fbpx Σε λήξη της κατάληψης, καλεί η διευθύντρια Εκπαίδευσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε λήξη της κατάληψης, καλεί η διευθύντρια Εκπαίδευσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής
Μειονοτική Εκπαίδευση

Στο ΣΔΕ Κομοτηνής μεταφέρεται η εκπαιδευτική διαδικασία από την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ώστε όσοι μαθητές το επιθυμούν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες

Υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας της χρονιάς, προβληματισμός για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία λύση έκτακτης ανάγκης, προσωρινή, για όσο συνεχίζεται η κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, έλαβε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αποφάσισε στο πλαίσιο της παροχής ίσων ευκαιριών στην Παιδεία, της παροχής των μέγιστων δυνατοτήτων εκπαίδευσης μέσα από υποστηρικτικές δομές προς όφελος των μαθητών (ενισχυτική διδασκαλία), της διατήρησης του δικαιώματος του πολίτη στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων του, της προστασίας του δικαιώματος του δημόσιου λειτουργού να τελεί τα παιδαγωγικά, διδακτικά και διοικητικά του καθήκοντα και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα γονέων και μαθητών, να μεταφέρει τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής στην οδό Χατζηκωνσταντή Ζωΐδη 6 και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΣΔΕ Κομοτηνής και το παράρτημα του ΕΑΠ στην Κομοτηνή. 
Επομένως από την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 8.15 π.μ. η εκπαιδευτική διαδικασία (μαθήματα κανονικού προγράμματος και ενισχυτικής διδασκαλίας) θα λαμβάνει χώρα κανονικά στο ως άνω κτίριο.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η εξυπηρέτηση καταρχήν των μαθητών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να αξιοποιήσουν την ενισχυτική διδασκαλία που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο στα γυμνάσια της πόλης, αλλά δεν μπορούν λόγω της κατάληψης στο Ιεροσπουδαστήριο. Επίσης η μεταφορά αυτή της λειτουργίας του σχολείου σε άλλο κτίριο, θα εξυπηρετήσει διοικητικές ανάγκες, π.χ. πολίτες που θέλουν να λάβουν ένα πιστοποιητικό ή ένα αντίγραφο αποδεικτικό απόλυσης. Επίσης τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι οφείλουν να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους και η κατάληψη του σχολείου τους θέτει εκτός χώρου εργασίας. 

Η λύση της μεταφοράς στο ΣΔΕ Κομοτηνής είναι προσωρινή, διευκρίνισε η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου όταν ρωτήθηκε σχετικά, αναφέροντας "για όσους μαθητές επιθυμούν να προσέλθουν κανονικά στα μαθήματά τους και για όσους πολίτες επιθυμούν να αποκτήσουν ένα έγγραφο. Επίσης υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες που θα πρέπει να προχωρήσουν και αν το σχολείο δεν λειτουργήσει οπουδήποτε, αυτό σημαίνει ότι το Ιεροσπουδαστήριο θα μείνει εκτός αρκετών δρωμένων στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι".

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάληψης στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, η κα Κοσμίδου δεν μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο λήξη αυτής, αφού οι μαθητές είναι αυτοί που αποφασίζουν. Έσπευσε όμως να αναδείξει ότι "οι μαθητές πρέπει να είναι μέσα στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο. Αυτός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης". Αναφορικά με τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων που επέλεξαν οι μαθητές του σχολείου είπε "θεωρώ ότι κάνω κατάληψη σε κάτι που είναι εχθρικό, όμως το σχολείο είναι το σπίτι μου, είναι φιλικό". 

Ξεκαθάρισε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι αυτό που θα κρίνει τις όποιες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και κάλεσε τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη.

Φυσικά ο κίνδυνος απώλειας της χρονιάς είναι υπαρκτός, ενώ υπάρχει και προβληματισμός για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, για παράδειγμα αν χρειαστεί να γίνονται μαθήματα διάρκειας 10 ωρών ανά ημέρα. 

"Αν δεν σταματήσουν την κατάληψη θα πάρει σίγουρα παράταση το έτος, αλλά δεν ξέρω αν θα ολοκληρωθεί η ύλη και τι θα αποφασίσει το υπουργείο", είπε η κα Κοσμίδου και ερωτώμενη για τον κίνδυνο απώλειας της σχολικής χρονιάς ανέφερε "δεν μπορώ να το πω, ενδεχομένως ναι. Αντιλαμβάνεστε αν δεν είναι οι μαθητές μέσα στο μάθημά τους ένα τετράμηνο και πλέον πως θα καλύψουν την ύλη;".

Οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής που επιθυμούν την συνέχιση των μαθημάτων τους μπορούν από την προσεχή Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου να το κάνουν πηγαίνοντας στο κτίριο του ΣΔΕ Κομοτηνής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μιλώντας με ειδικούς και υπηρεσίες, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς και προσπαθώντας να κατανοήσουμε την αδράνεια, αλλά  και την απουσία σε σοβαρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Ροδόπη δεκαετίες τώρα,  αντ