fbpx Σε ιδιωτικούς χώρους ψάχνει λύσεις στάθμευσης στο κέντρο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Σε ιδιωτικούς χώρους ψάχνει λύσεις στάθμευσης στο κέντρο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάπλαση
Ιστορικό Κέντρο Κομοτηνής
Δήμος Κομοτηνής

Στο τραπέζι και η πρόταση για δημιουργία υπόγειου παρκινγκ στη δημοτική αγορά χωρητικότητας 40 θέσεων που θα προορίζονται για τους επαγγελματίες

Η έρευνα κατέληξε σε ιδιωτικά οικόπεδα, ελλείψει δημοσίων χώρων, για δημιουργία παρκινγκ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής αλλάζει όσο προχωρούν τα έργα που εκτελούν εκεί ο Δήμος Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Η μεταμόρφωση γίνεται βήμα - βήμα, με το έργο που εκτελεί ο Δήμος Κομοτηνής να περιλαμβάνει την διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής και, πιο συγκεκριμένα, την ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους και εσωτερικά, επί της οδού Σοφούλη. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση ανάπλασης των οδών Νικηφόρου Γρηγορά, Σωκράτους και Σοφούλη.

Οι δρόμοι Σοφούλη, Ν. Γρηγορά και Σωκράτους μετατρέπονται σταδιακά σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ο σχεδιασμός των δρόμων έχει σκοπό την αύξηση κατά το μέγιστο του πλάτους των πεζοδρομίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου. Τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο.

Δίνεται έμφαση στον πεζό, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως περιορίζονται οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ειδικά για το ιστορικό κέντρο εντός και περιμετρικά του Τείχους, οι αλλαγές σταδιακά θα σημάνουν και το τέλος του υπαίθριου ανεξέλεγκτου παρκινγκ που σήμερα λειτουργεί σε χώρο έμπροσθεν του μητροπολιτικού μεγάρου Κομοτηνής (απέναντι από το ναό Παναγίας).

Το συγκεκριμένο παρκινγκ βρίσκεται στην "καρδιά" των έργων και σήμερα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες στάθμευσης στο κέντρο, όμως όσο τα έργα εξελίσσονται, ακόμη και αυτές οι θέσεις θα εκλείψουν. Η δόμηση στο κέντρο της Κομοτηνής, δεκαετίες πριν, έγινε έτσι που δεν προέβλεψε την δημιουργία χώρων στάθμευσης, με τους διοικούντες του Δήμου σήμερα να καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ενόσω η ανάπλαση προχωράει.

Ήδη η σημερινή κατάσταση στις οδούς πέριξ της περιοχής ανάπλασης και των οδών Νικηφόρου Γρηγορά, Σωκράτους και Σοφούλη, καταδεικνύει την προβληματική. Παράπλευρες οδοί, όπως η Κούλογλου, δέχονται μεγάλο όγκο οχημάτων από όσους θέλουν να σταθμεύσουν εντός του ιστορικού κέντρου και τελικά βρίσκουν τη λύση πάνω σε πεζοδρόμια, σε ράμπες και σε ιδιωτικούς χώρους, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα όλων. Φυσικά δεν λείπουν τα παράπονα των μόνιμων κατοίκων, που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει την πρόταση περί κάρτας στάθμευσης μόνιμου κατοίκου. Στην πρόταση ο Δήμος διάκειται αρνητικά, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια να στερηθεί το κέντρο από θέσεις στάθμευσης για όσους θέλουν να επισκεφτούν την αγορά.

Σε ιδιωτικούς χώρους φαίνεται να ψάχνει η διοίκηση του Δήμου τη λύση στάθμευσης στο κέντρο της Κομοτηνής. Μαθαίνουμε ότι η έρευνα κατέληξε σε δύο τουλάχιστον ιδιωτικά οικόπεδα, ελλείψει δημόσιων χώρων, για δημιουργία παρκινγκ. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για δημιουργία υπόγειου παρκινγκ στη δημοτική αγορά της πόλης, χωρητικότητας 40 θέσεων που θα προορίζονται για τους επαγγελματίες και όχι για τους πελάτες.

Μία πρόταση που έχει σαν στόχο να απελευθερώσει θέσεις στάθμευσης πέριξ της αγοράς, που σήμερα καταλαμβάνονται από τα οχήματα επαγγελματιών και εργαζομένων της δημοτικής αγοράς. Η δυνατότητα ένταξης της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς που θα περιελάμβανε και τη δημιουργία παρκινγκ σε αυτή στην ΟΧΕ, δεν είχε καταστεί εφικτή καθώς τέτοιου είδους έργα δεν ήταν επιλέξιμα. Όμως η διοίκηση του Δήμου αναζητάει εργαλείο χρηματοδότησης.

Η προβληματική του παρκινγκ στο κέντρο της Κομοτηνής δεν είναι σημερινή, ούτε προέκυψε διά μαγείας. Το σίγουρο είναι όμως ότι η ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω έργων που εκτελούν ή θα εκτελέσουν μελλοντικά Δήμος Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, θα αλλάξουν πολλά από όσα ήδη ξέραμε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις