fbpx «Σουρωτήρι» ο κάθετος άξονας μετά το χιονιά και το αλάτι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΒΑΘΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ

«Σουρωτήρι» ο κάθετος άξονας μετά το χιονιά και το αλάτι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάθετος Άξονας
χιόνι
κακοκαιρία
Ζημιές

Οι λακκούβες στο δρόμο Αρδάνιο – Ορμένιο στον Έβρο είναι αποτέλεσμα του χιονιά και του αλατιού 

«Χρυσές δουλειές» κάνουν αυτή την περίοδο τα βουλκανιζατέρ σε όλο τον Έβρο και ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος είναι ίσως ο μοναδικός που επωφελήθηκε από την επέλαση του χιονιά. 


Η κατάσταση μπορεί να έχει γκροτέσκα χαρακτηριστικά, είναι όμως πάρα πολύ σοβαρή, μιλώντας για τον κάθετο άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο της Εγνατίας οδού στον Έβρο, που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία (η οποία συνεχίζεται, αλλά με πιο ήπια μορφή). 
Ο κάθετος άξονας είναι η οδική αρτηρία που συνδέει τα δύο άκρα του νομού και η διάβασή του αυτές τις ημέρες αποτελεί επικίνδυνη αποστολή εξαιτίας των λακκουβών που έχουν «ανοίξει» σε όλο το μήκος του. 


Το οδόστρωμα ήταν ούτως ή άλλως καταπονημένο –είναι γνωστό αυτό- όμως τώρα πια η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Η υγρασία από το χιόνι και τις βροχές διάβρωσαν το δρόμο σε πολλά σημεία και οι συνεχόμενες ρίψεις αλατιού απλώς χειροτέρεψαν την ήδη κακή κατάσταση. 


Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ύψος του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου, αλλά και βορειότερα υπάρχει θέμα, καθώς τμήματα του άξονα είναι ακόμα υπό κατασκευή και οι οδηγοί κινούνται σε παρακάμψεις. 


Το μέγα ζήτημα όμως είναι ότι το νερό –είτε της βροχής, είτε από λιωμένο χιόνι- καμουφλάρει τις λακκούβες και φυσικά οι οδηγοί ή δεν τις βλέπουν ή δεν μπορούν να υπολογίσουν το βάθος τους με αποτέλεσμα να μετράμε πολλά σκασμένα λάστιχα και κατεστραμμένες ζάντες (σ.σ. ευτυχώς ακόμη δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα).


Ακόμη και όχημα της Τροχαίας Αλεξανδρούπολης που έκανε περιπολία προς επιθεώρηση του οδοστρώματος στο τμήμα Αρδάνιο – Σουφλί έπαθε λάστιχο χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες.


Κάτι που επίσης πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ακόμη και οδηγοί που οδηγούν τακτικά στον συγκεκριμένο δρόμο, δεν πρέπει να νιώθουν καμία αυτοπεποίθηση καθώς η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς κυρίως λόγω της ροής του νερού από τα χιόνια που λιώνουν εκατέρωθεν του δρόμου και παρασύρουν μαζί τους κομμάτια της ασφάλτου, δημιουργώντας μικρούς ή μεγαλύτερους κρατήρες.


Στον οικισμό Κορνοφωλιά πριν από μερικές ημέρες άνοιξε κρατήρας διαμέτρου ενός μέτρου και έγινε ειδική επιχείρηση της τροχαίας προκειμένου να μην σημειωθούν ατυχήματα. 


ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
Αυτό που κάνει την κατάσταση σχεδόν απογοητευτική είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα. Η ευθύνη της αποκατάστασης ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όμως οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ασφαλτοστρώσεις και αποκαταστάσεις οδοστρώματος. 


Ως εκ τούτου, η λύση που έχει επιλεγεί είναι το «μπάλωμα» των λακκουβών με ψυχρή άσφαλτο. Αυτή η λύση φυσικά δεν είναι μόνιμη και ούτε μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, απλώς εξυπηρετεί κάπως την κατάσταση και μειώνει την επικινδυνότητα, όμως σε κάθε περίπτωση η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι ιδιαιτέρως τεταμένη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ