fbpx Ροδόπη: Ποσοστό συμμετοχής 1,17% στις φετινές εκπαιδευτικές εκλογές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΧΗΣ

Ροδόπη: Ποσοστό συμμετοχής 1,17% στις φετινές εκπαιδευτικές εκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
Στέφανος Μακρυγιάννης

Χαμηλά τα ποσοστά συμμετοχής σε όλη την χώρα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι εκλογές των εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Η συμμετοχή όμως που σημειώθηκε στις συγκεκριμένες εκλογές ήταν εξαιρετικά χαμηλή και πρωτοφανής.

Συνολικά στην χώρα ψήφισαν 13.168 εκπαιδευτικοί. Στις ίδιες εκλογές που είχαν διεξαχθεί πριν από δύο χρόνια, είχαν ψηφίσει 116.000 εκπαιδευτικοί. Στις φετινές εκλογές λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, οι εκλογές έγιναν ηλεκτρονικά το Σάββατο 7/11. Η ψηφοφορία ξεκίνησε με 3.000 συμμετοχές την πρώτη ώρα, έφθασε περίπου 8.000 στις 14:00 και στις 15:00 λιγότερες από 10.000 συμμετοχές. Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 09:00 και ολοκληρώθηκαν στις 17:00. 

Η συμμετοχή στον νομό Ροδόπης
Ο Στέφανος Μακρυγιάννης πρόεδρος του συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχες» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, σχολίασε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm για το πως «κύλησαν» οι εκλογές στον νομό Ροδόπης. 

«Η όλη διαδικασία είναι απονομιμοποιημένη, για αυτό η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Εδώ στην περιοχή μας το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 1,17%, δηλαδή η κυρία Κεραμέως έτρεξε μόνη της και βγήκε δεύτερη. Το πρόβλημα είναι ότι ήταν μια τελείως διαβλητή διαδικασία που στερούσε βασικά κομμάτια, των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών. Ηλεκτρονικές κάλπες, εκλογικοί κατάλογοι τους οποίους δεν είδε κανένας, δεν υπήρχε η δυνατότητα συζήτησης. Γιατί ξέρετε έχουμε μάθει στην δημοκρατία ότι πριν αποφασίσουμε συζητάμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά ο κος Μακρυγιάννης.

Συγκεκριμένα για την ΠΕ Ροδόπης τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: εγγεγραμμένοι 766: ΠΥΣΠΕ αποχή 757- ψήφισαν 9, ΑΠΥΣΠΕ Αποχή 756 - ψήφισαν 10, ΚΥΣΠΕ Αποχή 754- ψήφισαν 12.

Ακόμη, ο κος Μακρυγιάννης συμπλήρωσε ότι η κα Κεραμέως «με έναν αλαζονικό τρόπο αποφάσισε να μας κατεβάσει με το ζόρι υποψήφιους ενώ είχαμε αποσυρθεί. Δηλαδή δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ήδη έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι όποιον και να ανακοινώσει θα παραιτηθεί. Δηλαδή έχουμε αυτοδεσμευτεί όλοι μεταξύ μας, είναι ενιαία η στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Ενημερώνοντας για την πρωτοφανή αποχή που υπήρξε στις φετινές εκλογές, ο κος Μακρυγιάννης είπε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην χώρα ήταν περίπου στο 4% (σε μία περιφερειακή ενότητα).

«Τομή» είδε το Υπουργείο Παιδείας
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα ‘ΖΕΥΣ’.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας.  Και αυτό, παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων  αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή.

Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ