fbpx Ροδόπη: Καταστροφή στις καλλιέργειες σπαραγγιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020 - 10:00
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΦΕΡΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ροδόπη: Καταστροφή στις καλλιέργειες σπαραγγιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
Αγρότες
κακοκαιρία

Η κακοκαιρία «έπνιξε» 10 ιρλανδικές διαβάσεις του νομού

Ξανά ατύχημα από τους θυελλώδεις ανέμους στην Εγνατία Οδό

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες σπαραγγιών έφερε η κακοκαιρία της Κυριακής στο νομό Ροδόπης. «Σχεδόν το κατέστρεψε ολοκληρωτικά», είπε χαρακτηριστικά στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος χθες Δευτέρα 6 Απριλίου μετέβη με συνεργείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης σε πληγείσες εκτάσεις, όπου «όντως διαπιστώσαμε πως έχει δημιουργηθεί τεράστια ζημιά στις παραγωγές των ανθρώπων». Από την Π.Ε. Ροδόπης ζητήθηκε άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις, ενώ οι εκτιμητές αναμένεται να βρεθούν σήμερα Τρίτη στις πληγείσες περιοχές.

Το δυστυχές στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η καταστροφή, αλλά και το ότι αυτή ήρθε σε μία καθοριστική περίοδο για την καλλιέργεια σπαραγγιού, ενώ ήδη φέτος οι παραγωγοί του είχαν πληγεί καίρια, καθώς -ελέω κορωνοϊού- δεν μπορούσαν να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δεν υπήρξαν καταστροφές στις υπόλοιπες καλλιέργειες. Κατά τα λοιπά, η κακοκαιρία της Κυριακής έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια χρονίζοντα προβλήματα του νομού, κυρίως στις ιρλανδικές διαβάσεις.

STOP σε 10 ιρλανδικές διαβάσεις
Ως είθισται στις δυνατές νεροποντές «φούσκωσαν» επικίνδυνα ιρλανδικές διαβάσεις σε όλο το νομό Ροδόπης, καθιστώντας την διέλευση από αυτές απαγορευτική. Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στις ιρλανδικές διαβάσεις Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, Σκαλώματος, Αρριανών, Ηφαίστου, Μεσοχωρίου, Λοφαρίου, Ιασίου, Αετοκορυφής-Διώνης, Αετοκορυφής-Κρωβύλης. Το θετικό είναι πως οι ιρλανδικές διαβάσεις σύγχρονου τύπου που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια ΑΜΘ (σε Κάλχα και Γρατινή) δεν επηρεάστηκαν πολύ, παρά την έντονη βροχόπτωση.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον κο Τσαλικίδη «σημαντικό είναι πως τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο λειτούργησαν», καθώς το περασμένο διάστημα καθαρίστηκαν κανάλια και πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους επεμβάσεις όπως στη Μονή Βαθυρρύακος, ενώ το σημαντικότερο είναι φυσικά «πως δεν επλήγησαν άνθρωποι», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Εγνατία: Στο ίδιο έργο θεατές
Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης,  νταλίκα που δεν είχε φορτίο εξετράπη της πορείας της και ντεραπάρισε, ελέω των θυελλωδών ανέμων, που κατά τόπους έπνεαν ακόμη και στα δέκα μποφόρ.

Το σημείο μετά τη γέφυρα της Εγνατίας στον ποταμό Κομψάτο είναι γνωστό για τους δυνατούς του ανέμους. Αυτό, σε συνδυασμό με το «βομβαρδισμένο» οδόστρωμα, αλλά και την απουσία οποιουδήποτε μέσου περιορισμού των ριπών ανέμων, συνετέλεσε στο να γίνουμε για μία ακόμη φορά μάρτυρες μίας παρ’ ολίγο τραγωδίας. Τον οδηγό του οχήματος, που έφερε ξένες πινακίδες, βοήθησαν να εξέλθει της νταλίκας άλλοι επαγγελματίες οδηγοί που οδηγούσαν συνοδά οχήματα.

Κατόπιν εορτής από την Εγνατία Οδό αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων λόγω θυελλωδών ανέμων, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ. Πάντως, περιστατικά μικρότερης έκτασης, με βαρέα οχήματα να εκτρέπονται της πορείας τους είχαμε και στο εθνικό δίκτυο.

Μικροφθορές σε Κομοτηνή και οικισμούς
Όσον αφορά τις ζημιές στον αστικό ιστό, καταγράφηκε η πτώση κλαδιών δέντρων σε διάφορα σημεία, ενώ καταγράφηκαν και μεμονωμένα περιστατικά πτώσης μεγάλων κλαδιών σε σταθμευμένα οχήματα. Εντός πόλης δεν υπήρξε κάποιο πλημμυρικό φαινόμενο μεγάλης έκτασης. Όσον αφορά τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής φερτά υλικά, τέντες και άλλες κατασκευές «σήκωσε» ο αέρας στην Αίγειρο και τους γύρω οικισμούς, όπου ως συνήθως παρατηρήθηκαν οι πιο δυνατοί άνεμοι.

Σε επιφυλακή στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών
Κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα μικρής έκτασης συνέβησαν στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λίσσου και των παραποτάμων. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και η δημοτική αρχή παρακολούθησαν τα φαινόμενα, τα οποία εκτονώθηκαν φυσικά, χωρίς να καταγραφεί κάποια ιδιαίτερη καταστροφή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.