fbpx Ροδόπη: Μπορεί και πρέπει να θεσπιστεί "ειδικό καθεστώς" στις τιμές καυσίμων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ροδόπη: Μπορεί και πρέπει να θεσπιστεί "ειδικό καθεστώς" στις τιμές καυσίμων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιλχάν Αχμέτ
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Διπλή ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το θέμα που έχει εδώ και χρόνια αναδείξει ο «Χ», δηλαδή το καθεστώς που ισχύει με τις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι πρατηριούχοι από Βουλγαρία, αναμένεται -επιτέλους- να απασχολήσει και το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς σχετική επερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής εξηγεί ότι «η Π.Ε. Ροδόπης στο σύνολό της αλλά και η πόλη της Κομοτηνής ειδικότερα όπου διαμένει το 50% των μόνιμων κατοίκων της, απέχουν οδικά από την βουλγαρικά σύνορα μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού το 2013, μόλις 17 χιλιόμετρα», και χτυπάει καμπανάκι κινδύνου διότι «η βιωσιμότητα των πρατηρίων παροχής καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης έχει καταστεί συνεπώς πολύ δύσκολη, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση του ΕΦΚ διατηρεί τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε.  Την ίδια στιγμή η γειτονική Βουλγαρία διαθέτει καύσιμα στις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ενδεικτικό του προβλήματος το γεγονός ότι από τα 110 πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούσαν στην Ροδόπη το 2010, σήμερα έχουν απομείνει σε λειτουργία τα 65».

Υπάρχει πρόβλεψη για παραμεθόριες περιοχές
Άξιο αναφοράς είναι -όπως αναφέρεται και στο έγγραφο- ότι με την Οδηγία 2003/96 εκ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου του 2003, στην οποία υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες και για την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων, έχει προβλεφθεί για παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας με ανάλογο πρόβλημα με την Ροδόπη η δυνατότητα «για την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλίσκονται στις περιφέρειες Udine και Trieste, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές τους αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης οδηγίας».

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Ιλχάν Αχμέτ ρωτάει: 

Α) Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης με τρόπο ώστε αφενός να μην νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός αφετέρου όμως να διαφυλαχθεί και η δυνατότητα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης και του αερίου που πουλά η Βουλγαρία 30% έως 40%  φθηνότερα, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομοτηνής;

Β) Είναι στις προθέσεις σας, σε συνεννόηση με τα Κοινοτικά όργανα, να ακολουθήσετε κατά το πρότυπο της Οδηγίας 2003/96 ένα σύστημα έκπτωσης καυσίμων ανάλογο της Τεργέστης και για την Ροδόπη με στόχο την ανάσχεση της πτώσης της ζήτησης, της εκροής τεράστιων κεφαλαίων στο εξωτερικό, την σύγκλισή της με το μέσο όρο της χώρας και την αποφυγή μεθόδων και πρακτικών λαθρεμπορίας καυσίμων με τεράστιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία;

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.