντα βλέπει ο Σπάρτακος
«Είδαμε ποιος προκάλεσε τους διαπληκτισμούς» είπε ο Κώστας Καραΐσκος, αναφερόμενος στην πρυτανική αρχή του ΔΠΘ και διερωτήθηκε πως γίνεται να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά ενώ «ο δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι δεν διακυβεύεται τίποτα σε σχέση με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου». Και κατήγγειλε: «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει άλλο διακύβευμα, κι αυτό είναι το πρόγραμμα. Κοροϊδευόμαστε τώρα;».

Βεβαίωση για την Π. Νομική θέλει η Ελ. Λαφτσή
«Δεν είμαστε αντίπαλοι με το πανεπιστήμιο, συμφέρον και για τις δύο πλευρές είναι η συνεργασία», ξεκαθάρισε η Ελένη Λαφτσή της Πολη-τικής Ανατροπής, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να παλέψει «για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου». Ζήτησε διαβεβαίωση ότι το πανεπιστήμιο δεν θα φύγει από την Παλιά Νομική, καταλογίζοντας «ατόπημα» στο ότι «δεν υπήρξε διάλογος με τις πρυτανικές αρχές».

Σαφής η θέση Τ. Βαβατσικλή
Σαφής ήταν και η θέση του Τάσου Βαβατσικλή από το ξε-Κίνημα για την Πόλη. «Τέτοιες καταγγελίες από τις πρυτανικές αρχές δεν τις δέχομαι. Δεν συζητώ για παραχώρηση κατά κυριότητα», είπε.

Ερωτηματικά από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ερωτηματικά επί της ουσίας της ανάπλασης και όχι επί της αντιπαράθεσης, έθεσε ο Γιάννης Λεβέντης της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζοντας ερωτηματικά περί θέσεων στάθμευσης, κυκλοφοριακής μελέτης, συνεδριακού κέντρου και άλλα.
Όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ψήφισαν, με τα ως άνω ως δεδομένα, «ναι» στην πρόταση της δημοτικής αρχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε