fbpx Ροδόπη: Έλλειμμα ενημέρωσης στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ροδόπη: Έλλειμμα ενημέρωσης στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας
Σχολεία

Ο "Ορφέας" επισκέπτεται πλήθος σχολείων στη Ροδόπη, προκειμένου να απομυθοποιήσει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Διονύσης Βοργιάς

Την ίδια στιγμή που στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι υποχρεωτικό, στα ελληνικά σχολεία ελάχιστη είναι η σωστή πληροφόρηση που διαχέεται με αποδέκτες τους μαθητές. Ταυτόχρονα όμως, οι μαθητές δέχονται πλήθος ερεθισμάτων και - τις περισσότερες φορές - λανθασμένη πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, την οποία και διαμοιράζουν μεταξύ τους.
Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης έρχεται να καλύψει με διάφορες επισκέψεις σε σχολεία αλλά μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους μαθητές έκτης δημοτικού, το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, εκπαιδευτικών και γονέων, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επιμορφωτικό σεμινάριο στο 8ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής. 


Πριν το σεμινάριο, τα παιδιά παρέθεσαν χορευτικό δρώμενο και τραγούδησαν όλα μαζί τα κάλαντα, δεχόμενα το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.


ΣΠ. ΒΟΛΤΣΗΣ: "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ"
Τα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού στη νηπιακή ηλικία, την προεφηβική και την εφηβική ηλικία, δηλαδή κάποιες συμπεριφορές που είναι χρήσιμο να παρατηρούμε στο παιδί, ανέλυσε ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Σπύρος Βόλτσης.


Ο κος Βόλτσης έφερε δύο χρήσιμα παραδείγματα: "Στη μικρή ηλικία, μέχρι 2μιση ετών περίπου, ένα παιδί μπορεί να κυκλοφορεί γυμνό χωρίς να το νοιάζει. Όμως, αν ένα παιδί στα 5 κυκλοφορεί γυμνό χωρίς ντροπή, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει "καλά". Αντίστοιχα, ένα παιδί στα 12-13 δε μπορεί να έχει σεξουαλικές σχέσεις κι επαφές με ένα 18χρονο. Αντίθετα μπορεί να έχει ένα φυσιολογικό φλερτ με ένα παιδί της ηλικίας του".


Παράλληλα, υπογράμμισε την άποψή του ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό μάθημα στο σχολείο, και ανέδειξε πως ο Ορφέας προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα ενημέρωσης: "Ως κέντρο πρόληψης εδώ και τρία χρόνια κάνουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στις τελευταίες τάξεις αρκετών δημοτικών της περιοχής. Τα παιδιά μας κάνουν ερωτήσεις, οι οποίες θα λέγαμε ότι είναι προχωρημένες, για θέματα αντισύλληψης, σεξουαλικών επαφών κ.ά. που δεν περιμένεις από ένα παιδί 12 ετών να τα ρωτήσει. Όμως, στις μέρες μας με το ίντερνετ και την τηλεόραση, τα παιδιά δέχονται τρομερά ερεθίσματα, που πολλές φορές δε μπορούν να τα διαχειριστούν".
 

ΓΚ. ΕΣΑΓΙΑΝ: "ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ"
Ότι ακόμη σιγά-σιγά παύει να είναι θέμα ταμπού, κι έχουν γίνει βήματα προόδου, σχολίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου πρόληψης Ορφέας Γκάρο Εσαγιάν. "Το θέμα της ψυχοσεξουαλικής ωρίμανσης του παιδιού εδώ και αρκετά χρόνια διαπραγματεύεται πλέον και μέσα στη σχολική κοινότητα, κι αυτό το θεωρούμε καινοτόμο και σημαντικό, για την πρόοδο της διαπαιδαγώγηση μαθητών και δασκάλων. Παλιότερα ήταν ένα θέμα ταμπού", είπε.


Στη συνέχεια, όμως, δεν παραγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα να γίνουν: "Ξέρουμε όμως ότι η σεξουαλικότητα ξεκινάει από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία, αλλά δεν έχει τα χαρακτηριστικά που αποκτά στην ενήλικη ζωή, γι' αυτό πρέπει εκπαιδευτικοί και γονείς να έχουν τα εφόδια για να διαχειριστούν αυτή την πρόωρη αφύπνιση της σεξουαλικότητας στην παιδική ηλικία. Όμως η έννοια της σεξουαλικότητας στην παιδική ηλικία ακόμη παραμένει ταμπού, κι αυτό έχει να κάνει με τις ενοχές που έχουμε εμείς οι ενήλικες απέναντι στη σεξουαλικότητα μας", ενώ παρατήρησε και διάφορα φαινόμενα μπούλινγκ.


Ρ. ΜΑΚΡΑ: "ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ"
Αφορμή για τη συνεργασία με τον Ορφέα, στάθηκαν τα σοβαρά περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη Ροδόπη, είπε η σχολική σύμβουλος Ραλλού Μάκρα. "Έχουμε κάποια σοβαρά περιστατικά σε σχολεία της Ροδόπης, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα. Αυτά με έκαναν να ψάξω ακόμη πιο σοβαρά το θέμα", είπε εν προκειμένω.


Κατόπιν, κατέθεσε το σχόλιο ότι "είναι θέμα ταμπού, αλλά πολύ σημαντικό. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν έχει μπει στα σχολεία, ενώ θα έπρεπε", ενώ αναφέρθηκε και στα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού κατά Φρόιντ τα οποία "είναι γνωστά στους δασκάλους, όμως μερικές φορές ξεχνάμε να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές βάσει αυτών των σταδίων".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.