fbpx Στα άδυτα της αρχαίας Πλωτινόπολης μαθητές από την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 10ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Στα άδυτα της αρχαίας Πλωτινόπολης μαθητές από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διδυμότειχο
Σχολεία
Μαθητές
Σχολική εκδρομή

Με την βοήθεια του αρχαιολόγου Ματθαίου Κουτσουμανή και την  συνδρομή των ανθρώπων του ιστορικού και πολιτιστικού συλλόγου Διδυμοτείχου "Καστροπολίτες - Γνώση και Δράση"


Άπαντες μικροί και μεγάλοι, εντυπωσιάστηκαν από τον αρχαιολογικό πλούτο που κρύβει ο λόφος της Αγίας Πέτρας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στα άδυτα της αρχαίας Πλωτινόπολης μπήκαν μαθητές από την Κομοτηνή, όπου με την βοήθεια του αρχαιολόγου Ματθαίου Κουτσουμανή και την  συνδρομή των ανθρώπων του ιστορικού και πολιτιστικού συλλόγου Διδυμοτείχου "Καστροπολίτες - Γνώση και Δράση", ανακάλυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η εξόρμηση μαθητών του 10ου δημοτικού σχολείου καταγράφηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.kastropolites.com, εκεί που φιλοξενούνται θέματα για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό του Διδυμοτείχου, της Θράκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.


Το Σάββατο 3 Ιουνίου, παραβρέθηκαν στην πόλη του Διδυμοτείχου δάσκαλοι, μαθητές και γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Κατόπιν συνεννόησης τους με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή και με τον Σύλλογο Διδυμοτείχου "Καστροπολίτες - Γνώση και Δράση", επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο της Αγίας Πέτρας όπου βρίσκεται η αρχαία Πλωτινόπολη. Οι παλαιοί συνεργάτες του κου Κουτσουμανή εργάστηκαν εθελοντικά και βοήθησαν στο να επιτευχθεί αυτή η επίσκεψη, ανοίγοντας τα σκέπαστρα όπου φυλάσσονται τα πάρα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Πλωτινόπολης. Πρόκειται για τους κυρίους  Γιώργο Κεμαλάκη, Φώτη Καλιαλάκη, Αντώνη και Ηλία Καραπιπέρη.


Η Πλωτινόπολη είναι μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε το όνομα της γυναίκας του Πλωτίνης. 


Πριν από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο διαπιστώθηκε ότι ο λόφος αυτός με τη στρατηγική θέση παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες, βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Πωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). 


Συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πέτρα από τη ΙΘ΄ ΕΠΚΑ το καλοκαίρι του 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το φθινόπωρο του 1996 ξανάρχισαν οι ανασκαφές στην Πλωτινόπολη.  Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιείται στο μέσον περίπου της ανατολικής ομαλής πλαγιάς του λόφου, απέναντι ακριβώς από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή όπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ανασκάφηκε κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα. Ανασκάφηκαν λείψανα κτηρίων, τα οποία μαζί με το κτήριο με τα ψηφιδωτά φαίνεται να ανήκουν σε ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου αι. μ.Χ. Επίσης αποκαλύφθηκε δάπεδο κτηρίου ρωμαϊκών χρόνων και αγωγός. Βόρεια του κτηρίου αποκαλύφθηκε υπόκαυστο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση ότι πρόκειται για λουτρό. Σημαντικότατο, όμως, εύρημα είναι ένα πηγάδι με εσωτερική διάμετρο 2,20 μ., κατασκευασμένο με λαξευτούς γωνιόλιθους σύμφωνα με το ισοδομικό σύστημα. 


Τα πλέον εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά της Πλωτινόπολης και δεν είναι πρόσφατο εύρημα. Έρχονται σταδιακά στο φως με πλήθος κινητών ευρημάτων (κεραμική, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, γυάλινα αγγεία και πολλά νομίσματα) από το 2009 σε ανασκαφές της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση αρχικά του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και στη συνέχεια του Δήμου Διδυμοτείχου. Το υπέροχο ψηφιδωτό του δάπεδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, καλύπτει επιφάνεια 140 τ.μ. αλλά μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφτεί σε έκταση 90 τ.μ. Διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και αν οι τοίχοι μεταγενέστερου κτιρίου των παλαιοχριστιανικών χρόνων (4ος-5ος μ.Χ. αιώνας) δεν είχαν προκαλέσει φθορές, θα είχαμε ένα ολοκληρωμένο αριστούργημα της ψηφιδωτής τέχνης, ασυνήθιστο για τη Βόρεια Ελλάδα ως προς το εικονογραφικό θέμα, που συναντάμε στην Ιταλία ή στην Κόρινθο.


Άπαντες μικροί και μεγάλοι, έμειναν έκθαμβοι από τον αρχαιολογικό πλούτο που κρύβει ο λόφος της Αγίας Πέτρας, καθώς επίσης δήλωσαν το θαυμασμό τους και για το Κάστρο του Διδυμοτείχου. Λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν μπόρεσαν να μείνουν για περισσότερες ώρες στην πόλη και για το λόγο αυτό τόνισαν ότι στο άμεσο μέλλον θα ξαναεπισκεφθούν το Διδυμότειχο για να περιηγηθούν και να δουν όλες τις ομορφιές του.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ