fbpx Ροδόπη: Μετρούν τα κενά εκπαιδευτικών, οργανώνονται ενόψει της σχολικής χρονιάς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2018 - 10:00
500-600 ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ

Ροδόπη: Μετρούν τα κενά εκπαιδευτικών, οργανώνονται ενόψει της σχολικής χρονιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαιδευτικοί
Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ

Τι λένε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης και η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου

Διονύσης Βοργιάς

Με τον Σεπτέμβριο να κάνει σιγά-σιγά ποδαρικό ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης και η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, φιλοξενήθηκαν στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και στον "Χ" αντίστοιχα, προκειμένου να κάνουν τοποθετήσεις αρχής γενομένης της νέας χρονιάς.

ΑΜ-Θ 500-600 κενά εκπαιδευτικών
Στον αριθμό 500-600 ανέρχονται τα εκπαιδευτικά κενά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, για ολόκληρη την ΑΜ-Θ. Αυτό τόνισε ο κος Κεραμάρης στο ράδιο Χρόνος, μη θέλοντας να καταγράψει επακριβώς τον αριθμό. Εξήγησε όμως πως κάθε χρόνο, από το Νοέμβριο κιόλας, γίνεται η προετοιμασία για την ερχόμενη χρονιά "για να έχουμε ακριβή εικόνα των κενών έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καλύψουμε με την έναρξη της χρονιάς".

Δεν έκρυψε ότι "τα κενά είναι ένα μόνιμο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί τα τελευταία χρόνια αρκετά σχολεία λειτουργούν με πλήθος αναπληρωτών", γιατί, όπως είπε, "δεν έχουν γίνει ακόμα διορισμοί, οι αναπληρωτές είναι με σύμβαση ενός χρόνου". Παρόλα αυτά, αν και δεν θέλησε να γίνει κοινωνός θετικών ειδήσεων, δεν έκρυψε μία συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι "περιμένουμε να ακούσουμε ευχάριστες ανακοινώσεις από τον υπουργό Παιδείας ή ακόμα ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, γιατί - όταν είμαστε στο σημείο να παίρνουμε κάθε χρόνο περίπου 20.000 αναπληρωτές - αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πραγματικά κενά εδώ και πολλά χρόνια. Εξήγησε όμως ότι αναπληρωτές πάντα θα υπάρχουν, απλώς αυτοί θα μειωθούν αισθητικά, αν γίνουν προσλήψεις. Όσον αφορά στην φετινή χρονιά, εξήγησε πως στοχοθεσία είναι οι αναπληρωτές να είναι στις θέσεις τους με το πρώτο κουδούνι.

Καταργείται ο θεσμός των σχολικών συμβούλων
Άξιο αναφοράς είναι πως φέτος καταργείται ο θεσμός των σχολικών συμβούλων, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το νέο ...είδος, ήτοι τους νέους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου. Κοινώς καταργήθηκε ο σχολικός σύμβουλος και ξεκινούν τη δράση τους οι συντονιστές έργου "και στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αποτελείται από 37 συντονιστές εκπαιδευτικού έργου", όπως είπε ο κος Κεραμάρης.

Δεμένα τα χέρια στην παράλληλη στήριξη
Την ίδια ώρα όμως, όπως κάθε χρόνο, τα χέρια των αρμοδίων φαίνεται να είναι δεμένα όσον αφορά στην παράλληλη στήριξη, καθώς ούτε την σχολική χρονιά 2018-19 θα επιτευχθεί η αναλογία ένας καθηγητής ανά ένα παιδί που χρήζει παράλληλης στήριξης. Το φάσμα των σχολείων είναι μεγάλο και "δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάθε χρόνο δεν μπορούμε να καλύψουμε εξολοκλήρου την παράλληλη στήριξη με συναδέλφους ειδικούς οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν επαρκούν κιόλας γιατί όσους έχουν πτυχίο ειδικής αγωγής τους προσλαμβάνουμε όλους. Το προσωπικό ειδικής αγωγής μπαίνει όχι μόνο σαν παράλληλη στήριξη αλλά και στα σχολεία ειδικής αγωγής, οπότε το φάσμα των σχολείων είναι μεγάλο γι' αυτό και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να καλύψουμε παράλληλες στηρίξεις με προσωπικό από την γενική αγωγή".

Στις επάλξεις η Δευτεροβάθμια Ροδόπης
Χαρούμενη για τις 571 επιτυχίες μαθητών της Ροδόπης στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προϊσταμένη ΔευτεροβάθμιαςΕεκπαίδευσης νομού Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου έχει ήδη γυρίσει σελίδα, όπως κάθε χρόνο δίνοντας έμφαση στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την προ των πυλών χρονιά.

"Έχουμε επικαιροποίηση των κενών  στην ειδική αγωγή, το ειδικό εκπαιδευτικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, γιατί το υπουργείο λογικά θα έχει τους πρώτους διορισμούς των αναπληρωτών στις 5 Σεπτεμβρίου", είπε αλλά εξήγησε πως "αυτό όμως θέλει προετοιμασία για να μπορέσουμε να δώσουμε εμείς μια όσο το δυνατόν σαφή εικόνα στο υπουργείο". Εξήγησε μάλιστα πως, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής οργάνωσης, "έχουμε καλέσει την σύσκεψη των διευθυντών την Πέμπτη για έναν προγραμματισμό της χρονιάς που έρχεται και την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.