fbpx Στ. Κυριαζίδης: «Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 4.500 γυναίκες ετησίως»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
θα κληρωθούν δωρεάν μαστογραφίες

Στ. Κυριαζίδης: «Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 4.500 γυναίκες ετησίως»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ίδρυμα Παπανικολάου
Μαστογραφία
Καρκίνος του μαστού

Το Σάββατο 30/11 επιστημονική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο ίδρυμα Παπανικολάου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πολλές ήταν οι πληροφορίες που ήρθαν από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm δια στόματος του Στέλιου Κυριαζίδη, ιατρού ακτινοδιαγνώστη και ιδιοκτήτη της «Ιατρική Θράκης Α.Ε.».

Ο ιατρός φιλοξενήθηκε στο στούντιο, επ’ αφορμή της εξής εκδήλωσης:
Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Καρκίνος του μαστού - Σύγχρονες απόψεις και προοπτικές». Ομιλητές θα είναι οι εξής: Σταύρος Εφραιμίδης, καθηγητής Ακτινολογίας, Στέλιος Κυριαζίδης ιατρός ακτινοδιαγνώστης, Ιοκάστη Κουτσαμπασοπούλου ιατρός ακτινοδιαγνώστης ειδικός στην απεικόνιση του μαστού,  Σταύρος Ε. Χατζόπουλος MD, DSc, F.E.B.S. χειρουργός μαστού εξειδικευθείς St. Marys & charing Cross Hospital Imperial College London U.K. Βιοκλινική Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο ίδρυμα Παπανικολάου. Χορηγός της σημαντικής αυτής εκδήλωσης είναι το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο «Ιατρική Θράκης Α.Ε.».

Ο λόγος στον κο Κυριαζίδη.

Ποιός ο σκοπός της εκδήλωσης;
-Πρόκειται για μία επιστημονική εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση. Στόχος μας είναι να προβληθούν οι πλέον σύγχρονες απόψεις και οι προοπτικές της ενασχόλησης με το μαστό, κι αυτό θα κάνουν διακεκριμένοι συνάδελφοί μου.

Έχει αλλάξει κάτι στην επιστήμη και τις αντιλήψεις μας γύρω από τον καρκίνο του μαστού;
-Ζούμε σε μία εποχή δραματικών αλλαγών και αμφισβήτησης. Άρα και οι απόψεις μας για τον καρκίνο του μαστού αλλάζουν συνεχώς, και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Μπαίνουν καινούργια δεδομένα στην πρόγνωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τι λένε τα στατιστικά για τον καρκίνο του μαστού και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες;
-Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που προσβάλει τις γυναίκες. Είναι η 3η υπ’ αριθμόν αιτία θανάτου σε σχέση με τους καρκίνους στις γυναίκες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες στατιστικές σε Ευρώπη και Αμερική. Προσβάλει το γυναικείο μαστό.

Ο ιστός του μαστού αρχίζει πολύ πιο πάνω από το σημείο που τοποθετείται ο στηθόδεσμος.

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχουν καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται έγκαιρα, γιατί υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο μέσω των μαστογραφιών. Οι μαστογραφίες είναι αυτές που μπορούν να ανιχνεύσουν τον όγκο στην περιοχή του μαστού, πριν ακόμη οι γυναίκες νιώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους.

Η γυναίκα πρέπει να έχει το νου της στο μαστό της, πέρα από τις καθιερωμένες εξετάσεις στον γυναικολόγο της, θα πρέπει να μάθει να αυτοεξετάζεται, να εξοικειωθεί με το στήθος της, ώστε οποιαδήποτε αλλαγή αντιλαμβάνεται να την αξιολογεί.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικίες που οι γυναίκες νοσούν ή όλες οι γυναίκες μπορεί να νοσήσουν;
-Συνήθως ο καρκίνος του μαστού προσβάλει γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κυρίως μετά τα 50. Αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας, γιατί ο καρκίνος προσβάλει γυναίκες όλων των ηλικιών. Μπορεί να εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες. Το 95% των γυναικών που προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού είναι πάνω από 50, αλλά ο καρκίνος δεν κοιτάει ηλικίες.

Γι’ αυτό γυναίκα πρέπει τουλάχιστον από τα 40 της να κάνει σε ετήσια βάση μαστογραφία, επιλέγοντας μαστογραφίες χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, γιατί η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Άρα οι γυναίκες πρέπει να κάνουν και την έρευνά τους για το που απευθύνονται, δηλαδή που μπορούν να κάνουν την εξέταση με τα ίδια χρήματα, αλλά λαμβάνοντας καλύτερες υπηρεσίες.

Είναι αυτό που λέμε ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην γρήγορη διάγνωση;
-Η φιλοδοξία μας είναι ο καρκίνος να προλαμβάνεται στα πρώιμα στάδια, γιατί τότε αυξάνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας και πλήρους ίασης. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι αυτή που σώζει ζωές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού προσβάλει 4.500 γυναίκες ετησίως κι από αυτές υπάρχουν 1.600 θάνατοι. Το ποσοστό αυτό συμβαδίζει με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, αλλά είναι πολύ μεγάλοι αριθμοί.

Υπάρχουν μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού που σήμερα πρέπει να απαντήσουμε;
-Υπάρχουν πράγματι μύθοι που δημιουργούν σύγχυση γύρω από τη νόσο. Για παράδειγμα, υπάρχουν γυναίκες που λένε ότι είναι κάτω των 40 ετών, άρα δεν μπορούν να πάθουν κάτι, που όπως είπαμε η νόσος δεν κοιτάει ηλικίες. Ακόμη, υπάρχουν γυναίκες που λένε ότι δεν έχουν κανέναν στο οικογενειακό τους περιβάλλον που να έχει προσβληθεί από την ασθένεια, άρα νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν.

Στην πραγματικότητα το οικογενειακό ιστορικό δεν συγκαταλέγεται τόσο υψηλά στον κατάλογο παραγόντων κινδύνου. Οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον, γυναίκες θεωρούν ότι η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο του μαστού που είναι λάθος ή ότι όποιος κάνει συχνά μαστογραφίες παθαίνει καρκίνο του μαστού κάτι που επίσης είναι λάθος.

Μπορούν άντρες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού;
-Ναι, αλλά δεν είναι τόσο συχνό. Προσβάλει κυρίως άντρες μεταξύ 60 και 70 ετών, δικαιολογημένα όταν υπάρχουν παράγοντες, όπως παρατεταμένη έκθεση ακτινοβολίας στο στήθος, γυναικομαστία, νόσος στους όρχεις, οιστρογόνα.

Ιατρέ, γιατί πρέπει οι γυναίκες της περιοχής να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση;
-Στην εκδήλωση θα είμαστε ακόμη περισσότερο διαφωτιστικοί. Η εκδήλωση είναι φυσικά ανοιχτή για όλο τον κόσμο, ενώ επίσης θα κληρωθούν δωρεάν μαστρογραφίες, ως κίνητρο για τις γυναίκες να έρθουν να μας ακούσουν. Η ενημέρωση δεν θα προκαλέσει τρόμο, αλλά η πληροφόρηση είναι που λείπει από τον κόσμο. Όλο το μυστικό είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, δηλαδή πριν η νόσος εξαπλωθεί και δώσει μεταστάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το