fbpx Σε σωστό δρόμο η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

Σε σωστό δρόμο η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής
Απολογισμός

Αδιάψευστοι μάρτυρες του παραγόμενου έργου, οι ανακαινίσεις - εργασίες σε τεμένη, σχολεία, νεκροταφεία, το νεκροταφείο μεταναστών στη Μεσούνη, το κοινωνικό έργο προς κατοίκους Ροδόπης και πρόσφυγες, η ανάδειξη θρησκευτικών κειμηλίων, η τακτοποίηση των οικονομικών, οι μεταγραφές βακουφικών ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ιστορία 115 ετών έχει η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, όμως τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο που έγκειται όχι μόνο στη διατήρηση των βακούφικων ακινήτων αλλά κυρίως στην αναβάθμιση και ανάδειξη τους. Τεμένη, σχολεία, νεκροταφεία και άλλες υποδομές μπήκαν σε τροχιά αναβάθμισης από τον Απρίλιο του 2015, με τις εργασίες αλλού να έχουν ολοκληρωθεί και άλλου να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ο απολογισμός της δράσης αυτής της τριετίας έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαρτίου από τη διοίκηση της ΔΕΜΠ, τον πρόεδρο Σελήμ Ισά, τον αντιπρόεδρο Σαλή Σαλή και τον γενικό γραμματέα Ντουρχάν Ισμαήλ.

Ανακαινίσεις - εργασίες σε τεμένη, σχολεία, νεκροταφεία:

  • Εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση του τεμένους Ταμπάκχανέ Τζαμί.
  • Ανακαίνιση του ιστορικού μιναρέ του τεμένους Εσκί Τζαμί.
  • Τέθηκε σε λειτουργία το τέμενος Γιενιτζέ Τζαμί μετά την αντικατάσταση της στέγης και της εσωτερικής ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά στις 17 Απριλίου 2015.
  • Εργασίες επισκευής στο μιναρέ του τεμένους Κιρμαχαλέ Τζαμί.

Έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εξωραϊσμού στο 1ο, 2ο και 3ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο, στο δημοτικό σχολείο Μάστανλη στην Κομοτηνή και στο μειονοτικό σχολείο Ηφαίστου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο νεκροταφείο Πος Πος, στο νεκροταφείο Γιενιτζέ, στο νεκροταφείο Καχβετζή, στο νεκροταφείο Μάστανλη, στο νεκροταφείο Οσμανιέ, στο νεκροταφείο Αλανκογιού. Ξεχωρίζει επίσης το έργο καθαρισμού και περίφραξης του νεκροταφείου Μεσούνης, μέρος του οποίου διατίθεται για την ταφή μεταναστών και προσφύγων. Έγιναν απαραίτητες παρεμβάσεις σε κτίρια κυριότητας της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως σπίτια και καταστήματα κατόπιν αιτημάτων εκμισθωτών τους.

Κοινωνικό έργο, οικονομικά, νέες τεχνολογίες
Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής στο πνεύμα της εποχής δημιούργησε ιστοσελίδας για το τέμενος Γενί Τζαμί για την ενημέρωση και την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες. Αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του έργου της και προσπαθεί να δίνει απαντήσεις σε άμεσο χρόνο και στα όρια των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα μερίμνησε για την τακτοποίηση των οικονομικών της. Είναι ενδεικτικό ότι ρύθμισε παλιά οφειλή της τάξης των 350.000 ευρώ προς τον Δήμο Κομοτηνής. Σήμερα οφείλει 100.000 ευρώ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή του ποσού.

Σημαντικό είναι και το κοινωνικό έργο της ΔΕΜΠ με παροχές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε άπορους πολίτες, όπως τρόφιμα, ξύλα, φάρμακα και σχολικά βοηθήματα. 

Η βοήθεια έχει ως αποδέκτες πολίτες και φορείς της Ροδόπης, αλλά και ευρύτερα. Είναι χαρακτηριστικά η βοήθεια των 20 τόνων που απέστειλε η ΔΕΜΠ για τους Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή της Ειδομένης.

Αποστολή και όραμα
Στους άμεσους στόχους της ΔΕΜΠ είναι η ανέγερση αποθήκης γενικής χρήσης για τις ανάγκες των κηδειών μουσουλμάνων πολιτών στο νεκροταφείο Γιενιτζέ. Ήδη έχει εκδοθεί σχετικά άδεια και σύντομα θα αρχίσει η ανέγερσή της. 

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι έχει εκδοθεί η σχετική άδεια για την ανακατασκευή του ιστορικού και αρχιτεκτονικής σημασίας Τεκέ Πος Πος που είχε ιδρυθεί στην Κομοτηνή επί σουλτάνου Μουράτ Α' και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες ανακατασκευής του. Στο στάδιο μελέτης βρίσκεται η ανέγερση και λειτουργία ενός γηροκομείου που χρήζουν περίθαλψης και φιλοξενίας. Σε διαβούλευση βρίσκεται η πρόταση δημιουργίας ενός Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης. Τέλος άμεσα ολοκληρώνονται οι μεταγραφές βακουφικών ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Λήξη θητείας, ποιο το μέλλον της ΔΕΜΠ;
Ενόψει της λήξης της θητείας της παρούσας διοίκησης, εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιο το μέλλον της ΔΕΜΠ. Τα σημερινά μέλη επέλεξαν να κάνουν τον απολογισμό τους, παρουσιάζοντας απτά αποτελέσματα. Όσο για την συνέχιση αυτού, αυτό δεν εξαρτάται από τους ίδιους, όπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε ο πρόεδρος Σελήμ Ισά, ευχαριστώντας παράλληλα για την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν τα μέλη της μειονότητας, αφού το έργο της ΔΕΜΠ έχει ως αποδέκτες κυρίως αυτούς. 

Βέβαια ο κος Ισά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους της κοινωνίας της Ροδόπης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που στήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο την Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.