fbpx Ροδόπη: Εκκίνηση με 7 επιχειρήσεις που διεκδικούν νομικά το 12%
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ροδόπη: Εκκίνηση με 7 επιχειρήσεις που διεκδικούν νομικά το 12%

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματίες
Ροδόπη

Η αρχή έγινε από το νομό Έβρου με επιχειρηματίες να αξιώνουν την καταβολή των οφειλών που κατά περίπτωση ανέρχονται από 4.500 ευρώ μέχρι 3.5 εκ. ευρώ

Σε εφτά ανέρχονται σήμερα οι επιχειρήσεις από τη Ροδόπη που διεκδικούν, με νομικά πλέον μέσα, την καταβολή των οφειλών παρελθόντων ετών από την επιδότηση κόστους εργασίας 12%. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν στραφεί με αγωγές κατά του ΟΑΕΔ, οι υποθέσεις επρόκειτο να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, όμως παραπέμφθηκαν λόγω αρμοδιότητας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Εκτίμηση των γνωριζόντων είναι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων με έδρα τη Ροδόπη που θα διεκδικήσουν νομικά τις οφειλές του 12% θα ανέλθουν ενδεχομένως και στις σαράντα. 


Η αρχή έγινε από το νομό Έβρου με επιχειρηματίες να αξιώνουν την καταβολή των οφειλών που κατά περίπτωση ανέρχονται από 4.500 ευρώ μέχρι 3.5 εκ. ευρώ. Έμμισθος δικηγόρος και χειριστής στην ομάδα υποθέσεων του 12% για λογαριασμό του ΟΑΕΔ είναι ο Γιάννης Κυμιωνής ο οποίος σχολιάζοντας στον "Χ" τις εξελίξεις ανέδειξε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος "οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ασκήσει αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να ξέρουν πως αν αφαιρέσουμε από την σημερινή ημερομηνία πέντε χρόνια οι υπόλοιπες αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί. Δηλαδή ήδη μιλάμε για τον Φεβρουάριο του 2013 και πίσω, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκτησης των οφειλών ακόμα και με νομοθετικές διατάξεις. Ακόμα και αν κάποιος υποσχεθεί ότι θα βγάλει και μια νομοθετική διάταξη και θα λέει ότι από το 2010 ως το 2013 που είναι η κρίσιμη περίοδος εγώ με κάποιο τρόπο θέλω να καταβάλω ή να ενισχύσω τις επιχειρήσεις, αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με το 12% θα είναι μια άλλου είδους ενίσχυση".


Θυμίζουμε ότι ως ένα «παρωχημένο μέτρο που εκπλήρωσε το σκοπό για το οποίο θεσμοθετήθηκε» χαρακτήριζε το 2016 την επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις της Θράκης ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και τον Απρίλιο του ίδιου έτους με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα. 


Η απόφαση αυτή σηματοδότησε επιπλέον τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή δε ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα. 


Όσο για την εμπλοκή του ΟΑΕΔ, κατά το νόμο αυτή την επιδότηση τη δίνει το Ελληνικό Δημόσιο διά του ΟΑΕΔ. Στην ουσία ο ΟΑΕΔ είναι ο πληρωτής, ο ταμίας, ο διαχειριστής αυτής της επιδότησης, παίρνει τα χρήματα και τα δίνει, τα χρήματα δεν είναι δικά του. Αυτό έχει σημασία στην εξέλιξη της υπόθεσης. Σήμερα καθώς η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αγωγές των επιχειρηματιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να προτείνει να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα και να γίνει πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στηριζόμενη στο Νόμο 3900 του 2010, με το ερώτημα αν ΟΑΕΔ εμπλέκεται ή όχι. Αν το ερώτημα είναι αρνητικό, τότε μπαίνει στο παιχνίδι απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο. 


"Από το έτος 2010 λόγω της κρίσης το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε χρήματα, επομένως ο ΟΑΕΔ δεν είχε από το καταστατικό του την δυνατότητα να επιδοτεί, διότι δεν είναι φορέας επιδοτήσεων επιχειρήσεων. Δεν ήτανε αυτός ο προορισμός του με αποτέλεσμα όταν ασκήθηκαν οι αγωγές, ορθώς μεν δικονομικός, ασκήθηκαν και κατά του ΟΑΕΔ, αλλά ο ΟΑΕΔ δεν είναι υποχρεωμένος όποια απόφαση και να βγει να καταβάλει τα ποσά. Προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις από πλευράς ΟΑΕΔ διάθεση και απόφαση του Οργανισμού ως διαδίκου είναι να υποβάλουμε αίτημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση προδικαστικού ερωτήματος, είναι αυτό που λέμε πιλοτική δίκη. Αυτό δεν είναι για να βγάλει την ουρά του από έξω ο Οργανισμός, είναι κυρίως για να ξεκαθαριστεί το τοπίο και θα είναι από εκεί και μετά ξεκαθαρισμένη η όλη αξίωση ότι έχει έναν εναγόμενο που λέγετε ελληνικό δημόσιο και από εκεί και μετά θα ακολουθήσει την πεπατημένη", μας εξηγεί αναλυτικότερα ο κος Κυμιωνής. 


Προκειμένου να υπάρχει κάτι συνολικό η μόνη λύση είναι το προδικαστικό ερώτημα για να έχει ξεκάθαρη εικόνα ο κάθε επιχειρηματίας τι τον περιμένει. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην