fbpx Στα χέρια της Περιφέρειας ξαναπερνάει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Στα χέρια της Περιφέρειας ξαναπερνάει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
κτίριο
Χρήστος Μέτιος
Παύλος Δαμιανίδης

Την σύμβαση χρησιδανείου του ...2009 μεταξύ νομαρχίας Ροδόπης και Αναπτυξιακής Ροδόπης έλυσε με ομόφωνη απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο

Οι πιθανότητες να παραμείνει ανοιχτό, το επιδιωκόμενο μοντέλο λειτουργίας και το παράθυρο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ

Διονύσης Βοργιάς

Μία πολύπαθη σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ της τότε νομαρχίας Ροδόπης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης, με αντικείμενο την κατασκευή και την - τουλάχιστον πενταετή - λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής ("Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής), χρονολογούμενη στις 6-2-2009 με διάρκεια μέχρι το 2023, ήρθε να λύσει σχετική ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία ελήφθη στην βραδινή συνεδρίαση της Τετάρτης 27/2. Παρά την συμφωνία επί της αρχής, ηχηρές ήταν οι διαμάχες για την επόμενη μέρα, την βιωσιμότητά του, τις πιθανότητες να παραμείνει ανοιχτό και το επιδιωκόμενο μοντέλο λειτουργίας του.

Σχετικά εισηγήθηκε η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου που εν πολλοίς πληροφόρησε για τα γενικά χαρακτηριστικά του τότε χρησιδανείου, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του πλέον και σκοπός είναι να περάσει το Μέγαρο στα χέρια της Περιφέρειας, καθώς άλλωστε έχει κτιστεί σε έκταση της ΠΑΜ-Θ. Το κτίριο θα επανέλθει στην ΠΑΜ-Θ μετά την λήξη της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - υπουργείου Πολιτισμού και Αν.Ρο. στις 15-03-19 ή μέχρι λήξεως της παράτασης αυτής. Επίσης, η κα Κοσμίδου εισηγήθηκε την διάθεση των αναγκαίων πόρων από την ΠΑΜ-Θ προς συντήρηση του κτιρίου.

Χρ. Μέτιος: Η Περιφέρεια έχει πόρους να συντηρήσει το κτίριο
Η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να συντηρήσει ένα τέτοιο κτίριο, είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην τοποθέτησή του, μη κρύβοντας όμως ότι "δεν μπορούμε να προσλάβουμε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή". Δεν μπόρεσε να πει ακριβώς πόσα χρήματα χρειάζονται για την συντήρησή του, αλλά στάθηκε αισιόδοξος ότι η ΠΑΜ-Θ κάθε χρόνο συντηρεί πολλά κτίρια της αρμοδιότητάς της και "μπορεί ένα ακόμη", όπως είπε. Αναφορικά με το δεύτερο σημείο ...πονοκεφάλου, ήτοι την χρηματοδότηση των δράσεων, μολονότι αρχικά στην συζήτηση κράτησε τα χαρτιά του κλειστά, μετά ο περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι η ΠΑΜ-Θ θέλει να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ, καταθέτοντας προτάσεις για μερικά φεστιβάλ, ώστε μέσω αυτών να γίνουν και κάποιες προσλήψεις. Με αυτές τις προσλήψεις και με το μόνιμο προσωπικό της ΠΑΜ-Θ, θέλει ο περιφερειάρχης να κρατήσει το Μέγαρο ανοιχτό και λειτουργικό, σε πρώτη φάση.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην γίνει πρώτα ένας οργανισμός για το Μέγαρο, γιατί "κανείς περίοδο της κρίσης δεν θα είχε λεφτά να δώσει". "Εννοείται θα κάνουμε τον οργανισμό, αλλά εάν περιμέναμε πρώτα να γίνει, το Μέγαρο θα ήταν ακόμη κλειστό", είπε. Το μοντέλο λειτουργίας ως Οργανισμού, έχουν άλλωστε τα άλλα δύο λειτουργούντα Μέγαρα στην Ελλάδα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Π. Δαμιανίδης: Αστείος και πρόχειρος ο τρόπος σας
Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΜ-Θ κι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος κατηγόρησε ότι αποτελεί και "εργαλείο άσκησης μικροπολιτικής εκμετάλλευσης". Τόνισε πως "θα έπρεπε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο στην οποία να παρθεί απόφαση για το πως θα λειτουργήσει". Εδώ, υπογράμμισε και το εξής: "Μέχρι στιγμής το μοντέλο δεν ήταν λειτουργίας, ήταν μη λειτουργίας, παρά τις όποιες εκλάμψεις, χάρη στην αυτοθυσία συμπολιτών μας. Είναι κρίμα να πληρώνουμε 150.000 ευρώ τον χρόνο για να είναι κλειστό".

Ο κος Δαμιανίδης στάθηκε κατηγορηματικός αναφορικά με την έλλειψη σχεδιασμού. "Είναι αστείος και πρόχειρος ο τρόπος που πάτε να το ανοίξετε. Πάμε και πάλι σε λάθος. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Μπορούμε να πάρουμε το μοντέλο λειτουργίας των Μεγάρων Αθήνας ή Θεσσαλονίκης και να το εφαρμόσουμε εδώ. Άλλο το μοντέλο λειτουργίας και άλλο ο προϋπολογισμός", ξεκαθάρισε, ζητώντας "να γίνει επιτέλους οργανισμός - όχι άλλα πειράματα γύρω από το Μέγαρο. Χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία και καλλιτεχνικό υπόβαθρο".

Δύο ακόμη προτάσεις για λειτουργικά κόστη και αξιοποίηση
"Έχουμε στα χέρια μας μία υποδομή αξίας 20εκ ευρώ", αναγνώρισε εκ μέρους της ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ ο Μενέλαος Μαλτέζος και κατηγόρησε ότι "μας θυμίζει μία Ελλάδα που με ευκολία δανειζόμασταν κι επενδύαμε χωρίς να μετράμε την ανταποδοτικότητα και την χρησιμότητα στο μέλλον". Πρόταση της παράταξής του είναι η εξής: "Να μπει ένα μόνιμο κονδύλι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τα ελάχιστα της λειτουργίας, και να συμπληρώνεται από πόρους της Περιφέρειας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Πρόκειται για μία υποδομή με βαλκανικές διαστάσεις. Θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της διασυνοριακότητας, με την διέλευση λεωφορείων από την Νυμφαία. Συμφωνούμε να περάσει στα χέρια της Περιφέρειας". Την ολική χρηματοδότηση από το υπουργείο, χωρίς να δαπανούν χρήματα οι κάτοικοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης.

Περί σπατάλης και πολιτικών σκοπιμοτήτων
Όχι τόσο στο αύριο, αλλά στο χθες, στάθηκε ο επικεφαλής της Γνώσης και Συνεργασίας Βασίλης Τραϊφόρος. Κατηγόρησε ότι δαπανήθηκαν 20 εκ ευρώ "σε μία εποχή όπου θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να πάνε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ήταν ένα πολιτικό ολίσθημα, σκάνδαλο". Πρότεινε να γίνει "μία μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο". Όσο για την επόμενη μέρα του Μεγάρου Μουσικής, τα ασφαλή συμπεράσματα θα αρχίσουν να βγαίνουν μετά τις εκλογές...

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του