fbpx Ροδόπη: Το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας σε αριθμούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
(ΠΙΝΑΚΕΣ) ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ροδόπη: Το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας σε αριθμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανδημία
Lockdown

Πως φτάσαμε στο σήμερα

Διονύσης Βοργιάς

«Ευγενικά» φέρθηκε το πρώτο «κύμα» της πανδημίας στην Ελλάδα -και στη Ροδόπη συγκεκριμένα- καθώς τα κρούσματα στη διάρκεια του πρώτου lockdown παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, το ίδιο κι η πίεση του Συστήματος Υγείας, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί.

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στη Ροδόπη στα μέσα Μαρτίου ’20 και μεταξύ άλλων ανέδειξε το από τότε πλημμελώς διαμορφωμένο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε ασθενή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, ο οποίος έκανε τεστ (το οποίο βγήκε θετικό στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης). Ο ΕΟΔΥ εσφαλμένα κατέγραψε το κρούσμα στο ν. Έβρου κι επί τρεις ημέρες σύσσωμος ο ιατρικός και πολιτικός κόσμος της περιοχής διέψευδε την ύπαρξή του. Η εξάπλωση του ιού προχώρησε παράλληλα με την εξάπλωση των «παρατράγουδων», καθώς από την πρώτη στιγμή αποδείχθηκε η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ μίας σειράς φορέων, όπως το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Κομοτηνής, τα Κέντρα Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος.

Βαρέως πληττόμενος στο πρώτο «κύμα» ήταν ο ν. Ξάνθης, που είδε αρκετούς κατοίκους να χάνουν τη ζωή τους, τον Εχίνο να μπαίνει σε καραντίνα και όλο το νομό σε ειδικά περιοριστικά μέτρα κατά διαστήματα, ενώ η Ροδόπη κατάφερε να αναχαιτίσει το πρώτο «κύμα», με το μικρό χωριό Αγίασμα να μπαίνει σε προληπτική καραντίνα ελέω πέντε κρουσμάτων.

Τα ερωτηματικά του «Χ» απαντήθηκαν μετά από μήνες
Απολογιστικά του πρώτου «κύματος», ο «Χ» δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ροδόπη: η πραγματικότητα με τον κορωνοϊό», θίγοντας μία σειρά ζητημάτων:

Πρώτον, την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Μολονότι στην αρχή υπήρξε «ηρεμία», στη συνέχεια αυτοδιοικητικοί όπως ο δήμαρχος Κομοτηνής και υγειονομικοί όπως ο διευθυντής Πνευμονολογικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Πατλάκας, εξέφρασαν δημόσια τις ανησυχίες τους μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm για την έλλειψη συνεργασίας, αφήνοντας αιχμές προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Δεύτερον, την αδυναμία σωστής καταγραφής των κρουσμάτων και την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης. Με τεστ κορωνοϊού να γίνονται από τον ΕΟΔΥ (με ιχνηλατήσεις, μαζικά τεστ ή drive through), τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, η πληροφορία παρέμενε συγκεχυμένη, ώσπου πριν μερικές εβδομάδες αποδείχθηκε ότι υπάρχει και σύστημα παράλληλης καταγραφής.  

Από το καλοκαίρι στο σήμερα
Και μολονότι τα ερωτηματικά παρέμεναν αναπάντητα, το καλοκαίρι αναχαίτισε την καμπύλη της πανδημίας κι όλος ο μηχανισμός επαναπαύτηκε. Ένας «καθαρός» Σεπτέμβριος στη Ροδόπη με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από το πρώτο δεκαπανθήμερο του Οκτωβρίου που ο κορωνοϊός άρχισε να «δίνει» ξανά κρούσματα στην περιοχή μας, με την καμπύλη να αυξάνεται γεωμετρικά στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. Συνολικά τον 10ο μήνα του έτους καταγράφηκαν σχεδόν 400 κρούσματα, ενώ τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, οπότε και ήδη είχαν «συμπληρωθεί» τα κρούσματα του Οκτωβρίου. Ο Νοέμβριος «έδωσε» συνολικά περί των 1.000 κρουσμάτων. Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, η πανδημία δεν έχει πάρει μεν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο ν. Ροδόπης, πλην όμως, ήδη έχουμε περίπου 450 καταγεγραμμένα κρούσματα τον Δεκέμβριο.

Στους πίνακες και τα διαγράμματα που δημοσιεύει ο σημερινός «Χ» παρουσιάζεται η πορεία της πανδημίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη Ροδόπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, καθώς και τα ημερήσια κρούσματα στη Ροδόπη από 1/10/20 μέχρι 17/12/20.
Η ενημέρωση από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί και διασωληνωθεί όλοι οι Ροδοπίτες ασθενείς έχει «παγώσει» με απόφαση της Διοίκησης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.