fbpx Σημαντική διάκριση για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΗ ΘΕΣΗ 116 ΑΠΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1.000

Σημαντική διάκριση για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

"Η θέση χαροποίησε όλους μας και ολόκληρο το πανεπιστήμιο ιδιαιτέρως" σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος Ευάγγελος Δρυμπέτας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην 116η θέση στην παγκόσμια λίστα σύμφωνα με την κατάταξη του SSRN (Social Sciences Research Network), κατατάχθηκε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1.000 κορυφαία Οικονομικά Πανεπιστήμια και συναφή Ερευνητικά Κέντρα παγκοσμίως, με κριτήρια την εμβέλεια του δημοσιευμένου ερευνητικού έργου με βάση τα κατ' άτομο και κατ' εργασία downloads των επιστημονικών εργασιών των μελών τους.


«Μιλάμε για την πρώτη χιλιάδα των οικονομικών τμημάτων παγκοσμίως και μια θέση 116 όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ ψηλά. Ούτε εμείς το περιμέναμε, χαροποίησε όλους μας και ολόκληρο το πανεπιστήμιο ιδιαιτέρως» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο Ευάγγελος Δρυμπέτας, πρόεδρος του διακριθέντος τμήματος. 


Χαρακτηρίζει τα κριτήρια της διάκρισης «πλήρως αντικειμενικά» και εξηγεί: «είναι μια βάση δεδομένων όπου υπάρχουν οι δημοσιεύσεις όλων των οικονομολόγων από όλο τον κόσμο. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις. Κάθε χρόνο βγάζει την απήχηση που έχουν οι δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ και ανά τμήμα και έτσι κάνει μια αξιολόγηση και τα κατατάσσει σε μια σειρά. Είναι τα πολυδιαβασμένα, πόσοι κατεβάζουν αυτά τα άρθρα για να τα διαβάσουν και ανάλογα με αυτά τα downloads, γίνεται η κατάταξη των ερευνητών και μετά αθροίζονται και γίνεται των πανεπιστημιακών τμημάτων. Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τα οικονομικά τμήματα. Συμμετέχουν περίπου μισό εκατομμύριο μέλη ΔΕΠ και όπως καταλαβαίνεται μια διάκριση που μας χαροποίησε εξαιρετικά».


Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι δημοσιεύσεις του Οικονομικού του Δ.Π.Θ. ήταν τελικά αρκετά δημοφιλείς, ο κος Δρυμπέτας, λέει: «Δεν είναι μόνο δημοσιεύσεις που αφορούν ερευνητικά προγράμματα είναι και δημοσιεύσεις που γίνονται ως αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς μεμονωμένων καθηγητών, άρα δεν είναι μόνο ενταγμένα σε σκελετό ενός ερευνητικού προγράμματος, μπορεί να είναι και ατομικές δημοσιεύσεις. Οπωσδήποτε η επιλογή των ερευνητικών πεδίων έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο, όλα τα ερευνητικά πεδία στην οικονομία δεν προξενούν το ίδιο ενδιαφέρον. Ένας λόγος για αυτή την κατάταξη είναι ότι τα άτομα που δουλεύουν στο τμήμα μας έχουν επιλέξει τα κατάλληλα ερευνητικά πεδία για να δημοσιεύσουν. Σε κάθε περίπτωση είναι μια παγκόσμια αναγνώριση και επειδή παρακολουθούμε ποιοι μας διαβάζουν είναι από διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο». 


ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο κος Δρυμπέτας άνοιξε τη "βεντάλια" για να σημειώσει ότι πολλές φορές οι οικονομολόγοι είναι κομιστές «δυσάρεστων» ειδήσεων και ως εκ τούτου ο κόσμος επιλέγει να μην τους ακούει. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι συνάδελφοί του είχαν προβλέψει την κρίση, ήδη από τις αρχές του 2000: «Καλά είναι να τα λένε οι οικονομολόγοι αλλά να τους ακούμε και λιγάκι. Για πάρα πολλά χρόνια ένα μεγάλο μέρος των οικονομολόγων είχε επισημάνει τον κίνδυνο που ερχόταν για την Ελλάδα με το χρέος και το έλλειμμα αλλά θυμάμαι εκεί στις αρχές του 2000 που ήταν και κρίσιμο κανείς δεν μας άκουγε. Ζούσαμε όλοι το όνειρο, δεν είναι και ευχάριστο σε μια καλή στιγμή να ακούς τον άλλον που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, δυστυχώς εκείνη ήταν η στιγμή που έπρεπε όσοι είχαμε δημοσιεύσει πάνω σε αυτό τους κινδύνους δεν είχαμε εισακουστεί»


Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κος Δρυμπέτας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τώρα γίνονται προσπάθειες να σπάσει αυτό το καβούκι που είχαμε όλοι κλειστεί και μάλιστα μα θετικά αποτελέσματα» ώστε το Δημοκρίτειο να ανοίξει περισσότερο στην κοινωνία.


«Θέλω να πιστεύω ότι το οικονομικό τμήμα είναι από τους πρωτοπόρους σε αυτή την προσπάθεια συνεργάζεται στενά με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τους άλλους φορείς Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερους καρπούς. Ένα παράδειγμα είναι το μεταπτυχιακό που κάναμε για τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο έχει εξαιρετικές επιπτώσεις και έχει τύχει εξαιρετικής υποδοχής από τον κόσμο της περιφέρειας και θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά, τουλάχιστον αυτό λένε οι φοιτητές μας. Στόχος μας και όνειρό μας είναι το πανεπιστήμιο να γίνει ζωτικό κομμάτι της περιφέρειας που το φιλοξενεί και να γίνει και ένας άξονας ανάπτυξης που τον χρειαζόμαστε όλοι μας», κατέληξε. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ