fbpx Σε δύο ταχύτητες το παραλιακό μέτωπο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε δύο ταχύτητες το παραλιακό μέτωπο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης

Κινητικότητα για όσους έχουν άδειες λειτουργίας - σε αναμμένα κάρβουνα όσοι περιμένουν (;) τους διαγωνισμούς

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις τουριστικές ροές από Βουλγαρία

Διονύσης Βοργιάς

Σε δύο ταχύτητες κινείται το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής. Όπως έχει αναδειχθεί πολλαπλώς από τον «Χ», οι επαγγελματίες που περιμένουν τους διαγωνισμούς του Δήμου Κομοτηνής (μετά από Υπουργική Απόφαση) βρίσκονται σε αναμμένα «κάρβουνα» για το εάν, το πότε και το υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι διαγωνισμοί.

Όπως παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα κι ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, υπό τις ισχύουσες μέχρι σήμερα προϋποθέσεις, ακόμη κι αν γίνουν διαγωνισμοί, θα ήταν αδιανόητο να επενδύσει κάποιος. Η πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων αιγιαλού -άρα των επιχειρηματιών της «αμμουδιάς»- είναι πολύ δύσκολη κυρίως για τρεις λόγους:

Πρώτον, προβλέπεται ότι για τις θέσεις αιγιαλού που καλύπτονται από το δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη με ομπρέλες-ξαπλώστρες της θέσης αιγιαλού που δημοπρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Δεύτερον, οι νέες παραχωρήσεις θα είναι για 300 τ.μ. ανά beach bar, αντί για 500 τ.μ. όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Άγνωστο είναι, επίσης, για πόσα χρόνια θα γίνουν οι παραχωρήσεις (σ.σ. η προηγούμενη δημοπρασία έγινε για 3 χρόνια, ενώ πιο παλιά γίνονταν μόλις για 1).

Τρίτον, φέτος «υψώνεται» ένα επιπρόσθετο εμπόδιο εν ονόματι κορωνοϊός, καθώς επιβάλλονται αυστηρά μέτρα τήρησης αποστάσεων. Άρα, όπως έχει διατυπωθεί, είναι πρακτικά αδύνατο για τους επαγγελματίες να λειτουργήσουν, εκτός εάν θέλουν να λειτουργήσουν… για μία παρέα, αφού με κορωνοϊό επιτρέπονται 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., συνεπώς σε 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 πελάτες!

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό, γι’ αυτό και έχει φτάσει ήδη στη Βουλή, απ’ όπου αναμένονται εξελίξεις.

Κάποιοι έχουν άδειες
Πάντως, η απουσία αδειών λειτουργίας στη μεγάλη πλειοψηφία θέσεων αιγιαλού σε Φανάρι-Αρωγή, δεν σημαίνει πως δεν κινείται τίποτα στο παραλιακό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις θέσεις αιγιαλού, οι επιχειρηματίες των οποίων τις έχουν νοικιάσει μέσω διαφορετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή μέσω ΕΤΑΔ.

Οι επαγγελματίες αυτοί, συνεπώς, διαθέτουν άδειες και -συνεπακόλουθα- μπορούν να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δράση όποτε επιθυμούν. Τουλάχιστον ένας επαγγελματίας έχει στήσει ήδη το beach bar του από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι υπόλοιποι δύο φαίνεται να προετοιμάζονται για να ανοίξουν προσεχώς.

Βεβαίως, ακόμη και τα παραλιακά καταστήματα που θ’ ανοίξουν, θα πρέπει να τηρούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατά περιπτώσεις εξαντλητικές προϋποθέσεις αποστάσεων, που επιβάλλει ο κορωνοϊός.

Τί θα γίνει με τον (εξωτερικό) τουρισμό;
Εν τω μεταξύ, αναπάντητο παραμένει στα «αυτιά» των επαγγελματιών το τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό. Από τα μέσα Ιουνίου (15/06) αναμένεται το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων -προφανώς με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα- ωστόσο το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων δεν είναι πανάκεια για τον τουρισμό.

Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια κινείται όχι μόνο από τον εσωτερικό τουρισμό -ο οποίος αναμένεται και φέτος- αλλά κι από Βούλγαρους, Ρουμάνους, Τούρκους. Εκεί, το τοπίο παραμένει «θολό». Από τα μέσα Ιουνίου φαίνεται πως θα επιτραπούν οι είσοδοι-έξοδοι Βούλγαρων στην Ελλάδα, ωστόσο δύο μείζονα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

Πρώτον, θ’ ανοίξει το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία στην ώρα του; Για, εάν δεν ανοίξει, εν τοις πράγμασι «ακυρώνονται» οι όποιες τουριστικές ροές.

Δεύτερον, θα μπαίνουν ή όχι σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα οι Βούλγαροι που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην πατρίδα τους; Η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας είπε προ δέκα ημερών ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ωστόσο στην τετραμερή σύσκεψη (στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα-Βουλγαρία) φάνηκε οι χώρες να προσανατολίζονται στην άρση αυτού του αποτρεπτικού παράγοντα. 

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο, αν και φαίνεται ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.

Καθαριότητα και γαλάζιες σημαίες
Όσο συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, το Φανάρι προετοιμάζεται. Έτσι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται μία σειρά εργασιών καθαριότητας, που κατά γενική ομολογία έχουν δώσει μία άρτια εικόνα στο παραλιακό μέτωπο. Εργασίες λαμβάνουν χώρα, επίσης, σε Αρωγή και Μέση.

Τέλος, όπως διαβάσατε πρόσφατα στον «Χ», το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής διατήρησε τον αριθμό γαλάζιων σημαιών του και για φέτος. Έτσι, από τις 5 γαλάζιες σημαίες του νομού, οι 4 είναι στον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στις θέσεις αιγιαλού: Αρωγή, Μέση, Φανάρι Ιουλία, Φανάρι Κάμπινγκ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.