fbpx Ροδόπη: Στο «κόκκινο» σε μέτρα, στο «άσπρο» σε κρούσματα!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Ροδόπη: Στο «κόκκινο» σε μέτρα, στο «άσπρο» σε κρούσματα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
κορωνοϊός
Πανδημία

Κλείνουν τα Λύκεια – μόνο με clickaway και clickinside το λιανεμπόριο στο νομό με τα λιγότερα κρούσματα πανελλαδικά σε αναλογία κατοίκων

Διονύσης Βοργιάς

Με μία ισοπεδωτική για τις λιγότερο επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές της χώρας απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλη η χώρα περνάει τουλάχιστον στο «κόκκινο – επίπεδο αυξημένου κινδύνου» και οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο».

Στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου – βαθύ κόκκινο» κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο «επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο», από σήμερα Πέμπτη 04/03 και ώρα 06:00 και τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 16/03 και ώρα 06:00.

Ίδια η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Επομένως, ως προς την Π.Ε. Ροδόπης για την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύει ότι ίσχυε μέχρι χθες.

Δύο αλλαγές στα SMS
Αναφορικά με τις μετακινήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγγειλε αυστηροποίηση της χρήσης των SMS/εντύπων κυκλοφορίας, σε όλη την χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την χώρα ισχύουν πλέον τα εξής:

Για τον κωδικό 2 στα sms που αφορά σε αγορές (και το 3 στο σκέλος των τραπεζών), προβλέπεται μια χιλιομετρική απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από την κατοικία ή εντός των ορίων του οικείου Δήμου.

Για τον κωδικό 6 στα sms που αφορά σε σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου, επιτρέπεται μόνο χωρίς την χρήση οχήματος, άρα πεζοί ή με ποδήλατο σε απόσταση κοντινή από την οικία.

Για τον κωδικό 4 στα sms που αφορά σε βοήθεια προς άνθρωπο σε ανάγκη, τα αστυνομικά όργανα εντέλλονται να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο.

Στο «κόκκινο» χωρίς υγειονομική επιβάρυνση

Αλγεινή εντύπωση κάνει το ότι η κυβέρνηση έλαβε ένα ισοπεδωτικό μέτρο για υγειονομικά λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Π.Ε. Ροδόπης, καθώς όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας περνούν κατ’ ελάχιστο στο «κόκκινο – επίπεδο αυξημένου κινδύνου» και οι αρκετά επιβαρυμένες περνούν στο «βαθύ κόκκινο – επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου».

Η Π.Ε. Ροδόπης συγκεκριμένα είναι «άσπρη» στον υγειονομικό χάρτη του ΕΟΔΥ, που χωρίζει τις περιοχές σε «άσπρες, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες» ανάλογα με την υγειονομική επιβάρυνση.  Ο χρωματισμός αυτός σημαίνει πως η Π.Ε. Ροδόπης έχει λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Π.Ε. Φλώρινας είναι η μοναδική άλλη «άσπρη» περιοχή στην χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ημερήσια καταγραφή του ΕΟΔΥ, η Π.Ε. Ροδόπης έχει μόλις 11 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες και λιγότερα από 1,5 κρούσματα ημερησίως από την 1η/02/2021 μέχρι σήμερα.

Τα επιπλέον μέτρα
Τα επιπλέον μέτρα που ενεργοποιούνται στις «κόκκινες» περιοχές, άρα και στην Π.Ε. Ροδόπης, είναι κυρίως η αναστολή δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και η αναστολή της πλήρους λειτουργίας του λιανεμπορίου, που επιστρέφει στις μεθόδους clickaway/clickinside.

Σχολεία: Τηλεκπαίδευση στα Λύκεια. Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εξαιρουμένων των απογευματινών δραστηριοτήτων.

Λιανεμπόριο: Σύμφωνα με βραδινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής ισχύουν τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς ο νόμος μας έχει χαρακτηριστεί αυξημένου κινδύνου, κόκκινη περιοχή οπότε από αύριο 4 Μαρτίου στις 06:00πμ μέχρι τις 16 Μαρτίου στις 06:00πμ, τα μέτρα που ισχύουν για τα καταστήματα είναι τα παρακάτω: Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away). Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία του εξ αποστάσεως ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside)».

Τα υπόλοιπα μέτρα παραμένουν ως είχαν, με περισσότερες προϋποθέσεις αποστάσεων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι