fbpx Ροδόπη καλεί υπουργό για καπνά, βαμβάκι, σιτηρά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ροδόπη καλεί υπουργό για καπνά, βαμβάκι, σιτηρά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Τσαλικίδης
Ιλχάν Αχμέτ
Αγρότες

Αποζημιώσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και άμεσα, ζητάει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης


Ιλχάν Αχμέτ: "Να απαντήσει εγγράφως και επισήμως ο υπουργός", αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι

Διονύσης Βοργιάς

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συναντήθηκαν κατ' ιδίαν με τον υπουργό, οι άνθρωποι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όμως επέλεξαν άλλο δρόμο, να ακούσουν τα προβλήματα των παραγωγών σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, με βασικό θέμα την καταστροφή σε καλλιέργειες καπνών, βάμβακος, σιτηρών κ.ά. και τα "παράθυρα" αντίδρασης και αποζημίωσης.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας ΑΜ-Θ Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Θανάσης Αραμπατζής, Μουσταφά Κατραντζή και Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάσης Πανάγος, ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜ-Θ Νίκος Γαλάνης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της περιφέρειας.

Ν. Τσαλικίδης: "Αυτοψίες στα αγροτεμάχια"
Το περιεχόμενο της συνάντησης εν πολλοίς επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος ανέδειξε επίσης ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος (χειμώνα και καλοκαίρι) είναι απρόβλεπτες κι έχουν επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια. "Οι παραγωγοί μας πρέπει να αποζημιωθούν", τόνισε χαρακτηριστικά, για να σταθεί στο έγγραφο προς τον υπουργό Β. Αποστόλου, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο κος Τσαλικίδης εξήγησε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδράμει τα μέγιστα. Σήμερα μάλιστα θα γίνουν αυτοψίες στα αγροτεμάχια, όπως μας ενημερώνει ο αντιπεριφερειάρχης, "ώστε να καταγραφεί το ποσοστό ζημιάς άνω το 50%,το οποίο ζητάει ο υπουργός, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ". Εξήγησε σε άλλο σημείο του λόγου του, ότι στόχος είναι η άμεση αποζημίωση και όχι η χρονοβόρος διαδικασία ΠΣΕΑ (Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).

Επιστολή προς τον υπουργό

Στο πλαίσιο της συζήτησης συντάχθηκε και κατόπιν εστάλη στον αρμόδιο υπουργό έγγραφο με θέμα "ανάγκη άμεσης επίλυσης προβλημάτων με καταβολή αποζημιώσεων αγροτών της ΠΑΜ-Θ". Σε αυτό αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την φετινή κακοκαιρία (έντονες πλημμύρες και μετά μεγάλη ξηρασία) και τονίστηκε πως "μόνο από την καλλιέργεια του καπνού στην Περιφέρειά μας για το έτος 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. €". 

Στο περιθώριο της επιστολής δεν αναδείχθηκε μόνο το πρόβλημα των καπνών, αλλά και του βάμβακος, καθώς και άλλων καλλιεργειών, όπως σιτηρά. "Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση. Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής. Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών μας εντείνεται εν προκειμένω από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο καλεί τον υπουργό να λάβει άμεσα δράση.

Ιλχάν Αχμέτ: "Άμεσα και εγγράφως να τοποθετηθεί ο υπουργός"
Την Τετάρτη ο "Χ" κατέγραψε την συνάντηση στο υπουργείο για τα καπνά, παρόντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Στην σύσκεψη αυτή όμως ποτέ δεν προσκλήθηκε ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, αλλά κατόπιν ζήτησε από τον υπουργό να δεσμευτεί "εγγράφως και επισήμως" αναφορικά με τις αποζημιώσεις, οι οποίες πρέπει να είναι "εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών". Χαρακτήρισε την πρώτη αυτή επαφή ως "θετική εξέλιξη", αλλά καυτηρίασε ως "συνήθη πρακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης από αυτές τις συσκέψεις". Επιφυλάχθηκε ότι θα ελέγξει τις ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργείου στενά.

ΣΕ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Την ίδια ώρα, η τριανδρία βουλευτών, την Τετάρτη 4 Ιουλίου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Κουρεμπέ και τον αντιπρόεδρο κο Ζαννιά, όπως επίσης και με την υφυπουργό Οικονομικών κα  Παπανάτσιου, στην Αθήνα.

Στον ΕΛΓΑ οι καπνοπαραγωγοί αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την έκταση των ζημιών, ζήτησαν να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε αποζημιωθούν εγκαίρως οι καπνοπαραγωγοί για την εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειές τους που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 90%. 

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εξήγησαν στους καπνοπαραγωγούς τις δυνατότητες αποζημίωσής τους και δεσμεύθηκαν ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ θα γίνει άμεσα η καταγραφή του εύρους της ζημιάς. 

Στη συνέχεια οι βουλευτές με τους καπνοπαραγωγούς συναντήθηκαν με την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και συζήτησαν για το πρόβλημα με την μη καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στον Συνεταιρισμό. 

Η υφυπουργός αφού άκουσε τους καπνοπαραγωγούς, δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.