fbpx ΣΔΕ Κομοτηνής: Πληρότητα, σχέδια, εξωστρέφεια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΣΔΕ Κομοτηνής: Πληρότητα, σχέδια, εξωστρέφεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

110 μαθητές φέτος η πλειονότητα των οποίων στο πρώτο έτος, όπως ενημερώνει τον "Χ" ο νέος διευθυντής Ηλ. Βλάχος

Προσπάθειες για ίδρυση παραρτήματος στον Ίασμο, έρευνα για παράρτημα σε Οργάνη, σύνδεση με Δήμο Κομοτηνής, ΔΠΘ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Επιμελητήριο

Διονύσης Βοργιάς

Πολλοί μαθητές, πολλές δράσεις, πολλά σχέδια. Σε αυτά συνοψίζεται η φετινή παρουσία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στην Κομοτηνή, τους οικισμούς και τις γύρω περιοχές. Ο "Χ" συναντάει τον νέο διευθυντή του σχολείου Ηλία Βλάχο, σε μία αναλυτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ΣΔΕ, μεταξύ άλλων και της προοπτικής ίδρυσης παραρτήματος στον Ίασμο.


Πολλές οι εγγραφές, ικανοποιητική παρακολούθηση
Οι μαθητές φέτος είναι 110 εγγεγραμμένοι, εκ των οποίων περί των 90-95 παρακολουθούν σχεδόν καθημερινά, η πλειονότητα των οποίων (περί των 60) είναι στο πρώτο έτος, κάτι που χαροποιεί ιδιαιτέρως τους καθηγητές. Η πλειοψηφία των μαθητών είναι από Κομοτηνή, ενώ κάποιοι έρχονται κι από χωριά όπως Ίσαλος, Σιδεράδες, κ.α. Χωρισμένοι σε έξι τμήματα συνολικά των 22 μαθητών όλοι τους αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, εκπαιδευτικά και εργασιακά.

"Υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, γιατί κι εμείς κινηθήκαμε δυναμικά και στην πόλη της Κομοτηνής και με φορείς όπως ο Δήμος Κομοτηνής, που μας βοήθησαν να προωθηθούν οι εγγραφές", λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής, ο οποίος εξηγεί πως κατά τις συνεντεύξεις των μαθητών που γράφτηκαν, φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους πρώτα να πάρουν το απολυτήριό τους. "Το σχολείο μας είναι ανοιχτό και δυναμικό και για του χρόνου", σημειώνει.


Με ενισχυτική διδασκαλία και σχεδόν πλήρες προσωπικό
Από την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, στο σχολείο, ξεκίνησε και η ενισχυτική διδασκαλία. Περί των 25 μαθητών - και των δύο ετών - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον - και συμμετάσχουν στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που γίνονται από δύο φιλολόγους. Ο διευθυντής γνωστοποιεί πως το σχολείο είναι φέτος πλήρες σε προσωπικό, με εξαίρεση μία θέση η οποία δεν έχει καλυφθεί, γιατί ο καθηγητής επέλεξε να υπηρετήσει ως αναπληρωτής στη Νάξο και τώρα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης.


Εξωραϊσμός του σχολείου, αίτημα για τρεις νέες αίθουσες
Εκτός από τα ακαδημαϊκά, πρόοδος καταγράφεται και στα κτιριακά ζητήματα. Εσωτερικά, όπως παρατηρούμε, έχει γίνει εξωραϊσμός με προσωπική δουλειά του διευθυντή και των καθηγητών του σχολείου. Τραπεζάκια και καρέκλες, καθαριότητα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, όλα έχουν βρει την θέση τους μέσα στους χώρους του σχολείου. Μάλιστα, επίκειται εξωραϊσμός στον εξωτερικό χώρο, γι' αυτό και ο διευθυντής ζητά την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Δεν παραγνωρίζει όμως πως πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, αλλά ο κος Βλάχος σημειώνει πως έγινε συνάντηση σε καλό κλίμα με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Πετρίδη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Β' Βάθμιας Δήμου Κομοτηνής Γ. Γκαράνη.

Ζητούμενα αυτό τον καιρό αποτελούν το κιόσκι και τα παγκάκια, καθώς και τα δύο έχουν φθορές. Μάλιστα στο κιόσκι "εισέρχεστε με δική σας ευθύνη", όπως αναγράφει ανακοίνωση που έχει τοποθετηθεί σε αυτό.

Επίσης, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής, "έχουμε κάνει αίτηση να μας παραχωρηθούν οι τρεις αίθουσες στο ισόγειο που είναι ελεύθερες και ανήκουν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο", ευελπιστώντας πως η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.


Εξωστρέφεια και σύνδεση με πολλούς φορείς
Ανάδειξης χρήζει επίσης η εξωστρέφεια που προσδοκά να αναπτύξει το σχολείο, για "να συμμετέχουμε δυναμικά" σε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, όπως λέει ο διευθυντής. Έτσι, μεταξύ των συνεργασιών που προωθεί το σχολείο είναι αυτή με την ΑΣΠΑΙΤΕ "για να δεχθούμε για πρακτική φοιτητές", όπως λέει ο διευθυντής, που σημειώνει ότι επίκειται συνάντηση και με τους ανθρώπους του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Δ.Π.Θ. για να προωθηθεί ανάλογη συνεργασία.

Μέριμνα των καθηγητών και του διευθυντή είναι επίσης η επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. "Θέλουμε να κοιτάξουμε έστω και μερικοί να αποκατασταθούν - μετά το σχολείο - επαγγελματικά, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνεργοι", λέει σχηματικά ο διευθυντής, για να αναδείξει την συνεργασία με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και τον Αντ. Γραβάνη, ώστε αφενός άνθρωποι από επιχειρήσεις της περιοχής να επισκεφτούν το σχολείο ενημερώνοντας τους μαθητές για εργασιακές προοπτικές, αφετέρου οι ίδιοι οι μαθητές να βρεθούν σε εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής, στο μέτρο πάντα του εφικτού.


Εκτός απροόπτου από τη νέα χρονιά με παράρτημα στον Ίασμο
Ο Ηλίας Βλάχος μας γνωστοποιεί και την επιθυμία έναρξης παραρτήματος με έδρα τον Ίασμο. "Ήταν μία πρώτη σκέψη που έκανα σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, γιατί θέλουμε να δουλέψει ένα τέτοιο παράρτημα στον Δήμο Ιάσμου", είπε, εξηγώντας πως έχει την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ιάσμου (ο οποίος βρήκε χώρο και προσφέρθηκε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα), του διευθυντή Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνου Κωνσταντινίδη και της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου Αν. Παπαχρήστου όπου αναμένεται να στεγαστεί το παράρτημα.

"Έχουμε γύρω στις 83 αιτήσεις", γνωστοποιεί το υψηλό ενδιαφέρον ο διευθυντής, αναφερόμενος μόνο στον Δήμο Ιάσμου. Από αυτούς κάποιοι φέτος φοιτούν στην Κομοτηνή, άλλοι στην Ξάνθη, η πλειονότητα όμως βρίσκεται στο ρελαντί, ελπίζοντας στην έναρξη του παραρτήματος του χρόνου στην κωμόπολη. "Όλες οι διαδικασίες που κάναμε ήταν στο πλαίσιο δικών μας ευαισθησιών", εξηγεί ο κος Βλάχος και σημειώνει πως η γενική γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ενήμεροι και πως, αν δεν υπάρχει κάποιο απρόοπτο ή αντίθετη απόφαση προσεχώς, του χρόνου θα μπορέσει να λειτουργήσει το παράρτημα.

Μάλιστα, χθες όπως πληροφορείται ο "Χ", κατατέθηκε και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, με αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με θέμα "ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του ΣΔΕ Κομοτηνής στον Δήμο Ιάσμου", χαρακτηρίζοντας αυτό το αίτημα "δίκαιο" και "επιτακτική ανάγκη να γίνει", ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να τρέξει τις διαδικασίες "υπό το βάρος των πιεστικών κοινωνικών αναγκών και του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί".


Στο τραπέζι και παράρτημα στην Οργάνη
Στο τραπέζι της συζήτησης έχει μπει και η επαναλειτουργία ενός παραρτήματος στην Οργάνη, όπως πριν από κάποια χρόνια. "Φέτος, έρχονται μαθητές στην Κομοτηνή ακόμη κι από την Κύμη, αλλά είναι δύσκολο να έρθουν κάθε μέρα", λέει στον "Χ" ο διευθυντής, ο οποίος όμως είναι ρεαλιστής, καθώς εξηγεί πως "υπάρχει σκέψη, αλλά πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά, γιατί ό,τι ξεκινάμε πρέπει να έχει βάση. Δηλαδή δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι για ένα ή δύο χρόνια και μετά να το κλείσουμε".

Ο Ηλ. Βλάχος κοιτάει με σοβαρότητα το ζήτημα στον ορεινό όγκο, εξετάζοντας αυτό το διάστημα αν υπάρχει απόθεμα ανθρώπων που θέλουν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, ώστε να προχωρήσουν κι εκεί οι διαδικασίες. "Δεν πρέπει να είμαστε κομήτες, δεν θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα μόνο για τα στατιστικά, πρέπει να κάνουμε σοβαρή δουλειά που να μείνει", διευκρινίζει καταληκτικά ο διευθυντής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην