fbpx SEATRACK: Κάθε χρόνο και καλύτερα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΟΥΛΙΑ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

SEATRACK: Κάθε χρόνο και καλύτερα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Seatrack
Παραλία Ιουλία
Προσβασιμότητα

Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρ. Καρούντζος σε μία γενική συζήτηση γύρω από τον μηχανισμό και τη δράση του σωματείου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Κάθε χρόνο και καλύτερη είναι η παραλία Ιουλία Φαναρίου, για άτομα με αναπηρία και ευπαθείς ομάδες. Με σημείο αναφοράς το σύστημα αυτόνομης εισόδου - εξόδου ΑμεΑ/ευπαθών ομάδων από την θάλασσα, που φέρει την ονομασία Seatrack, έχει διαμορφωθεί ένας χώρος που επιτρέπει επί ίσοις όροις μπάνια για όλους. Η αρχή έγινε πέρσι, η συνέχεια δόθηκε φέτος, και ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm για απολογισμό του τί έχει γίνει και του τί προσδοκά να προστεθεί την ερχόμενη χρονιά.

Ο μηχανισμός σήμερα
Πέρσι υπήρχε μόνο ο μηχανισμός και κάποιες βασικές υποδομές. Φέτος, όμως, προστέθηκαν διάδρομοι, σκίαστρα, υπάρχει το ντους, τα αποδυτήρια, πάρκινγκ ΑμεΑ στο οποίο ...πέφτουν και κλήσεις σε ασυνείδητους που παρκάρουν παράνομα. Γενικώς, ο χώρος, με τη βοήθεια του δημάρχου Γ. Πετρίδη και του αντιδημάρχου Γ. Μουρτίδη, έχει κάνει αλματική πρόοδο.

"Πέρσι τοποθετήθηκε δοκιμαστικά το seatrack κατόπιν εισήγησης του σωματείου και αποδοχής του δήμαρχου ο οποίος το πλήρωσε με πόρους του Δήμου Κομοτηνής. Φέτος όμως έγινε πολύ καλύτερη δουλειά ειδικά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, γιατί όλα παίζουν το ρόλο τους. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης που στάθηκε δίπλα μου μέχρι να στήσουμε το μηχάνημα", δήλωσε ο πρόεδρος. Τα πάντα λοιπόν είναι μια χαρά φέτος, η παραλία γενικώς είναι καθαρή κι έχει ωραία νερά. Η μοναδική "παραφωνία", όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος, είναι πως φέτος κάηκε μία ομπρέλα, "ευτυχώς δεν κάηκε και το seatrack μαζί". Μικροί και μεγάλοι λοιπόν καλούμαστε να είμαστε πιο προσεκτικοί και να σεβόμαστε τον χώρο.

Σπίτια για ΑμεΑ του χρόνου
Την ίδια ώρα ο Γ. Πετρίδης έχει δεσμευτεί προφορικά, κατά τον κο Καρούντζο, "ότι (από του χρόνου) θα κάνει και τέσσερα δωμάτια προσβάσιμα, από τα bungalows που έχει και τα νοικιάζει, γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να θελήσει να έρθει να κάνει διακοπές  στην Κομοτηνή, που θα μείνει; Και να θέλει να κάνει μπάνιο, να μην θέλει να μείνει μέσα στην Κομοτηνή, έχουμε και το μείον ότι η θάλασσα απέχει από την Κομοτηνή δεν είμαστε κοντά της, οπότε είναι προτιμότερο ένα άτομο με αναπηρία να μείνει δίπλα στο seatrack και όχι 20-30 χιλιόμετρα". Αυτό θα δώσει και τουριστικές προεκτάσεις, γιατί "αυτά τα δωμάτια πιστεύω ότι θα νοικιαστούν σίγουρα", κατά τον πρόεδρο. 

Εξερευνήστε τον βυθό
Μία ακόμη προσθήκη που έγινε φέτος ήταν πως πλέον, λίγα μόλις μέτρα από την ακτή, οι χρήστες του μηχανισμού μπορούν να δουν πώς είναι μέσα ο βυθός της παραλίας. Πρόκειται για μία ενέργεια του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, που μερίμνησε για την "προέκταση" του διαδρόμου, με αποτέλεσμα όποιος επιθυμεί, φορώντας τη μάσκα του, να μπορεί να δει και τον βυθό της παραλίας "παρατείνοντας" το μπάνιο του.

ΑμεΑ αλλά και ευπαθείς ομάδες
Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα πως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος, "το μηχάνημα ουσιαστικά φτιάχτηκε για τα άτομα με αναπηρία, στην πορεία όμως είδαμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες οι οποίες έχουν δυσκολία στην πρόσβαση στη θάλασσα, άρχισαν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό. Είναι οι μεγάλες ηλικίες και ειδικά οι κυρίες οι οποίες έχουν κάνεις αρθροσκόπηση. Έτσι, δεν έχουμε μόνο τους κινητικά ανάπηρους αλλά γενικά έχουμε μια ευαισθησία προς όλες τις ευπαθείς ομάδες, όποιες και να είναι αυτές, είτε είναι στην αναπηρία είτε είναι άνθρωποι κάποιας ηλικίας".

Μέχρι όσο "κρατήσει" ο καιρός
Όσον αφορά στο πότε θα αφαιρεθεί ο μηχανισμός, για να αποθηκευτεί για του χρόνου - ώστε να μην χαλάσει από τον παράγοντα καιρό ή τον παράγοντα άνθρωπο - ο Τρύφωνας Καρούντζος θα μας ενημερώσει πως "θα παραμείνει μέχρι τη στιγμή που θα κρίνουμε ότι ο καιρός δεν το επιτρέπει άλλο. Πιστεύω ότι και ο Σεπτέμβριος θα μας δώσει τον χρόνο να το κρατήσουμε, αυτό είναι θέμα του συλλόγου".

Seatrack και στη Μαρώνεια;
Την ίδια ώρα τοποθέτηση του μηχανισμού seatrack του χρόνου και σε παραλίες του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών και συγκεκριμένα στο Κρυονέρι και ίσως και στον Πλατανίτη, αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών, Γιάννης Σταυρίδης. 

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεχθεί οξύτατη πίεση από το σωματείο ΑμεΑ, κι αναμένουμε να δούμε αν θα κάνει ένα σωστό βήμα αρχής γενομένης της ερχόμενης θερινής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι