fbpx Ροδόπη: Μπλόκα στα χαρτογραφημένα μονοπάτια μη νόμιμων μεταναστών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ»

Ροδόπη: Μπλόκα στα χαρτογραφημένα μονοπάτια μη νόμιμων μεταναστών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναγιώτης Μαχαιρίδης
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό

Εμπειρία ετών έχει το κύκλωμα διακίνησης στη Θράκη που βρίσκει πλέον μπροστά του «Ασπίδα»

Ακόμη και με Porsche Cayenne τα δρομολόγια διακίνησης, αλλάζουν «μοτίβο» οι διακινητές χρησιμοποιώντας λιγότερα φορτηγά

Διονύσης Βοργιάς

Ενισχύσεις ήρθαν το περασμένο διάστημα στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών. Ο λόγος για 85 αστυνομικούς που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο ν. Ροδόπης μέσω της αστυνομικής επιχείρησης «Ασπίδα», εκ των οποίων οι 20 ήταν μέχρι πρότινος στη συνοριογραμμή του Έβρου, ενώ οι υπόλοιποι 65 κατέφτασαν από διάφορα σημεία της Βορείου Ελλάδος.

Η «Ασπίδα» έχει ήδη «μεταφραστεί» σε αυξημένες συλλήψεις διακινητών και μη νόμιμων μεταναστών σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού.

Stop στα περάσματα
Το κύκλωμα διακινητών είναι πεπειραμένο και έχει εμπειρία ετών στο πως να αποφεύγει τα αστυνομικά μπλόκα. Διακινητές «σπρώχνουν» μετανάστες μέσα από διαδρομές του ορεινού όγκου, αγροτικούς δρόμους, δάση, προκειμένου να διαφεύγουν των συλλήψεων. Τα περάσματα της ευρύτερης περιοχής Νέα Σάντα, Κέχρος, Εσοχή, στο βορρά, αλλά και εγγύτερα της Κομοτηνής, χρόνια τώρα «τροφοδοτούν» μετανάστες προς το ν. Ξάνθης και στη συνέχεια προς Θεσσαλονίκη.

Η ενίσχυση της ΕΛΑΣ στη Ροδόπη, όμως, σε συνδυασμό με τον ήδη ενισχυμένο Έβρο, αποτελούν πλέον διπλό εμπόδιο στις διακινήσεις πεζών. Χαρακτηριστικό είναι πως άτυπα σημεία συγκέντρωσης μη νόμιμων μεταναστών στη Ροδόπη, που είχαν εμφανιστεί ακόμη και κοντά στην πόλη, φαίνεται να έχουν «αδειάσει», όπως σημείο που παρουσιάζει σε φωτογραφικό ντοκουμέντο ο «Χ» στον αγροτικό δρόμο Ροδίτη – Κοσμίου.

Κύκλωμα με 232 ΙΧ από Έβρο ως Αθήνα
Αναφορικά με τις διακινήσεις μεταναστών με οχήματα, οι διακινητές φαίνεται πλέον να μην χρησιμοποιούν τόσο φορτηγά, τα οποία είναι πιο «επιρρεπή» στους ελέγχους της ΕΛΑΣ, όσο ΙΧ, ακόμη και πολυτελή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σύλληψης «φορτωμένου» διακινητή που οδηγούσε Porsche Cayenne. Επίσης, φαίνεται πως οι διακινητές δεν επιλέγουν πλέον πινακίδες που «τραβούν» τα μάτια της ΕΛΑΣ, όπως βουλγάρικες ή ρουμάνικες, αντιθέτως προτιμούν ελληνικές, ακόμη και κλεμμένες ή πλαστές.

Την ίδια ώρα, όπως καταγράφει η «Καθημερινή», αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στα αστυνομικά χρονικά υπόθεση βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα στελέχη των υπηρεσιών δίωξης παράτυπης μετανάστευσης. Αλλοδαποί, κυρίως υπήκοοι Πακιστάν, με άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα δημιούργησαν σε διάστημα λίγων μηνών στόλο με συνολικά 232 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Από την έως τώρα έρευνα της αστυνομίας έχει προκύψει ότι πέντε Πακιστανοί έχουν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αγοράσει και καταχωρίσει στο όνομά τους περίπου 200 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία «κινούνταν» από τον Έβρο έως και την Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», φαίνεται πως το κύκλωμα είναι ακόμη μεγαλύτερο και στα χνάρια του βρίσκονται στελέχη της ΕΛΑΣ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αναπτύσσουν μπλόκα κατά μήκος της Εγνατίας Οδού κι όχι μόνο.

Πληθαίνουν οι «απείθαρχοι» διακινητές
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ΕΛΑΣ έκανε γνωστές νέες συλλήψεις διακινητών μη νόμιμων μεταναστών, δύο εκ των οποίων στο ν. Ροδόπης.

Το πρωί της 22/10, στην επαρχιακή οδό Αρριανών - Δαρμένης Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τον έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα, ενώ μετά την ακινητοποίηση του οχήματος επιχείρησε να διαφύγει πεζός, χωρίς να τα καταφέρει, καθόσον συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Το πρωί της 24/10, στον ανατολικό κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τους τρεις ημεδαπούς δράστες, διότι εντόπισαν τον έναν από αυτούς να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτούργει ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που επέβαιναν οι άλλοι δύο διακινητές και μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο αλλοδαπός δράστης στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Π. Μαχαιρίδης: «Έχουν ανέβει οι συλλήψεις»
Την αύξηση των συλλήψεων υπογράμμισε και μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Παναγιώτης Μαχαιρίδης. «Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά κι έχουν ανέβει οι συλλήψεις διακινητών και διακινούμενων, γιατί με την ενίσχυση που είχαμε είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ενισχύθηκε η Ροδόπη με τους 85 αστυνομικούς που είναι καθαρά για τις μεταναστευτικές ροές και θα έχουμε περισσότερες συλλήψεις», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κος Μαχαιρίδης υπογράμμισε την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων που έχει η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, διότι ο φόρτος της ΕΛΑΣ δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταναστευτικό. «Θέλουμε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα αστυνομικά τμήματα που έχουν ελλείψεις», είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως «υπάρχουν αστυνομικά τμήματα τα οποία δεν μπορούν να βγάλουν την απαιτούμενη εποχούμενη περιπολία, με ό, τι αυτό συνεπάγεται». Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης προτείνει την μετακίνηση στη Ροδόπη των 60 αστυνομικών, με καταγωγή από τη Ροδόπη, που όμως βρίσκονται στην Αθήνα ή αλλού, προκειμένου να καλυφθούν –δίχως επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό- τα περίπου 60 οργανικά κενά της ΑΔ Ροδόπης.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές