fbpx Σε δύο ταχύτητες οι μισθώσεις σπιτιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σε δύο ταχύτητες οι μισθώσεις σπιτιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Γκάγκας
μισθωτήρια ακινήτων

Γρήγορα βρίσκουν ενοικιαστή μεγαλύτερα σπίτια, πιο δύσκολα από το παρελθόν βρίσκουν ενοικιαστή τα ατομικά διαμερίσματα

Παραμεσιτεία, παράνομη κόλληση ενοικιαστηρίων και άλλα ζητήματα, ταλαιπωρούν τους νόμιμους επαγγελματίες

Διονύσης Βοργιάς

Σε δύο ταχύτητες κινούνται οι μισθώσεις ακινήτων στην Κομοτηνή, όπως ενημερώνει τον «Χ» αναλυτικά ο κτηματομεσίτης Γιώργος Γκαγκάς. Από τη μία έχουμε τα μικρά ακίνητα που έχουν υψηλή διαθεσιμότητα, από την άλλη τα διαμερίσματα που απευθύνονται κυρίως σε οικογένειες τα οποία εξαντλούνται πιο γρήγορα.

Χαμηλή διαθεσιμότητα στα μεγάλα διαμερίσματα
Έλλειψη σε οικογενειακά διαμερίσματα παρατηρεί από την εμπειρία του ο κτηματομεσίτης, αναφερόμενος σε δυάρια, τριάρια και μεγαλύτερα διαμερίσματα. Χαρακτηρίζει μάλιστα την φετινή ως την χειρότερη από τις τελευταίες χρονιές, καθώς υπάρχει αναμονή τριών έως έξι μήνες περίπου, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να βρει διαθέσιμο το μεγάλο διαμέρισμα που επιθυμεί. Την ίδια ώρα, η επιλογή μεγάλων διαμερισμάτων από πολλούς φοιτητές – ελέω συγκατοίκησης – και η μη ανοικοδόμηση νέων πολυκατοικιών, εντείνουν το πρόβλημα. «Οι Κομοτηναίοι δεν έχουν χρήματα πλέον να αγοράσουν σπίτια, άρα αναγκάζονται να στραφούν στην μίσθωση», σημειώνει ο κος Γκαγκάς.

Υψηλή διαθεσιμότητα στα ατομικά διαμερίσματα
Απεναντίας – και ειδικά αυτό το διάστημα – υψηλή είναι η διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα, δηλαδή κυρίως στούντιο και γκαρσονιέρες. Ο κος Γκαγκάς εξηγεί ότι στα χρόνια της κρίσης λιγότεροι είναι οι φοιτητές που μένουν μόνιμα στην Κομοτηνή, δηλαδή υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που έρχονται μόνο για τις εξεταστικές είτε καταφέρνουν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλη πόλη. Επίσης, πλέον, πολλοί είναι και οι Κομοτηναίοι που επιλέγουν σχολές της πόλης, άρα δεν ενοικιάζουν σπίτια. Ακόμη, οι περισσότεροι φοιτητές πλέον ξενοικιάζουν κατευθείαν μόλις ολοκληρώνονται τα χρόνια σπουδών, κι όχι μέχρι την απόκτηση του πτυχίου τους. 

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα και την πτώση των τιμών σε σχέση με το παρελθόν. Κατά μέσο όρο το ενοίκιο είναι στα 270 ευρώ ανά μήνα, αλλά οι τιμές ποικίλουν περίπου από 180 έως 400 ή και περισσότερα ευρώ, ανάλογα με γεωγραφική κατανομή, τετραγωνικά, παλαιότητα, επίπλωση ή μη, λοιπές παροχές του προς ενοικίαση διαμερίσματος. Ο κτηματομεσίτης προτείνει στους ιδιοκτήτες να είναι «ευέλικτοι» και να επιλέγουν λογικές τιμές, προκειμένου το διαμέρισμά τους να βρει ενοικιαστή και να μην μείνει στα αζήτητα. Ακόμη κι έναν χρόνο μπορεί να παραμείνει μικρό διαμέρισμα χωρίς ενοικιαστή, ενώ, αν περάσει ο Σεπτέμβριος και δεν έχει βρεθεί ενοικιαστής, οι πιθανότητες να βρεθεί ενοικιαστής λιγοστεύουν. Οι εποχές όπου τα διαμερίσματα στο κέντρο δεν έμεναν ούτε δέκα μέρες ξενοίκιαστα, ανήκουν στο παρελθόν.

Αυτό το διάστημα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τελούν εν αναμονή των φοιτητών, που κατά τον κο Γκαγκά είναι «το μεγαλύτερο κύμα υποψηφίων ενοικιαστών». Πάντως, σε κεντρικούς δρόμους υπάρχουν πολλά ανοίκιαστα φοιτητικά σπίτια σε λογικές – σε σχέση με το παρελθόν – τιμές.

Παράνομη αφισοκόλληση και παραμεσιτεία
Τους νόμιμους του επαγγέλματος ταλανίζουν δύο παράγοντες, που ο Γιώργος Γκαγκάς τους θέτει στον «Χ» ζητώντας μάλιστα να ληφθούν υπόψη από τη νέα δημοτική αρχή. Το πρώτο αφορά στην παράνομη αφισοκόλληση που «δημιουργεί πρόβλημα στους ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου μας» και το δεύτερο είναι η παραμεσιτεία. Οι νόμιμοι του επαγγέλματος ζητούν την εφαρμογή του νόμου και στις δύο περιπτώσεις, καθώς και το «να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχουν επαγγελματίες που ζουν από αυτό – έχουμε έξοδα, ενοίκια και άλλα κόστη, όσο κι αν φαντάζει ότι το επάγγελμα είναι απλό και με μικρό κόστος».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπερβάλλον ζήλος και νταηλίκι εκ του ασφαλούς,  όργανα της τάξης που παρεκτρέπονται και παραβατούν, η άσκηση των καθηκόντων με διαταγές σκληρής γραμμής άνωθεν και   λανθασμένες εκτιμήσεις της κατάστασης με σ