fbpx Το SEATRACK Φαναρίου "στολίδι" όλης της Βορείου Ελλάδος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Το SEATRACK Φαναρίου "στολίδι" όλης της Βορείου Ελλάδος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσβασιμότητα
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης
Παραλία

Τα άτομα με αναπηρία καλούνται να έρθουν σε επικοινωνία με το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης για να λάβουν τα κλειδιά τους

Πάρκινγκ, μπάνιο, διάδρομοι, αποδυτήρια, σκίαστρο, μηχανισμός αυτόνομης διαβίωσης και τα επόμενα χρόνια οικίσκοι για ΑμεΑ

Διονύσης Βοργιάς

Μία, αν όχι η πιο προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία παραλία της Βορείου Ελλάδος είναι από τις αρχές αυτής της εβδομάδας η παραλία Ιουλία Φαναρίου. Η παραλία που βρίσκεται στην "καρδιά" του χωριού, έχει μεταμορφωθεί σε ένα "στολίδι", ώστε όλοι να απολαμβάνουν τα μπάνια τους αυτό το καλοκαίρι αυτόνομα. 

Εμπλουτισμένο το "παζλ" της προσβασιμότητας
Για την κατασκευή των υποδομών και την τοποθέτηση του μηχανισμού εργάστηκαν οι άνθρωποι του Δήμου Κομοτηνής, υπό την εποπτεία και την βοήθεια του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Γιάννη Μουρτίδη και οι άνθρωποι του σωματείου ατόμων με αναπηρία Ροδόπης, με τον πρόεδρό τους Τρύφωνα Καρούντζο.

Αυτή τη στιγμή στην θέση Ιουλία στην παραλία Φαναρίου υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα πάρκινγκ για άτομα με αναπηρία. Από εκεί γίνεται η αποβίβαση σε ράμπα και κατόπιν, μέσα από ειδικά σχεδιασμένους διαδρόμους η άφιξη στον χώρο όπου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για άτομα με αναπηρία. Εκεί τοποθετήθηκε ο μηχανισμός αυτόνομης εισόδου-εξόδου από την θάλασσα Seatrack, όπως είχε τοποθετηθεί και πέρσι. 

Η διαφορά φέτος είναι πως έχουν εξωραϊστεί οι υποδομές γύρω από τον μηχανισμό. Εκτός από τους ξύλινους διαδρόμους που υπάρχουν και τα πάρκινγκ, και φέτος έχει τοποθετηθεί τουαλέτα για άτομα με αναπηρία καθώς και αποδυτήρια (στα οποία φέτος τοποθετήθηκε και σπαστή μπάρα για καλύτερη μετακίνηση). Την ίδια στιγμή έχει τοποθετηθεί και μεγάλο σκίαστρο, αντί ομπρέλας, ώστε η παραμονή των ΑμεΑ στο παραλιακό μέτωπο να ξεπερνάει χρονικά την μία βουτιά κι αναχώρηση, αντίθετα οι άνθρωποι να μπορούν να κάτσουν, να απολαύσουν την θέα και το μπάνιο τους. 

Και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χ", υπάρχει μέριμνα ώστε να κατασκευαστούν τρεις οικίσκοι για άτομα με αναπηρία, οι οποίοι - αν όλα πάνε καλά - θα είναι έτοιμοι από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο "Χ" στο χθεσινό αναλυτικό του ρεπορτάζ, ο Δήμος Κομοτηνής εξασφάλισε χρηματοδότηση, όντας ένας εκ τους 12 πανελλαδικά Δήμους, για να βελτιώσει συνολικά τις υποδομές προσβασιμότητας σε Φανάρι και Αρωγή, άρα όλο το παραλιακό μέτωπο να έχει περισσότερες προσβάσιμες θέσεις για μπάνια.

Με "κλειδί" η χρήση του Seatrack

Φέτος, δεν θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο Seatrack, άρα τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να κάνουν χρήση του μηχανισμού, καλούνται να επικοινωνούν με το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, προκειμένου να προμηθευτούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτός είναι πρώτον το τηλεκοντρόλ που θέτει σε εκκίνηση το Seatrack, και δεύτερον κλειδιά αποδυτηρίων και τουαλέτας για ΑμεΑ. Τα παραπάνω μπορούν να αποκτηθούν από το γραφεία του συλλόγου, έναντι του Μαρωνείου Μεγάρου Κομοτηνής, που για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο λειτουργούν Τρίτες και Πέμπτες 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ή στο τηλέφωνο 2531082197. Δυνατότητα επικοινωνίας υπάρχει τις υπόλοιπες ημέρες στο 6972374996.

Όσον αφορά για όλους εμάς, καλούμαστε απλώς να σεβαστούμε την προσπάθεια όλων και να μην κάνουμε φθορές ούτε να χρησιμοποιούμε αυτές τις υποδομές, που προορίζονται για άτομα με αναπηρία. Γι' αυτό και θα τοποθετηθούν συγκεκριμένες πλαστικοποιημένες ενδείξεις, σε πέντε γλώσσες, που θα επισημαίνουν ότι η χρήση του συστήματος αυτόνομης εισόδου/εξόδου και οι υπόλοιπες υποδομές είναι για άτομα με αναπηρία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολύ αργά, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, σκέφτηκε η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,  να βάλλει,  εξ απαλών ονύχων βέβαια εναντίον της Γερμανίας, για τη διφορούμενη στάση της στα «ελλη