fbpx Το σχέδιο επιστροφής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το σχέδιο επιστροφής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυριάκος Μητσοτάκης
κορωνοϊός
κορονοϊός
περιορισμός κυκλοφορίας

4 Μαΐου: Τέλος βεβαιώσεις και SMS - Ποια καταστήματα ανοίγουν και πότε - Σταδιακή επιστροφή μαθητών στα θρανία - Ανοίγουν οι εκκλησίες, οι δύο ημερομηνίες - Τι ισχύει με συναθροίσεις, αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα

Διονύσης Βοργιάς

Τα βασικά σημεία του σχεδίου επιστροφής, έκανε γνωστά με διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης 28 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές ημερομηνίες άρσης των περιορισμών, οι οποίες το βράδυ της ίδιας ημέρας εξειδικεύτηκαν αναλυτικά από τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ απεύθυνε έκκληση ατομικής ευθύνης προς τους πολίτες, για «να μείνουμε ασφαλείς», όπως είπε, ευχαριστώντας τους πολίτες για τη μέχρι σήμερα στάση τους.

Κ. Μητσοτάκης: «Τα μέτρα απέδωσαν»
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν», προσθέτοντας πως «τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Το πρώτο «κύμα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει σχεδόν περάσει, γι’ αυτό «είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των  μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες». Η ετοιμότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγκειται στη δυνατότητα να γίνονται περισσότερα τεστ, στην γρηγορότερη ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων, αλλά και στα ενισχυμένα σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές Νοσοκομεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, διευκρίνισε πως παρ’ όλες τις άρσεις μέτρων, τα μέτρα ατομικής υγιεινής πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Είπε συγκεκριμένα: «Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην ‘προ κορωνοϊού πραγματικότητα’. Ζούμε, ήδη, αλλιώς».

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αναζωπύρωση της απειλής»
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», γι’ αυτό «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα». Νέος στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή τοπική αντιμετώπιση των μέτρων, με σημειακά μέτρα ανά περιοχή. «Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το σχέδιο που ανακοίνωσε υπογράμμισε πως ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν.

Τέλος βεβαιώσεις και sms
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. «Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας», διευκρίνισε.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στηθάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. 

Στις 4 Μαΐου θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά (όλοι οι ΚΑΔ εξειδικεύτηκαν αργότερα από τους υφυπουργούς): Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. 

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Εστίαση, ξενοδοχεία, δικαστήρια, πολιτισμός, αθλητισμός
Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, «πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί», έκανε γνωστό ο κος Μητσοτάκης.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. 

Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. 

«Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές», πρόσθεσε.

Εκκλησίες: οι δύο ημερομηνίες
Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Σταδιακό άνοιγμα σχολείων
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα αναμένεται ν’ ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. «Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το απόγευμα, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση.

Η επιστροφή να μην γίνει υποτροπή
Ο πρωθυπουργός, πάντως, επεσήμανε πως «το σύνθημα Μένουμε Σπίτι παραμένει σε ισχύ», και συνέχισε: «Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη».

Βλέποντας, όμως, την πραγματικότητα του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός διατήρησε τους τόνους χαμηλά, λέγοντας: «Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται». 

Όσο για την οικονομική κρίση που επιφέρει ο κορωνοϊός, δεν επεφύλαξε πολλά λόγια. Την χαρακτήρισε πάντως «βαθιά και παγκόσμια», ενώ έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός κι εκτός Ελλάδας: «καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της», βάζοντας τον αστερίσκο πως η μοιρασιά των βαρών θα γίνει «με τρόπο δίκαιο». Το τελευταίο, αναμένεται να αποδειχθεί αληθές ή ψευδές στις τσέπες των Ελλήνων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.