fbpx Σισμανόγλειο Κομοτηνής: Προσλήψεις, συντήρηση κτιρίου, εκσυγχρονισμός, αξιοκρατία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σισμανόγλειο Κομοτηνής: Προσλήψεις, συντήρηση κτιρίου, εκσυγχρονισμός, αξιοκρατία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σισμανόγλειο

"Ξέρουμε τα προβλήματά μας αλλά προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον χάρτη υγείας της Ροδόπης", εξηγεί ο διοικητής Γ. Φιλιππίδης

Διονύσης Βοργιάς

Βήματα προς την κανονικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την κάλυψη κενών σε νευραλγικά σημεία, έχουμε εντοπίσει τον τελευταίο χρόνο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, από τις δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη, ο οποίος και πραγματοποίησε δημόσιο απολογισμό του έργου του πρώτου - ολοκληρωμένου - χρόνου της θητείας του. Όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι χρέος κάθε φορέα που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, να λογοδοτεί προς τους πολίτες. Εκτός από το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία μπορούν να επιμεριστούν στις εξής κατηγορίες.


ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Συνολικά προσελήφθησαν 72 άτομα, εκ των οποίων τα 24 με μόνιμες συμβάσεις. "Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το βασικότερο για κάθε νοσοκομείο και η ενίσχυση ήταν από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στο νοσοκομείο – ενώ οι αποχωρήσεις ήταν ελάχιστες", δήλωσε εν προκειμένω ο κος Φιλιππίδης και παρέθεσε τα εξής στοιχεία.


Προσλήψεις μόνιμων:
-7 προσλήψεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ (2 Ορθοπεδικούς, 1 Οδοντίατρο, 1 Οφθαλμίατρο, 1 Παιδίατρο, 1 Εντατικολόγο-ΜΕΘ, 1 Νεφρολόγο), ενώ έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για άλλες 7 θέσεις μονίμων Ιατρών (ειδικοτήτων 2 εντατικολόγων για τη ΜΕΘ, 2 Αναισθησιολόγων, 1 Παθολόγου, 1 Χειρούργου και 1 Καρδιολόγου. Οι 5 τελευταίοι για τα ΤΕΠ).

-11 προσλήψεις μονίμων Νοσηλευτών και λοιπού Παραϊατρικού προσωπικού, από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ.

-5 προσλήψεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων (από την προκήρυξη του 1998)

-Πρόσληψη 1 μονίμου Φαρμακοποιού (Προκήρυξη 5Κ).

-Αναμονή από την 5Κ και την 7Κ άλλων 10 ατόμων Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού.
Προσλήψεις ορισμένου χρόνου:

-9 Προσλήψεις νέων Επικουρικών Ιατρών για 3 έτη (ειδικοτήτων 1 Ψυχιατρικής, 2 Καρδιολογίας, 2 Παθολογίας, 2 Χειρουργικής, 1 Γυναικολογίας, 1 Μικροβιολογίας και ανανέωση των Συμβάσεων για άλλους 11 Επικουρικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στο Γ.Ν. Κομοτηνής).

-5 προσλήψεις ιατρών με Σύμβαση Έργου (1 Γαστρεντερολόγος, 1 Δερματολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Παιδίατρος).

-Πρόσληψη 34 Εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου, Νοσηλευτών και άλλων Παραϊατρικών ειδικοτήτων, καθώς και Διοικητικών υπαλλήλων, διαμέσου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ότι τα χρέη έχουν πλέον καλυφθεί, ανέδειξε ο διοικητής, ο οποίος στάθηκε και στην ύπαρξη αποθεματικών. Ο διοικητής υπογράμμισε τα εξής:

-Αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους περίπου 7.500.000,00€. Σημερινές οφειλές Γ.Ν. Κομοτηνής: 2.691.937,26€

-Ταμειακά διαθέσιμα: 1) Τράπεζα της Ελλάδος: 4.200.000,00€, 2) Τράπεζα Αττικής: 1.600.000,00€ και Τράπεζα Πειραιώς: 22.098,98€. Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση 01/08/2016 τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου ήταν μηδαμινά.

-Ο Προϋπολογισμός για το 2017 διαμορφώθηκε στα 7.145.000,00€, ενώ για το 2016 έκλεισε στα 7.338.627,30€

-Προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις υλικών και χωρίς μείωση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.


ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ /ΚΤΙΡΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 
Αξιοποίηση προγραμμάτων, μείωση λειτουργικών εξόδων, καλή διαχείριση και περαιτέρω χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας, είναι οι βασικές πηγές χρημάτων που επιτρέπουν στο νοσοκομείο να κάνει βήματα προόδου στον ιατροτεχνολογικό - κτιριακό εξοπλισμό, με τον πρώτο να χρήζει αναβάθμισης και τον δεύτερο συντήρησης. Ο κος Φιλιππίδης στάθηκε στα εξής:


- Εξασφάλιση 3.500.000,00 Ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα και τα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από αυτά το 1.500.000,00€ έχει ήδη γίνει και ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για το 1.397.000,00 έχει βγει η έγκριση σκοπιμότητας και είμαστε στο στάδιο της έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού. Για τις υπόλοιπες 590.000,00€ περίπου αναμένουμε την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας.


- Εξασφάλιση 750.000,00 Ευρώ μέσω του Interreg «Ελλάδα-Βουλγαρία», για ριζική ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η διασυνοριακή συνεργασία θα γίνει με το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 600.000,00€ 


- Δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ενός σύγχρονου Υπερηχοτομογράφου για τη Γυναικολογική/Μαιευτική Κλινική.
- Έγινε ανακαίνιση και πιστοποίηση του Λεβητοστασίου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους 40.000,00€.
- Επίσης, λάβαμε 150.000,00€ έκτακτη επιχορήγηση από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις του υφιστάμενου κτηρίου.


ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ότι οι λίστες χειρουργείων είναι online ώστε να υπάρχει αξιοκρατία, πως ο καθένας μπορεί να λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κι άλλες θεσμικές αλλαγές, ανέδειξε ο κος Φιλιππίδης, στεκόμενος στα εξής:


-Εφαρμογή της Λίστας Χειρουργείων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη σειρά των ασθενών.
-Ενεργοποίηση του Γραφείου Υποστήριξης του Πολίτη και ίδρυση νέου Γραφείου προάσπισης δικαιωμάτων των ασθενών.
-Καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών. Κάλυψη μόνο με το ΑΜΚΑ. Ενώ διαγράψαμε και όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των ασθενών προς τις ΔΟΥ, από το 2010 μέχρι σήμερα. 


-Από τις αρχές Δεκέμβρη έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΠΑ (Κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών), για τους πολίτες που δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ και θα έμεναν χωρίς υγειονομική κάλυψη.


-Ενεργοποίηση Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Επιτροπής Χειρουργείου, Επιτροπής Φαρμακείου και Νοσηλευτικής Επιτροπής.
-Εξασφάλιση 4 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την πόλη της Κομοτηνής και αναμονή λειτουργίας τους των δύο (2) εξ αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα.


-Ενίσχυση του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με πρόσληψη ενός επιπλέον Ψυχιάτρου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την Παιδοψυχίατρο με δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν. Κομοτηνής.
-Συμμετοχή του Γ.Ν. Κομοτηνής στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας». 
-Πιστοποίηση με ISO διασφάλισης ποιότητας του Μικροβιολογικού εργαστηρίου, της Αιμοδοσίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.


Γ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο διοικητής ευχαρίστησε το προσωπικό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει όλο το διάστημα και δήλωσε περήφανος για τους εργαζομένους. "Με φιλότιμο και υπερβάλλον ζήλο – κάνοντας πράγματα πάνω από το βάρος που τους αναλογεί- φέρνουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο", είπε.


Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέδειξε ότι οι ικανοποιημένοι πολίτες ξεπερνούν κατά πολύ τους δυσαρεστημένους. "Σίγουρα δεν  αναγνωρίζεται η προσπάθεια που γίνεται από τους εργαζομένους σε πολλές τοπικές κοινωνίες, γιατί το νοσοκομείο πάντα είναι ένα αρνητικό στοιχείο για την αυτοαντίληψη. Μπορεί κάποιος να σταθεί σε ατυχή περιστατικά που συμβαίνουν, όμως υπάρχουν κι άλλα εκατοντάδες θετικά περιστατικά. Μπορεί κάποιος να δει την προσπάθεια που καταβάλλεται, βλέποντας μία βάρδια στα επείγοντα περιστατικά.

Θα δείτε δεκάδες πολίτες που είναι ευχαριστημένοι, αλλά και κάποιους που δικαιολογημένα ή όχι δεν είναι. Ξέρουμε τα μειονεκτήματά μας, όμως επιμένω πως η πλειοψηφία των εργαζομένων μας, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες σε έναν δύσκολο χώρο όπως αυτός της υγείας", είπε, και συνέχισε: "Η εξουθένωση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα – δεν είναι εύκολο να έρχεσαι κάθε μέρα αντιμέτωπος με τον ανθρώπινο πόνο και με διάφορες καταστάσεις. Υπάρχει φθορά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να τύχουν της γενικότερης αναγνώρισης από την κοινωνία".


Κατόπιν, ζήτησε από φορείς της τοπικής κοινωνίας "να αγκαλιάσουν το νοσοκομείο, να το δουν ως δικό τους κτήμα και να μην υπάρχει έντονη αρνητική στάση προς αυτό" και κατέληξε στο ότι "δεν ωραιοποιούμε καμία κατάσταση – ξέρουμε τα προβλήματα αλλά προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον χάρτη υγείας της Ροδόπης".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει