fbpx Σωτήρης Σέρμπος: «Η Τουρκία θέλει να αναδειχθεί περιφερειακή ναυτική δύναμη»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σωτήρης Σέρμπος: «Η Τουρκία θέλει να αναδειχθεί περιφερειακή ναυτική δύναμη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σωτήρης Σέρμπος
Ελλάδα
Τουρκία

Εν τω μεταξύ οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαδίζουν επί ξυρού ακμής 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπορεί τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας να ανέκρουσαν πρύμναν, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποκλιμακωθεί.

Υψώνοντας τη δαμόκλειο σπάθη της έντασης πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία κατά την εκτίμηση αναλυτών όπως ο αναπ. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΔΠΘ Σωτήρης Σέρμπος ότι «ο απώτερος στόχος της είναι η ανάδειξη της ως περιφερειακή δύναμη σε ένα ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα».

Κι αυτή η προσπάθεια βέβαια δρα συμπληρωματικά, αλλά και συμπληρώνεται από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που χρησιμοποιεί η γείτονα στη δημόσια ρητορική της και όλα αυτά διαμορφώνουν ένα παζλ που όπως παρατηρεί ο κος Σέρμπος «υπερβαίνει τα ελληνοτουρκικά», καθώς η Τουρκία φλερτάρει με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αναλάβει ρόλο τοποτηρητή στη Λιβύη, στην οποία όμως εποφθαλμιεί και η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν εισπράττει μία σχετική απαξία για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί -αλγεινή εντύπωση η απουσία παραδοσιακών «φίλων» του από τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής- όμως αυτό δεν φαίνεται να τον πτοεί, καθώς η εν γένει στάση του, ερμηνεύεται ως η προσπάθεια του να επαναπροσδιοριστεί ο ίδιος και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της χώρας του με τη Δύση «μακριά από τις βασικές αρχές του Κεμάλ και της Συνθήκης της Λωζάννης», όπως λέει ο κος Σέρμπος. 

Στο πλευρό της Ελλάδας και η Βουλγαρία 
Και ενώ το Αιγαίο «αναστενάζει» από τα τερτίπια των Τούρκων  -και όχι μόνο- και η διατήρηση του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει «δύσκολη διαδικασία» όπως λέει ο κος Σέρμπος, η Βουλγαρία δήλωσε τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο διά της υπουργού Εξωτερικών Εκατερίνας Ζαχαρίεβα, που επισκέφτηκε την Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια. Στις κοινές τους δηλώσεις, ο κος Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας ότι «η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Λίγο νωρίτερα είχε κάνει τη Ζαχαρίεβα κοινωνό της κατάστασης, αποσπώντας εν τέλει τη στήριξή της -έστω και σε επίπεδο δηλώσεων. 

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλισμένη τη στήριξη της Γαλλίας, καθώς και της Γερμανίας, αφού είναι γνωστή η μεσολάβηση της Καγελαρίου Άγκελας Μέρκελ για την εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά έδειχνε και ήταν ανυποχώρητη εφόσον η Τουρκία προχωρούσε σε υλοποίηση των αιτιάσεων της που συνιστούν casus belli. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ημερομηνία - ορόσημο παραμένει η 2α Αυγούστου οπόταν και λήγει ημερολογιακά η NAVTEX της Τουρκίας από την οποία ξεκίνησαν όλα αυτά (σ.σ. η NAVTEX προφανώς ήταν η αφορμή και όχι η αιτία).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε