fbpx Ροδόπη: Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι επαγγελματίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ροδόπη: Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι επαγγελματίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκαράνης Γιάννης
Ανέστης Βαφειάδης
Δήμος Κομοτηνής
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά έχει μπει ο Δεκέμβριος «των υποχρεώσεων»

Γ. Γκαράνης: «Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται στη μέση του οικονομικού κυκλώνα»

Α. Βαφειάδης: «Δεν επαιτούμε,ζητάμε να μας σεβαστούν»

Διονύσης Βοργιάς

Μετά από έναν μήνα κλειστά, πολλά καταστήματα της Ροδόπης παραμένουν με τα λουκέτα στις πόρτες τους. Συγχρόνως, πάντως, οι υποχρεώσεις σωρεύονται και οι τσέπες των επαγγελματιών είναι ή σχεδόν άδειες ή γεμάτες οφειλές.

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, άλλωστε, εξέπνευσε η προθεσμία για καταβολή μίας σειράς υποχρεώσεων που στο δεύτερο lockdown δεν παρατάθηκαν, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΕΦΚΑ μη μισθωτών, το ΙΚΑ, οι ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κίνδυνο μάλιστα εάν «χάσουν» μία δόση να βγουν εκτός διακανονισμών.

Ο Δεκέμβριος έκανε «ποδαρικό» με μεγάλη αβεβαιότητα στις τάξεις των επαγγελματιών, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν βιώσιμη λύση σε ένα «παζλ» οφειλών που αλληλοσυμπληρώνεται από τις εξής καταβολές: δώρα Χριστουγέννων, τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ρυθμίσεις προς ΔΥΟ, «κουρεμένα» ενοίκια, τιμολόγια ενέργειας, δόσεις δανείων.

Κάθε μέρα και ερωτηματικό
Οι επαγγελματίες τελούν εν αναμονή γνωστοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με την σταδιακή άρση του lockdown και του εάν αυτή θα συνδυαστεί με πακέτο ουσιαστικών μέτρων στήριξης του επιχειρείν. Προς το παρόν, όμως, παραμένουν με αναπάντητα ερωτηματικά και νέα ερωτηματικά να ανακύπτουν καθημερινά.

Η κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζει την ατζέντα των βασικών αιτημάτων των επαγγελματιών, όπως αυτά πολλαπλώς της έχουν διατυπωθεί, γνωστοποιηθεί και κοινοποιηθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ και τοπικά σωματεία. Στη Ροδόπη η πρόσφατη επιστολή της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ήταν ξεκάθαρη και διαπνεόταν από ξεκάθαρο πνεύμα: ή μας στηρίζετε ή δεν θα επιβιώσουμε.

«Το μεγάλο ζητούμενο» είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, που εξήγησε πως «δεν είναι όλη η κοινωνία σε αβεβαιότητα, αλλά είναι όλοι οι επαγγελματίες». Επί του παρόντος «κανένας δεν γνωρίζει» πότε και πως θα ανοίξουν τα καταστήματα, ενώ ήδη οι επαγγελματίες φαίνεται πως έχουν ξεγράψει τουλάχιστον τον μισό Δεκέμβριο. Σύμφωνα με διαρροές στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου θα αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown, ενώ για την εστίαση συγκεκριμένα οι ημερομηνίες είναι ακόμη πιο δύσκολο να καταγραφούν, με τον κο Βαφειάδη πάντως να καταγράφει για όλες τις επιχειρήσεις το σχόλιο: «δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε μετά».

Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν αποτελεί πανάκεια για το επιχειρείν. «Θα έχει λεφτά και διάθεση ο κόσμος να βγει στην αγορά;», διερωτήθηκε ο Ανέστης Βαφειάδης. Άλλωστε, αρκετοί καταναλωτές έχουν ήδη κάνει ψώνια εορτών μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, με την πλειοψηφία του τζίρου να διοχετεύεται στις μεγάλες αλυσίδες κι όχι στα τοπικά μικρά και μικρομεσαία καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος εξήγησε πως αρκετές οφειλές δεν πήραν αναστολές, καθώς το Υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής ευέλικτο στις αποφάσεις του. Γι’ αυτό ζητάει πακέτο άμεσων οικονομικών μέτρων για όλους τους πληγέντες επαγγελματίες, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν να αντιπαλέψουν έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, προκειμένου να εκταμιεύσουν λίγη δανεική ρευστότητα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Ο μήνας Δεκέμβριος για τις επιχειρήσεις είναι ο βαρύτερος από την άποψη εξόδων, παλιά ήταν κι ο καλύτερος από την άποψη εσόδων, αλλά φέτος θα είναι… ο χειρότερος από άποψη εσόδων», λέει ο κος Βαφειάδης, ο οποίος συγκεφαλαιώνει όλα τα παραπάνω στο εξής απλό: «δεν επαιτούμε, ζητάμε να μας σεβαστούν».

Τα αιτήματα της ΟΕΒΕΣ απεστάλησαν σε όλους τους αρμοδίους, ενώ κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση και δια χειρός του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλευρό (;) της ΟΕΒΕΣ
Σύμμαχος σε όσα διατυπώνονται στην επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης παρουσιάζεται ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος με δήλωσή του υπενθυμίζει στην πολιτεία ότι «οφείλει την ουσιαστική οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επαγγελματιών», διότι «είναι αυτοί που αιμοδοτούν την εθνική οικονομία βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, γιατί εργάζονται, απασχολούν -ανάλογα με τη δυναμική της κάθε επιχείρησης- προσωπικό, καταβάλουν φόρους, εισφορές. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται στη μέση του οικονομικού κυκλώνα που θα χρειαστεί καιρός για να κοπάσει κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εάν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση όλων των πολιτών της όταν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία».

Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος ισχυρίζεται μεν πως «ο Δήμος Κομοτηνής καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για να στηρίξει τους επαγγελματίες του τόπου», πλην όμως μέχρι στιγμής φαίνεται πως η δημοτική αρχή έχει περιοριστεί στα στενά όρια που της αναλογούν, καθώς δεν έχουμε καταγράψει έστω μία δυναμική καμπάνια με αποδέκτες τους δημότες, για την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς, ή κάποια καινοτόμα πρωτοβουλία για την ανακούφιση των επαγγελματιών. «Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με την Ομοσπονδία, ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν συνολικά στη Θράκη και στη Ροδόπη εδώ και έναν χρόνο, με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω εκτόξευσης τον προηγούμενο μήνα του αριθμού των κρουσμάτων. Η πανδημία και η οικονομική κρίση μάς θέλουν όλους ενωμένους, ν’ αγωνιζόμαστε για την επιβίωση, μέχρι να ξανάρθει ο καιρός για να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε», προσθέτει ο δήμαρχος, ο οποίος -κλείνοντας την τοποθέτησή του- υπογραμμίζει πως κι οι επαγγελματίες είναι άνθρωποι «που έχουν ανάγκη να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι τους».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και