fbpx Σε «μαύρη» υγειονομική λίστα Σαμοθράκη και Θάσος ενόψει τουριστικής σεζόν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΘ

Σε «μαύρη» υγειονομική λίστα Σαμοθράκη και Θάσος ενόψει τουριστικής σεζόν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαμοθράκη
Θάσος
Κώστας Αντωνιάδης

Γενική κατακραυγή για τη δυσμενή εξέλιξη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία δυσμενή εξέλιξη επεφύλασσε η πανδημία του κορωνοϊού για τα δύο νησιά της Περιφέρειας ΑΜΘ, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο. Αμφότερα τα νησιά συγκαταλέγονται στην «κόκκινη» ζώνη κατηγοριοποίησης των τουριστικών περιοχών της Ελλάδας στον σχεδιασμό της τουριστικής επανεκκίνησης της χώρας. 

Η πληροφορία ήρθε μέσω δημοσιευμάτων από τον αθηναϊκό τύπο και όχι ακόμη από κάποιο επίσημο έγγραφο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ούτε και επίσημη διάψευση, συνεπώς προς το παρόν βρίσκονται  στη «μαύρη» λίστα σχετικά με την υγειονομική προστασία των επίδοξων τουριστών από τον κορωνοϊό, καθώς η πρόσβαση σε νοσοκομείο απαιτεί πέραν των δύο ωρών.

Αντωνιάδης: Αυτό αποτελεί δυσφήμιση για τα νησιά 
Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ότι έχει ήδη συντάξει επιστολή προς το υπουργείο υγείας «σε αυστηρό τόνο» προκειμένου να αρθεί ο χαρακτηρισμός των δύο νησιών καθώς αποτελεί «τη μεγαλύτερη δυσφήμιση». Ειδικά για τη Θάσο δε, παραδέχεται ότι όντως η πρόσβαση σε νοσοκομείο μπορεί να απαιτεί πέραν των δύο ωρών (ανάλογα από ποιο λιμάνι του νησιού ξεκινάει κανείς), αλλά αντιτείνει ως λύση τα ιδιωτικά σκάφη που υπάρχουν στο νησί και μπορούν να μισθωθούν είτε από ξενοδοχεία, είτε από το δήμο και να κάνουν την απόσταση σε 45 λεπτά.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι έχει κάνει επαφές με τους ξενοδόχους και τον δήμαρχο του νησιού και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων «θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε, αν θα αντιδράσουμε και με ποιο τρόπο».

Βολές πανταχόθεν
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Αρχής γενομένης από τον Κώστα Κατσιμίγα που σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, αναφέρει: «[…] Η ζημιά ήδη έγινε και τώρα πρέπει να τρέξουμε να την περιορίσουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ενέργεια του Υπουργείου ήταν σκόπιμη αλλά αναπόφευκτα θεωρούμε ότι όσοι επιλήφθηκαν την κατάταξη των νησιών είναι ανεπαρκείς, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, η δε πολιτική ευθύνη της ηγεσίας τεράστια. 

Καλούμε την διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και όλες τις Παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συστράτευση για την άμεση ανάκληση της κατάταξης και την ουσιαστική στήριξη των νησιών μας με κάθε τρόπο (προβολής, ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων κλπ)». 

Σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλος Τοψίδης σχολιάζοντας: «[…] την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διαπράττει αυτό το μεγάλο λάθος, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, παραμένουν ως αμέτοχοι θεατές μπροστά στο φλέγον αυτό ζήτημα. Έτσι ούτε απέτρεψαν την δυσμενή αυτή κατάταξη, ούτε αντέδρασαν άμεσα ώστε να διορθωθεί. Αποδεικνύεται, όμως, ότι παρά τις πολυδιαφημιζόμενες «άκρες» που διαθέτουν στην κυβέρνηση, δεν είχαν καμία ενημέρωση! Εκτός και αν δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος[…]»

Τέλος, κριτική προς την κυβέρνηση με φόντο το συγκεκριμένο θέμα άσκησε και η εβρίτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Τουρισμού να βγάζει οδηγίες που κατατάσσουν την Σαμοθράκη στην ίδια κατηγορία με εξαιρετικά απομονωμένα νησιά όπως είναι οι Οθωνοί ή η Γαύδος, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού προσπαθούν να σώσουν ότι έχει απομείνει από την τουριστική περίοδο.

Αντί να ενισχύσει τις Δημόσιες Δομές Υγείας, τις επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και τους νησιώτες, η Κυβέρνηση αναλώνεται σήμερα στο πως θα δυσφημίσει τα νησιά μας. Δυστυχώς φαίνεται πως τίποτε δεν κατάλαβε από τις περσινές της παλινωδίες που τόσο έπληξαν το νησί της Σαμοθράκης. Βλέπουμε και φέτος να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη, οι ίδιες εγκληματικές ανευθυνότητες […]».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε