fbpx Στα 48 του ο Κώστας Νικολαΐδης τρέχει μαραθωνίους και προτείνει έναν υγιή τρόπο ζωής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΤΡΕΞΕ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Στα 48 του ο Κώστας Νικολαΐδης τρέχει μαραθωνίους και προτείνει έναν υγιή τρόπο ζωής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στίβος
Υγεία
Μαραθώνιος

Ο Κομοτηναίος δίνει το μήνυμα πως "το τρέξιμο είναι ένα ευεργετικό χόμπι"

Διονύσης Βοργιάς

Δε λογαριάζει τα χρόνια ο Κομοτηναίος Κώστας Νικολαΐδης, που στα 48 του χρόνια συνεχίζει να τρέχει μαραθωνίους, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Αυτή τη φορά ο δρομέας έτρεξε στον μαραθώνιο της Φρανκφούρτης, όπου ολοκλήρωσε τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα σε 3 ώρες και 5 λεπτά!
"Πριν από είκοσι χρόνια έκανα 2:32 στον μαραθώνιο του Λονδίνου, οπότε για μένα κάποιες συμμετοχές έχουν ιστορική σημασία. Μετά από είκοσι χρόνια, το ότι μπορώ να κρατιέμαι κοντά στις 3 ώρες σε χρόνο είναι σημαντικό", μας λέει χαρούμενος για το επίτευγμά του.


Ο δρ. Κώστας Νικολαΐδης - εργοφυσιολόγος με μεταπτυχιακό στη διατροφή - δίνει το παράδειγμα της υγιεινής ζωής, σε άθληση και διατροφή. Όπως εξηγεί ο ίδιος "για μένα το παν είναι η ποιότητα ζωής, με αυτή σχετίζεται και το επάγγελμά μου. Μεγάλωσα με το τρέξιμο, κι αυτό ήταν το κίνητρο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, που έγιναν στην Αγγλία. Εκεί ήθελα να γνωρίσω την κουλτούρα τους σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό και -κυρίως τις μεγάλες αποστάσεις- που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο".


Ορίζοντας το τρέξιμο, απαντά πως πρόκειται "για ένα ευεργετικό χόμπι, που για μένα είναι όλη μου η ζωή". Γι' αυτό άλλωστε δεν άφησε αυτή την ασχολία ποτέ στη ζωή του: "Παρά τις σπουδές και την οικογένεια, δεν άφησα ποτέ το τρέξιμο".


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ
Όπως παρατηρεί ο δρ. Νικολαΐδης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν ή γενικότερα ασκούνται, σε σχέση με τις παλιότερες εποχές. "Πλέον όλοι γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της σωστής άσκησης, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή. Γι' αυτό με χαρά βλέπω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να τρέχουν, ενώ για παράδειγμα παλιά στα στάδια ήμασταν ελάχιστοι", υπογραμμίζει.


Αναδεικνύοντας τα οφέλη της κάθε μορφής άσκησης και της σωστής διατροφής, υπογραμμίζει πως "η άθληση, και κυρίως η αερόβια άσκηση, προστατεύει τον αθλούμενο από αρρώστιες, διατηρεί την ψυχολογία του ασκούμενου προκαλώντας ψυχική χαλάρωση και ηρεμία. Από εκεί και πέρα, μαζί με τη σωστή διατροφή, ο ασκούμενος βλέπει και το σώμα του να είναι σε ικανοποιητικά πλαίσια". 


Παρόλα αυτά εφιστά και την προσοχή ότι ...μέτρο άριστον, δεν χρειάζονται υπερβολές. "Δε μπορεί ο καθένας να γίνει σε μια μέρα μαραθωνοδρόμος. Βήμα-βήμα, με προσοχή σε ένταση και σε ποσότητα, γιατί αλλιώς εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία", συμβουλεύει. 


ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Το στοιχείο "έκπληξη" στη συμμετοχή του στον εν λόγω μαραθώνιο, είναι πως είδε τη φωτογραφία του ...και στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης. "Έτρεχαν 28.000 αθλητές, επαγγελματίες, γνωστοί Κενυάτες, Αιθίοπες και άλλοι, αλλά στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης που έγραφε για τον αγώνα, είχαν στο πρωτοσέλιδο μία φωτογραφία όπου ήμουν κι εγώ μέσα. Τι μπορεί να τους κέρδισε σε εμένα δεν το ξέρω", απαντά κληθείς να σχολιάσει αν γνωρίζει το λόγο επιλογής της φωτογραφίας του.


Ο ίδιος φορούσε μια μπλούζα όπου διακρινόταν η ελληνική σημαία και ο Θράκας Ιππέας, επομένως ίσως αυτό να ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον του γράφοντα, σε συνδυασμό με το όχι νεαρό της ηλικίας του δρομέα, που υποδηλώνει ότι ο μαραθώνιος είναι για όλους.


"Περίεργη" είναι και η συγκυρία από την οποία η εφημερίδα έπεσε στην αντίληψή του. "Ένας Έλληνας είδε την εφημερίδα στο αεροπλάνο, κι εγώ έτυχε να κάθομαι στην πίσω θέση του. Όταν μιλούσαμε, μου είπε ότι με είδε στην εφημερίδα. Του είπα ότι δεν γίνεται, αποκλείεται να βάλουν έναν άγνωστο αθλητή. Και όντως είδα την εφημερίδα από έναν Γερμανό συνεπιβάτη, και ήταν πραγματικότητα", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν όλοι το ατόπημά τους, να οργανώσουν απερίσκεπτα, την σύσκεψη του υφυπουργού στην Ξάνθη, στην κλειστή αίθουσα του ΕΒΕ, για το πρόβλημα στον Εχίνο.