fbpx Σε καθεστώς «ομηρίας» οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΤΑ «ΑΚΟΥΣΕ» Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ

Σε καθεστώς «ομηρίας» οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαίδευση
Παναγιώτης Κεραμάρης
Διαδήλωση
Κομοτηνή
Αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής

Ανθή Μιλιάδου: «Είμαστε επί δεκαπέντε χρόνια αναπληρωτές. Δηλαδή, ακόμη και προ μνημονίων δεν είχε διοριστεί κανένας μας»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, με δασκάλους από όλη την περιφέρεια

Διονύσης Βοργιάς

Έντονη διαμαρτυρία με ευρεία συμμετοχή, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, που στεγάζονται στην Κομοτηνή. Εκεί, από τη 13:00 άρχισαν να συγκεντρώνονται εκπαιδευτικοί από όλη την περιφέρεια διατρανώνοντας τα αιτήματά τους, με αποδέκτη τον διευθυντή της περιφερειακής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτη Κεραμάρη.


Πολλοί από αυτούς κατέφτασαν κατευθείαν από ...Αθήνα, εκεί όπου προπηλάκισαν τον υπουργό κ. Γαβρόγλου, "αναγκάζοντάς" τον να δεχθεί συνάντηση μαζί τους, καθώς ποτέ δεν είχε εμφανιστεί ύστερα από αίτημα των εκπαιδευτικών, που είχε πρωτοκολληθεί.


Η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών έγκειται σε τρεις άξονες: Με τη νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο που τους αφορά, πρώτον υπονομεύεται το πτυχίο τους και μπαίνουν σε "προτεραιότητα" οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, δεύτερον παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό να επεμβαίνει στους πίνακες πρόσληψης. Τρίτον, ζητούν μόνιμες προσλήψεις, καθώς επί δεκαπενταετία τελούν υπό καθεστώς αναπλήρωσης.


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ "Χ"
Τη στήριξή της έδωσε η Παναγιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης. "Είμαστε κοντά στις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών και, ειδικά, των αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης, που με το νέο νομοσχέδιο καρατομείται η προηγούμενη κατάσταση. Οι αναπληρωτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση, δηλαδή περίπου το 15% του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα είναι αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητοι και χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί", εξηγεί, ενώ για τα κενά στο νομό Ροδόπης συμπληρώνει πως δεν έχει ασφαλή εικόνα "αλλά ακόμη και τον Μάρτιο έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών, κάτι που προδίδει πως υπάρχουν κενά ή πως προέκυψαν στη διάρκεια της χρονιάς". Μαζί της και οι πρόεδροι των συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου.


Από την Καβάλα ο Απόστολος Μουμτσάκης, δίνει επίσης τη στήριξή του. "Βρισκόμαστε στους δρόμους, για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και να κρατήσουμε ζωντανή τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ενώ πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς, τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία μας είναι ακόμη πολλά. Σύμφωνα με την ομοσπονδία μας υπάρχουν περίπου 2.500 κενά που δεν αναμένεται να πληρωθούν", αναφέρει, ενώ για τα χρόνια της κρίσης και τους ελλιπείς διορισμούς εξηγεί ότι "τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 11.000 αποχωρήσεις συναδέλφων εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνο 400 διορισμοί. Ζητάμε μόνιμους διορισμούς. Χρήματα υπάρχουν, αν θελήσουν θα τα βρουν".


Από την Ξάνθη ο Δημήτρης Ντούμος μιλάει για αντί-εκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. "Όλες οι κυβερνήσεις φέρνουν κι από μία αλλαγή στην εκπαίδευση, χωρίς πρώτα τη συναίνεση των εκπαιδευτικών, αλλά και διάλογο μαζί μας. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση μας ξεκαθάρισε ότι διορισμοί δεν θα γίνουν πριν το 2019".


ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ "Χ"
Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, βρίσκονται σε καθεστώς αναπλήρωσης ακόμη και επί δεκαπενταετίας, κι αντιδρούν στις νέες εξελίξεις. Μια από αυτούς και η Ανθή Μιλιάδου, έφτασε στην Κομοτηνή κατευθείαν από τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα. "Ο υπουργός μας κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ψήφισε μέσα σε τρεις ημέρες και ουσιαστικά ...καταργεί τον κλάδο μας", εξηγεί αναφορικά με το καίριο πλήγμα στις σπουδές τους. "Είμαστε επί δεκαπέντε χρόνια αναπληρωτές. Δηλαδή, ακόμη και προ μνημονίων δεν είχε διοριστεί κανένας μας, ενώ είμαστε οι μοναδικοί εκπαιδευτικοί με προπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή. Σε όλους τους κλάδους κατατάσσονται με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους, σε μας μπαίνουν πρώτα οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν κανένα τυπικό προσόν στην ειδική αγωγή και, αν περισσέψουν κενά, παίρνουν αναπληρωτές από εμάς. Αλλά ακόμη κι εκεί, το πτυχίο μας δεν έχει μεγάλη ισχύ, γιατί συνάδελφοι μόνο με μεταπτυχιακό τίτλο στην ειδική αγωγή ή ένα σεμινάριο, μπορούν να καταλάβουν τις θέσεις", είναι το παράπονό της.


Μαζί της και ο Γιώργος Ξοπλίδης, εκπαιδευτικός πληροφορικής, αναδεικνύει πως "ζούμε σε καθεστώς ελαστικής εργασιακής σχέσης, επί δεκαπέντε χρόνια. Το σχολείο πλέον δεν είναι ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών, γι' αυτό απαιτούμε προσλήψεις, ώστε όλα τα παιδιά, και της ειδικής αγωγής, να σχεδιάζουν το μέλλον τους με καλύτερους όρους". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Νίκος Αξιμιώτης, μιλάει για την ανασφάλεια της παροδικής εργασίας. "Η τροπολογία του νομοσχεδίου ψηφίστηκε χωρίς κανένα διάλογο και φέρνει το πτυχίο μας σε δεύτερη μοίρα, καταργώντας το. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην ελληνική εκπαίδευση. Υπάρχει μια κοιτίδα 10.000 αναπληρωτών συναδέλφων, που σε τρεις μήνες και πάλι θα βιώσουν την ανασφάλεια στο πετσί τους", αναφέρει.


Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
Τα παράπονα άκουσε υπομονετικά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κεραμάρης, ο οποίος απάντησε στους δασκάλους: "Δεν θα βρείτε κανένα νοήμονα άνθρωπο που να είναι εναντίον των μαζικών διορισμών. Όταν προσλαμβάνουμε κάθε χρονιά πάνω από 20.000 αναπληρωτές, αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι έχουμε ανάγκη τους μόνιμους διορισμούς. Αναγνωρίζουμε όμως όλοι σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας", είπε, δεχόμενος τη φωνή ανταπάντησης ότι "η τροπολογία αναφέρει πως δεν θα γίνουν προσλήψεις μέχρι και το 2019".


Ο ίδιος υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι "από τις 20.000 προσλήψεις, σχεδόν οι 10.000, είναι στην ειδική αγωγή" και δέχθηκε το αντεπιχείρημα πως "αυτό είναι πλασματικό και συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχει κανένας μόνιμος". Ο κ. Κεραμάρης συνέχισε μιλώντας για κάλυψη 100% των αναγκών στην ειδική αγωγή, τα τελευταία χρόνια, με την απάντηση από τους δασκάλους ότι ...δεν λέει αλήθειες.


Ο Παναγιώτης Κεραμάρης πήρε και πάλι το λόγο: "Διαμαρτύρεστε ότι έχουμε κενά στην παράλληλη στήριξη; Πως θα καλύψουμε τα κενά; Σας ρωτώ να μου απαντήσετε μιας κι εμείς είμαστε ...άδικοι. Δεν έχουμε αρκετούς αναπληρωτές στον πίνακα ΠΕ71, για να τους στείλουμε στην παράλληλη στήριξη", είπε, και πράγματι βάσει στοιχείων ο πίνακας έχει εξαντληθεί. Η απάντηση που δέχθηκε είναι πως "υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που λέει πως, ελλείψει ημών, προσλαμβάνετε δασκάλους γενικής" και το επιχείρημα ότι "σε όλη την περιφέρεια, πριν τελειώσει ο πίνακας, τοποθετήσατε μόνιμους, σε τμήματα ένταξης, στην Καβάλα". Καταληκτικά, ο κ. Κεραμάρης απάντησε πως "δεν τοποθετήσαμε κανέναν, προτού εξαντληθεί ο πίνακας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην