fbpx Σήμερα γάμος γίνεται...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ

Σήμερα γάμος γίνεται...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρυλόριο
Νηπιαγωγεία
Παράδοση

Τα νήπια σε πρώτο πλάνο, με νύφη, με γαμπρό, με παπά και με κουμπάρο, τήρησαν ήθη-έθιμα και καταχειροκροτήθηκαν

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί ο γάμος να άργησε, καθώς στο Θρυλόριο είχαν συχνές διακοπές ρεύματος, όμως τελικά ο γάμος έγινε, και με τα όλα του! Και δεν κάνουμε λόγο για έναν ...τυχαίο γάμο, αλλά για αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου από νήπια.


Το νηπιαγωγείο Θρυλορίου, δραστήριο σε γνώση, παράδοση, ψυχαγωγία, μας προσκάλεσε σε έναν αλλιώτικο γάμο, κι εμείς καταφτάσαμε στο νηπιαγωγείο το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου. Η αναπαράσταση έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "δώσε κλώτσο να γυρίσει, τα παλιά να σου θυμίσει", που όπως εξήγησε η νηπιαγωγός Χρύσα Μαυρίδου, ως επιστέγασμα είχε αυτή την παράσταση.


Έτσι, όλα τα νήπια, ή "μωρά" όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι Πόντιοι, φόρεσαν τις στολές τους, έμαθαν τα λόγια τους, κι ανέδειξαν την παράδοση. Το "καστ" ηθοποιών πλήρες, σε ρόλους νύφης, γαμπρού, κουμπάρων και ...πεθερικών, γειτόνων και παππά, μέχρι και μπαρμπέρη! Αφού πρώτα τα "συμφώνησαν" οι γονείς, το ζευγάρι διατράνωσε την αγάπη του, ο γαμπρός ξυρίστηκε, το κρεβάτι στρώθηκε, ο χορός ξέσπασε. Ευτυχώς, δεν ξέσπασε ...καβγάς από κάποιον επίδοξο "μνηστήρα" της νύφης. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα νήπια το διασκέδασαν και, μαζί τους, και οι γονείς που είδαν ότι το νηπιαγωγείο Θρυλορίου δεν είναι απλώς ένας χώρος "φύλαξης".


"Από εσάς παίρνουμε δύναμη, ώστε το έργο μας να γίνεται πιο αποδοτικό", είπε, απευθυνόμενη προς τους γονείς η Χρύσα Μαυρίδου, ενώ προς τους μεγαλύτερους τόνισε πως τους υποδέχεται με "ουζάκι", όπως ήταν σύνηθες στους παραδοσιακούς γάμους. Το μειδίαμα ευχαρίστησης-νοσταλγίας στα πρόσωπα των τελευταίων, ασφαλής ένδειξη ότι το έθιμο αναβίωσε χωρίς παραλήψεις. 


Η νηπιαγωγός ανέδειξε και την προσπάθεια των "πρωταγωνιστών", εξηγώντας ότι "έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στις πρόβες. Και πρέπει να αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι από Μάη και μετά είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις το μυαλό των παιδιών, μιας και ο ήλιος της πατρίδας μας είναι φωτεινός και μας "προκαλεί" να είμαστε συνέχεια έξω". 


Εκτός από το συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, στο νηπιαγωγείο όλη τη χρονιά "έτρεξε" και το πρόγραμμα "βήματα για τη ζωή", στο οποίο τα νήπια παρουσίασαν τον εαυτό τους, με τη βοήθησαν τον γονέων τους, και κέρδισαν σε εμπειρίες και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, έγιναν μαθήματα σε έθιμα θρακιώτικα, ποντιακά, με αποτέλεσμα "σήμερα τα παιδιά γνωρίζουν, πηγαίνοντας στο δημοτικό, κομμάτια της παράδοσής μας", όπως εξηγεί η νηπιαγωγός. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν και μαθήματα ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου, ενός μέσου μετακίνησης το οποίο χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.