fbpx «Σώζονται» έργα 11εκ. ευρώ για τον Δήμο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

«Σώζονται» έργα 11εκ. ευρώ για τον Δήμο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιλόδημος
Δήμος Κομοτηνής
Τάκης Θεοδωρικάκος

Βρέθηκαν χρήματα για τη συνέχιση των έργων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Τη συνέχιση έργων του Δήμου Κομοτηνής αξίας 11 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο κος Θεοδωρικάκοας βρέθηκε στη Θράκη για τον εορτασμό των Ελευθερίων και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ. «Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με τους Δήμους που είχαν υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα, από τους δύο Νομούς, εντάσσει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για μεν το Νομό του Έβρου και κυρίως το Δήμο της Αλεξανδρούπολης, αλλά όχι μόνο, επτά έργα προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, για άμεση υλοποίηση και κυρίως για διασφάλιση των χρημάτων γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα που υπήρχε με το προηγούμενο πρόγραμμα και σ’ ό,τι αφορά την Κομοτηνή, έργα προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο κος Θεοδωρικάκος.

Πρόκειται για έργα που αφορούν «υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών, δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία» και τα οποία είχαν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο καταργήθηκε και οι δήμαρχοι δήλωναν ανήσυχοι. Ωστόσο, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος δεν είχε «ουσιαστική χρηματοδότηση», ενώ τώρα η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε για το ΥΠΕΣ 2,5 δις ευρώ, που θα γίνουν έργα στην Αυτοδιοίκηση. Τα έργα Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης είναι τα πρώτα που εγκρίνονται, όμως «θα επανέλθουμε στην ΑΜΘ με αναλυτικό σχεδιασμό» τόνισε ο υπουργός.

Τα χρήματα της Ροδόπης
Σύμφωνα με την ενημέρωση του «Χ» τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για τη Ροδόπη έχουν ως εξής:

1 Δήμος Κομοτηνής Αγροτική οδοποιία 868 .000€ έχει δημοπρατηθεί. 2. Δήμος Κομοτηνής Υποδομές ύδρευσης 3.000.000€ έχει σύμβαση. 3 . Δήμος Κομοτηνής Επεξεργασία λυμάτων 5.565.000€ έχει δημοπρατηθεί. 4. Δήμος Κομοτηνής Αντιπλημμυρικό 1.490.000€ έχει δημοπρατηθεί. Συνολικά 10.923.000€ για μεταφορά στον Τρίτση. Δήμος Ιάσμου: Αγροτική οδοποιία 635.000€ δεν έχει δημοπρατηθεί.

Σύνολο νομού Ροδόπης ενταγμένων έργων που θα μεταφερθούν στον Τρίτση  11.558.000€, ενώ έχουν υποβληθεί ακόμη 2 έργα π/υ 29.070.000 € (Φράγμα Συμβόλων και κτιριακό συγκρότημα παλιάς Νομικής Σχολής).

5 εκ ευρώ και αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων
Αναγνωρίζοντας την προσφορά των δήμων στην καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει 5 εκ ευρώ στους 22 Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα χρήματα θα δοθούν με οριζόντια καταβολή, ενώ «ύστερα από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και με την ΚΕΔΕ, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου έως και να διπλασιάσουν το δημόσιο, τον κοινόχρηστο χώρο για τον οποίο έχουν αδειοδοτηθεί, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν τα τραπεζοκαθίσματα που μπορούν, να κρατήσουν ψηλά τους τζίρους και να μην απολύσουν εργαζόμενους, γιατί επαναλαμβάνω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα είναι οι θέσεις των εργαζομένων. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό η τροπολογία μας προβλέπει την μείωση των Δημοτικών Τελών, γι’ αυτά τα καταστήματα έως και 50%, ώστε να ρίξουμε το κόστος και να μπορούν οι άνθρωποι έστω και με αυτό τον τρόπο να εργαστούν. Η ρύθμιση αυτή φυσικά δεν θα είναι για πάντα θα κρατήσει για μερικούς μήνες το πιο πιθανό είναι μέχρι το τέλος του χρόνου», εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ