fbpx Σε θέση μάχης κατά της τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΦΟΡΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Σε θέση μάχης κατά της τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Διονύσης Βοργιάς

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ακόμη σχολής Νομικής, με έδρα την Πάτρα. Αν το ενδεχόμενο γίνει γεγονός, το τμήμα αυτό θα είναι το τέταρτο που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα (τα άλλα τρία είναι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή). 


Η κοινωνία της Κομοτηνής βρίσκεται αυτά τα εικοσιτετράωρα σε αναβρασμό, με φωνές κυρίως κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Βεβαίως, αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως - όπως διαβάζουμε και στην πρωινή Γνώμη Πάτρας- η εξαγγελία Γαβρόγλου και η επιβεβαίωση Τσίπρα μπορεί απλώς να εντάσσονται σε προεκλογικά "παιχνίδια" κι όχι τόσο σε άμεσο σχέδιο. Παρόλα αυτά, η κοινωνία της Κομοτηνής φαίνεται να συμφωνεί ότι η ίδρυση τέταρτης σχολής, θα δράσει βλαπτικά προς τη Νομική Κομοτηνής και προς την Θράκη ευρύτερα. 


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΡΑΒΑΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεννόησης και του συντονισμού των δράσεων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε κοινή συνάντηση το πρωί του Σαββάτου στο ΕΒΕΡ. Η ανακοίνωσή του: "Έπειτα από τις εξελίξεις για το θέμα του Πανεπιστημίου, ακύρωση συγχώνευσης με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και εξαγγελία ίδρυσης Νομικής στη Πάτρα, επιβάλλεται συντονισμός από όλους τους φορείς του νομού για την αντιμετώπιση του θέματος. Έπειτα από επικοινωνία με όλους τους φορείς, βουλευτές, περιφερειάρχη, δημάρχους, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς και επιστημονικούς συλλόγους , θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 11:00, παρουσία του Πρυτανεύοντος του ΔΠΘ κ. Τουλουπίδη".


"Δυο απανωτά χτυπήματα και εμφανής προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΔΠΘ από τον υπουργό Παιδείας: Το πρώτο με την ακύρωση της συγχώνευσης με το ΑΤΕΙ Καβάλας και τώρα με την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στη Νότια Ελλάδα. Η αντίδραση μας επιβεβλημένη συλλογική πρέπει να είναι", πρόσθεσε από θέσης του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. 


ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Εκτάκτως συγκλήθηκε χθες Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, με αφορμή τα ακαδημαϊκά τεκταινόμενα. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, εκφράστηκε η αντίθεση των δικηγόρων της Ροδόπης στην εξαγγελία Γαβρόγλου αυτή και αποφασίστηκε νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου παρουσία των Προέδρων (τωρινών και απερχόμενων) του συνόλου των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας, του Εφετείου Θράκης και συναφών επιστημονικών φορέων. 


Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Εκφράσθηκε έντονα η εναντίωση των μελών του Δ.Σ. για τις συνέπειες από την κίνηση αυτή, εκφράσθηκε η ομόφωνη αντίθεση στην ως άνω εξαγγελία και αποφασίσθηκε να συγκληθεί συνάντηση την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13.00 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης στην οποία προσκλήθηκαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης, καθώς και οι συναφείς επιστημονικοί φορείς της περιοχής προκειμένου να εκδοθεί κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας".


ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ - ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ - ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ"
Τρία "γαλάζια" στελέχη, δηλαδή ο τέως υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, εξέφρασαν γραπτώς την εναντίωσή τους σε μία τέτοια κίνηση.


"Η πρόταση Γαβρόγλου χωρίς να απαντά σε κάποια πραγματική ανάγκη της ελληνικής αγοράς, υπονομεύει ευθέως τη σοβαρότερη επένδυση, που έγινε ποτέ από την πολιτεία στη Θράκη και είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο", κατηγορεί ο κος Στυλιανίδης, και μιλάει για πόλεμο προς το ΔΠΘ: "Μείωση λειτουργικών δαπανών από 17,8 εκ ευρώ σε 5,7 εκ. σήμερα, αποσύνδεση των ΤΕΙ Καβάλας από το Δ.Π.Θράκης και σύνδεσή τους με τη Θεσσαλονίκη, μείωση εισακτέων και απελευθέρωση μεταγραφών, τώρα υποβάθμιση της ιστορικής Νομικής Σχολής Κομοτηνής με τη δημιουργία 4ης Νομικής στη χώρα και πολλά άλλα, αποτελούν βαριά χτυπήματα όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο μας αλλά και στο σύνολο της Θρακιώτικης κοινωνίας. Δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ γρήγορα και με τραγικό τρόπο το κενό της αδύναμης πολιτικής εκπροσώπησης του Νομού μας αλλά και όλης της Θράκης".


Ο ίδιος καλεί σε μαζική αντίδραση: "Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να σιωπήσουμε. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί: Εκκλησία, θεσμική ηγεσία, τοπική κοινωνία και αγορά. Γι' αυτό: Έχουμε χρέος να δράσουμε όλοι μαζί χωρίς εξαιρέσεις, σα μία γροθιά για να προασπίσουμε το δίκαιο και συμφέρον του Πανεπιστημίου και του τόπου μας.


Να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση, την περιφρόνηση, την αδικία σε βάρος της Ροδόπης και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης".
"Έντονη ανησυχία προκαλούν στους Θρακιώτες οι τελευταίες αποφάσεις και εξαγγελίες του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αφορούν σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών της περιφέρειας Α.Μ-Θ", δηλώνει γενικά για την εκπαίδευση στην περιοχή η Βούλα Ελευθεριάδου και συνεχίζει: "Ειδικότερα στα τέλη του 2017 το υπουργείο αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης , οδηγώντας πολλά σχολεία της περιφέρειας σε υποβάθμιση ενώ ειδικά στην Ροδόπη κινδυνεύουν με λουκέτο σχολεία των Σαπών, του Ιάσμου και της Οργάνης.


Κατόπιν, η κα Ελευθεριάδου στέκεται στην τελευταία "βολή" με στόχο αυτή τη φορά τη Νομική ΔΠΘ, υπογραμμίζοντας τα παρακάτω: "Προς γενική κατάπληξη ακολουθεί στα μέσα Ιανουαρίου η δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου παιδείας για την ένωση του ΑΤΕΙ Α.Μ-Θ με τα αντίστοιχα τμήματα σχολών της Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρότι τα δυο ιδρύματα ΑΤΕΙ Α.Μ.-Θ. και Δ.Π.Θ. είχαν συμφωνήσει και ήταν καθ όλα έτοιμα για την ένωση τους εντός του 2018. Το τελευταίο κτύπημα από τον υπουργό Παιδείας προς την Θράκη και ειδικά την Ροδόπη, συνέβη την αμέσως επομένη ημέρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα για το Μακεδονικό, με τον κ. Γαβρόγλου να δηλώνει την πρόθεση του για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα! Δυστυχώς ο κ. Γαβρόγλου, αν και γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη , όχι μόνο μα ς απογοητεύει πλήρως αλλά οι ενέργειες του και οι αποφάσεις του μας βάζουν σε σκέψεις ως προς το ενδεχόμενο στοχευόμενης περεταίρω υποβάθμισης της Θράκης μας". Και η ίδια καλεί όλους σε ενότητα. 


"Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, τότε θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά πως το μόνο πλάνο που υπάρχει για την περιοχή μας, είναι αυτό της υποβάθμισης και αποδυνάμωσης, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην Θράκη γενικότερα και στη Ροδόπη ειδικότερα όπως και η δυναμική που επιφέρει στους κατοίκους της περιοχής μας", πρόσθεσε ο Νίκος Τσαλικίδης, και συνέχισε: "Η σημασία και ο ρόλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνδυασμό με την δυναμική που ασκούν οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελούν πολύ σημαντικά εχέγγυα και είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε".


Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην ίδρυση νέας Νομικής και ετοιμάζει και δικές του κινήσεις με αποδέκτη τον υπουργό. "Εκφράζουμε ανοιχτά την αντίθεση μας σε κάθε σχέδιο υπονόμευσης της δυναμικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτρέψουμε ακόμα μία αδικία εις βάρος της Ροδόπης και των κατοίκων της. Σχετική επιστολή διαμαρτυρίας με αίτημα για αποκατάσταση των όσων προαναγγέλθηκαν θα αποσταλεί και στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ενώ έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία με όλους τους Φορείς της περιοχής, τοπικούς και επιστημονικούς, με τους οποίους συμφωνήσαμε στην χάραξη μίας κοινής γραμμής καθώς συμφωνήσαμε στην κατεύθυνση προοπτικής του Πανεπιστημίου ακολουθώντας μία ενιαία δράση και στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα", είπε.


Όχι στην ίδρυση, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, λέει και ο τέως υπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Το μήνυμά του έχει ως εξής: "Ο κος Γαβρόγλου ως υπουργός Παιδείας και ως πανεπιστημιακός, θα έπρεπε να ασχολείται με τη βελτίωση του πολύπαθου ελληνικού Πανεπιστημίου. Αποδεικνύοντας όμως, δυστυχώς, ότι η θεώρησή του προέρχεται από το παρελθόν, σε ένα κρεσέντο πελατειασμού, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων Τμημάτων και ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής. Αυθαίρετα, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και διαφόρων επιπτώσεων, όπως και επαγγελματικού κορεσμού, ελαφρά τη καρδία γνωρίζοντας μάλιστα κατά την άποψή μου ότι δεν πρόκειται εν τέλει να ιδρυθεί, παίζει με τις αγωνίες παιδιών και γονιών και την επιθυμία τους να σπουδάσουν. Αφού ο υπουργός Παιδείας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στην Παιδεία αφού στερείται οράματος, ας φροντίσει τουλάχιστον να μην μας γυρίζει σε εποχή Μαυρογιαλούρου. Η άποψή μου είναι πάγια για Πανεπιστημιακές Σχολές που ιδρύονται με τέτοιους τρόπους και για τέτοιους λόγους".

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μετά την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θέση για το ζήτημα πήρε επίσημα και η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής. "Ένα τέταρτο τμήμα Νομικής Σχολής θα δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν την αγαπημένη τους επιστήμη, αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η σημερινή δυσμενή κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο και η χαμηλή απορρόφηση των αποφοίτων Νομικής.

Προσπάθειες περισσοτέρων από 1.200 εισακτέων των ελληνικών Νομικών Σχολών και των οικογενειών τους καταβάλλονται ετησίως για να εξασφαλιστεί ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον χωρίς αποκατάσταση, αναλογικές απολαβές και ένα μερίδιο στην όλο και συρρικνούμενη οικονομική «πίτα» που κλάδου, ενώ πολλοί καταφεύγουν στο εξωτερικό ή δεν ασκούν την επιστήμη τους", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των φοιτητών, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση "οφείλει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των κεντρικών και των ακριτικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, να αντιληφθεί τα λάθη που έχουν γίνει και να σχεδιάσει με οξυδέρκεια έναν νέο χάρτη προτεραιοτήτων".


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ
Δεν είναι όλοι κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Ελλάδα, και η πρώτη διαφορετική φωνή της εν λόγω εξέλιξης, ακούστηκε επίσημα από τον Σταμάτη Σακελλίων, γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm. 
"Εγώ δεν νομίζω ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα", δήλωσε ο ίδιος, για να προτάξει ως παράδειγμα το αίτημα του Δ.Π.Θ. να αποκτήσει κτηνιατρική και άλλες σχολές. "Για παράδειγμα Κτηνιατρική υπάρχει μόνο σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα. Φαντάζεστε να έβγαιναν οι Καρδιτσιώτες στον δρόμο και να έλεγαν ότι τους παίρνουμε την κτηνιατρική", είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Νομική Κομοτηνής δεν κινδυνεύει. 


Είναι μία ιστορική σχολή, με μεγάλη προσφορά και δεν κινδυνεύει από μία νέα σχολή χίλια χιλιόμετρα μακριά. Δεν θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, αν τελικά γίνει Νομική στην Πάτρα, γιατί ακόμη είναι στο επίπεδο πρότασης".


Αναφορικά με τον κορεσμό στον δικηγορικό κλάδο, ζήτησε από τους Ροδοπίτες να μην βλέπουν τα πράγματα στατικά, γιατί "η κατάσταση βελτιώνεται, ενώ αν βλέπουμε τα πράγματα στατικά είναι σα να παραδεχόμαστε ότι η κρίση θα κρατήσει είκοσι χρόνια. Επίσης, υπογράμμισε ότι στο δεύτερο ζήτημα - αυτό της συνένωσης ή μη του ΔΠΘ με το ΤΕΙ Καβάλας "τίποτα δεν είναι τελικό", αναδεικνύοντας μάλιστα ως πεποίθηση ότι "το ζήτημα της συνένωσης είναι ενδεχομένως πιο σοβαρό. Βάσει των πληροφοριών που έχω μέχρι στιγμής, το θέμα δεν έχει πάει προς την αρνητική κατεύθυνση για μας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;