fbpx Σε καθεστώς ανασφάλειας οι αναπληρωτές καθηγητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ

Σε καθεστώς ανασφάλειας οι αναπληρωτές καθηγητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρεις Ιεράρχες
Εκπαιδευτικοί

Ένας από τους 200 αναπληρωτές στη Ροδόπη, ο κος Ξοπλίδης μας λέει ότι "οι συνάδελφοι έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας με μια βαλίτσα στο χέρι κάθε χρόνο"
 

Διονύσης Βοργιάς

"Αν σας πω σε ποια μέρη έχω δουλέψει, θα κάνουμε ένα σύντομο μάθημα γεωγραφίας: Κιλκίς, Κατερίνη, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Οινούσσες, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, κι αλλού", μας λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής Γιώργος Ξοπλίδης, τον οποίο και συναντάμε από κοινού με συναδέλφους του, σε ένα τραπέζι προβληματισμού αναφορικά με την εργασιακή τους κατάσταση.
Όλοι τους έχουν δύο κοινά: Πρώτον, είναι εκπαιδευτικοί και δεύτερον ...περιπλανώμενοι, μιας που κάθε ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει τους βρίσκει να μην γνωρίζουν σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα εργαστούν, αν φυσικά εργαστούν γιατί στον "ρευστό" ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη μερικές ειδικότητες καθηγητών δεν καλούνται κάθε χρόνο.

"Όλοι οι συνάδελφοι θα σας περιγράψουν μία αντίστοιχη περιπλάνηση. Αυτό επηρεάζει φυσικά και τη ζωή μας σε κάθε τομέα", θα μας πει ο κος Ξοπλίδης με αφορμή τη δική του ιστορία, που τον βρίσκει να διατηρεί την ιδιότητα του αναπληρωτού καθηγητή από το μακρινό 2004, όταν και κλήθηκε για πρώτη φορά να διδάξει, έχοντας στην άκρη του μυαλού του πως ίσως κάποτε μονιμοποιηθεί.


Στο ίδιο τραπέζι συζήτησης, γνωρίζουμε εκπαιδευτικούς από Αλεξανδρούπολη όπως ο ίδιος, Σέρρες και Φλώρινα. Φέτος, ο Γιώργος Ξοπλίδης εργάζεται στο διαπολιτισμικό δημοτικό Σαπών και στο 4ο δημοτικό Κομοτηνής. Γενικότερα για την κατάσταση στο νομό Ροδόπης αλλά και πανελλαδικά, σχολιάζει τα εξής: "Πιστεύω ότι οι αναπληρωτές στη Ροδόπη είναι πάνω από 200, ενώ πανελλαδικά μιλάμε για περίπου 20.000 ανθρώπους. Τα τελευταία 15 χρόνια πραγματικά στηρίζουν το δημόσιο σχολείο και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν σχολεία ειδικά σε ακριτικές περιοχές που δουλεύουν αποκλειστικά με αναπληρωτές".


Ο ίδιος διατηρεί και την ιδιότητα του μέλους του πανελλαδικού συντονιστικού αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στέκεται στη διαχρονική προσπάθεια μόνιμων προσλήψεων αλλά και στη διαχρονική κρατική άρνηση. Μάλιστα σημειώνει πως "δεν υπάρχει καμία προοπτική διορισμού, ίσα-ίσα το τελευταίο διάστημα από ότι ακούμε, θέλουν στην εκπαίδευση να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι αναπληρωτές".


Ως λύση ο κος Ξοπλίδης προτείνει την οργανωμένη κινητοποίηση: "Ο κλάδος πρέπει να ενοποιηθεί και να παλέψει από κοινού για τους μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών". Η αρχή γίνεται αυτή την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στην εβδομάδα δράσης που κήρυξε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και συμμετέχουν οι τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίες, από κοινού με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" και με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, θα βρεθούν στις 13:30 στην  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (χώρος 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής).


"Η Παρασκευή είναι αρχή μίας γενικής καμπάνιας που κάνουμε, ώστε να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη κινητοποίηση διαρκείας, με αίτημα τους μόνιμους διορισμούς που έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν τα σχολεία", μας ενημερώνει ο κος Ξοπλίδης. Η συζήτησή μας όμως ολοκληρώνεται με μας να του ευχόμαστε τα ...εκπαιδευτικά δρομολόγια να λήξουν σύντομα και τον ίδιο να γελάει αποδεχόμενος ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί ίσως ένα μικρό "θαύμα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.