fbpx "Ρωσικός" πόλος έλξης το τμήμα Παρευξεινίων ΔΠΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

"Ρωσικός" πόλος έλξης το τμήμα Παρευξεινίων ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Παρευξεινίων
Κομοτηνή

"Ετοιμάζουμε τη δομή του Ρωσικού Κόσμου στο τμήμα, λειτουργούμε το δίγλωσσο μεταπτυχιακό μας, αναπτύσσουμε διεθνείς συνεργασίες" μας λέει η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση


Μια σταθερή δομή 50 τμ θα λειτουργήσει από Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις της σχολής, για τη στέγαση του "Ρωσικού Κόσμου"

Διονύσης Βοργιάς

Δέχεται λιγότερους από 150 φοιτητές τον χρόνο, η βάση του είναι στα 12.374 μόρια, οι δράσεις του όμως και οι ακαδημαϊκές δυνατότητες που δίνει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του είναι πολύ αξιόλογες. Αναφερόμαστε στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ένα τμήμα που δεν γεμίζει το "μάτι" πολλών, ωστόσο έχει σύνδεση με αγορά εργασίας, εντός κι εκτός συνόρων.


Κάθε χρόνο, το τμήμα βηματίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις δικές του παρεχόμενες υπηρεσίες. 


Ο "ΡΩΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ο Ρωσικός Κόσμος πρόκειται για έναν διεθνή φορέα, που έχει ως στόχο την προώθηση του ρωσικού πολιτισμού και της ρωσικής γλώσσας. Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση, αυτό το διάστημα "διαμορφώνεται ο χώρος που θα στεγάσει το παράρτημα του φορέα στην περιοχή μας". 


"Ήδη υπάρχουν παραρτήματα του Ρωσικού Κόσμου σε 28 χώρες. Μέσω αυτού του πρωτοκόλλου ιδρύεται αντίστοιχο παράρτημα στο τμήμα μας, και θα στεγαστεί στον συγκεκριμένο χώρο", μας πληροφορεί η κα. Δημάση, η οποία χαρακτηρίζει αυτή τη δράση ως "πολύ σημαντικό βήμα για το τμήμα και την περιοχή μας, γιατί ο συγκεκριμένος φορέας χρηματοδοτεί συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, άρα θα ενισχύσουμε τη ρωσική κατεύθυνση στο τμήμα. Δεν μιλάμε απλώς για ένα πρόγραμμα, αλλά για ένα παράρτημα του τμήματος, μια σταθερή δομή με πολλές δράσεις που θα ξεκινήσουν κιόλας από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά".


Αναφορικά με καθεαυτό τον χώρο που ετοιμάζεται στις εγκαταστάσεις του τμήματος, στην Παλιά Νομική, πρόκειται για έναν χώρο 50 τμ, που θα διαμορφωθεί με υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, βιβλιοθήκη, και θα τον στελεχώσουν δύο εργαζόμενοι, ελληνικής καταγωγής αλλά αμειβόμενοι από τον Ρωσικό Κόσμο. Αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες βαφής κι έχουν γίνει οι παραγγελίες για τον εξοπλισμό. 


Παράλληλα "τρέχει" το μεγαλόπνοο σχέδιο, που είχε αναδείξει ο "Χ", για μεταφορά όλων των τμημάτων του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη. "Στο πίσω μέρος του μυαλού μου θεωρώ πως το κτίριο β' στο οποίο στεγάζεται το τμήμα μου, αναδομείται ολοκληρωτικά σε επίπεδο κατασκευαστικό, και πιστεύω ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πυρήνα της σχολής για δράσεις μέσα στην πόλη. Ας είμαστε γεροί και το βλέπουμε", είναι το σχόλιο της κας Δημάση. 


ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Επίσης, η κα. Δημάση μας πληροφορεί για τρεις διεθνείς δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχει το τμήμα εντός του Σεπτεμβρίου. Πιο αναλυτικά, σημειώνουμε τις παρακάτω ημερομηνίες:
-7-10 Σεπτεμβρίου, εκπροσωπώντας το ΔΠΘ και το τμήμα, η πρόεδρος του τμήματος θα βρεθεί στην επιτροπή Ολυμπιάδας Ελληνικών Γραμμάτων στο Βουκουρέστι.


-11-16 Σεπτεμβρίου, έξι φοιτητές του τμήματος, συνοδεία των κ.κ. Χαρατσίδη, Δημάση, με τα έξοδα πληρωμένα από το ΔΠΘ, θα μεταβούν στη Βάρνα Βουλγαρίας, ώστε να εκπροσωπήσουν το τμήμα στο διεθνές φεστιβάλ του Ρωσικού Κόσμου. 
-Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η διοίκηση του ΔΠΘ θα μεταβεί στη Μαριούπολη Ουκρανίας, καθώς το τμήμα έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το αντίστοιχο τμήμα του πανεπιστημίου Μαριούπολης που ασχολείται με την ελληνική γλώσσα και φιλολογία.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.
Το τμήμα θα συμμετάσχει το ερχόμενο διάστημα, με δικό του "περίπτερο", στην 22η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί 9-17 Σεπτεμβρίου στη συμπρωτεύουσα. "Αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε και το διαφημιστικό του τμήματος", σημειώνει σε αυτό το σημείο η κα. Δημάση.  


ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Παράλληλα, λειτουργεί στο τμήμα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο "ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες", σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Μάλιστα, φέτος σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση -σε αριθμό αιτήσεων- στα τρία χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα. 


Όπως σημειώνει η κα. Δημάση "ενώ έληξε η προθεσμία αιτήσεων και ψηφίστηκε μέσα στον Αύγουστο ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά, έχουμε 191 αιτήσεις για τον τρίτο κύκλο σπουδών, για 60 μεταπτυχιακές θέσεις. Ήδη έχουμε 135 σε α' και β' κύκλο σπουδών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί έχουμε υποψηφίους από όλη την Ελλάδα". Η καθηγήτρια αποδίδει το αυξημένο ενδιαφέρον, σε συγκεκριμένους παράγοντες, "όπως η δυνατότητα να γίνονται τα μαθήματα μέσα από τη διαδραστική πανεπιστημιακή πλατφόρμα, δηλαδή από απόσταση, καθώς και δωρεάν διδασκαλία και εκμάθηση της ιταλικής, γιατί το πρόγραμμα είναι δίγλωσσο. Επίσης, περιλαμβάνει και δυο πολύ γοητευτικές κατευθύνσεις, την εκπαίδευση ελληνικών και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση", επισημαίνει. 


ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ
Μια ακόμη θετική είδηση από το τμήμα, είναι πως οι απόφοιτοι θα μπορούν να βρουν δουλειά σε κέντρα ξένων γλωσσών. "Είμαστε από τα πιο καινούργια τμήματα, γι' αυτό αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σύνδεσης του τίτλου και της ποιότητας των σπουδών με την αγορά εργασίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να περιμένουμε την υπουργική απόφαση με την οποία διασφαλίζεται η άδεια διδασκαλίας στα κέντρα διδασκαλίας ξένων γλωσσών", είπε η κα. Δημάση.


Τέλος, ζητήσαμε την άποψη της προέδρου για το τι μέλλει γενέσθαι με τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την απορρόφηση των αποφοίτων. "Για τον ΑΣΕΠ είναι μοιραίο ότι δεν μπορούμε να είμαστε υποψήφιοι σε όλους τους διαγωνισμούς. Παρόλα αυτά, το ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα και το διάταγμα που ακολούθησε το 2009 για τα επαγγελματικά δικαιώματα, αναφέρει πως οι απόφοιτοί μας έχουν δικαίωμα να απασχολούνται και σε διοικητικές θέσεις, όπως και σε διπλωματικές, π.χ. προξενεία και πρεσβείες. Έχουμε καταθέσει επίσημη πρόταση, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας, και το αίτημά μας έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να είναι ασφαλή τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Κάτι τέτοιο βοηθά στον καθορισμό του προγράμματος σπουδών και των επαγγελματικών στόχων τους οποίους προσδοκούμε μέσα από αυτό", ήταν το σχόλιό της. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε