fbpx Ροδόπη: 15 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας από τον Νοέμβριο του 2019
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Απριλίου, 2020 - 10:00
Η ΒΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ροδόπη: 15 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας από τον Νοέμβριο του 2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενδοοικογενειακή βία
Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης
Σεβαστή Χατζηφωτίου

Λιγότερα τα καταγεγραμμένα περιστατικά την περίοδο «μένουμε σπίτι» - οι παρατηρήσεις της ειδικού Σ. Χατζηφωτίου

Διονύσης Βοργιάς

Μειωμένες την περίοδο του «μένουμε σπίτι» είναι οι επίσημες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, όπως ενημερώνεται αρμοδίως ο «Χ». Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει οι εξής καταγγελίες στην ΕΛΑΣ: Νοέμβριος 2019: 3, Δεκέμβριος 2019: 4, Ιανουάριος 2020: 4, Φεβρουάριος 2020: 2, Μάρτιος 2020: 1, 1 έως 7 Απριλίου 2020: 1.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αν είστε θύμα: Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη. Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Θυμίζουμε ότι από το 2019 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε τη λειτουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, εγκαινιάζοντας μία νέα διαχείριση στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας με τα δικαιώματα των θυμάτων στο επίκεντρο. Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων, είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιεί πλέον το Υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία.

Περιλαμβάνει 73 Υπηρεσίες και έχει την παρακάτω μορφή: Το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις δεκατέσσερις Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.

Η ερμηνεία μίας ειδικού
Ο «Χ» επικοινώνησε με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Σεβαστή Χατζηφωτίου, η οποία -για το διάστημα του κατ’ οίκον περιορισμού- πληροφόρησε: «Το μήνυμα μένουμε σπίτι αλλά μένουμε ασφαλείς είναι το κεντρικό μας μότο. Υπάρχουν περιβάλλοντα που περνούν δύσκολα. Να είμαστε ευήκοα ώτα σε περίπτωση που κάποιος μας αναφέρει περιστατικό βίας σε οικογένεια».

Η κα Χατζηφωτίου εξέφρασε την ανησυχία της γενικώς για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, κι ακόμη και τρεις καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.

Όσο για τα δεδομένα στο ν. Ροδόπης που δείχνουν μείωση των καταγγελιών την περίοδο του «μένουμε σπίτι», η αν. καθηγήτρια προσεγγίζει το ζήτημα ως εξής: «μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε όσον αφορά τη δυσκολία των γυναικών να πάρουν ένα τηλέφωνο ή να βρουν διέξοδο για να επικοινωνήσουν και να δημοσιοποιήσουν τη βία ή την κακοποίηση που μπορεί να υφίστανται, καθώς είναι εγκλεισμένες στο σπίτι με την παρουσία του δράστη 24 ώρες το 24ωρο δίπλα τους […] Εικάζουμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να βρουν τρόπους να μιλήσουν για την πιθανή τους βία, γιατί είναι βιβλιογραφικά και ερευνητικά δεδομένο ότι υπάρχει έξαρση σε βίαια επεισόδια στο περιβάλλον του σπιτιού μέσα από διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού».

Μάλιστα, η κα Χατζηφωτίου σημειώνει ότι σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, έχουν βρεθεί τρόποι για να γνωστοποιεί το θύμα την βία που υφίσταται, χωρίς να το καταλαβαίνει ο δράστης, σε περιόδους εγκλεισμού, όπως στη Γαλλία όπου το θύμα με μία κωδική λέξη στα φαρμακεία -που παραμένουν ανοιχτά- γνωστοποιεί την κακοποίησή του κι ειδοποιείται αρμοδίως η Αστυνομία.

Από πού πηγάζει η ενδοοικογενειακή βία;
Από πού όμως πηγάζει η ενδοοικογενειακή βία; Σύμφωνα με την Σεβαστή Χατζηφωτίου «ξεκινάμε από την έναρξη των γυναικείων κινημάτων για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων περί ισότητας. Έχουμε μεγάλο παρελθόν στο θέμα της ύπαρξης της βίας» κι αποδίδει το φαινόμενο κυρίως στο ότι «υπάρχει το θέμα της εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, που συνήθως την οικειοποιείται ο άντρας, γι’ αυτό έχουμε τεράστια ποσοστά βίας κατά των γυναικών από άντρες θύτες, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμά του να φερθεί με όποιο τρόπο θέλει στη σύζυγό ή την σύντροφό του, εξουσιάζοντάς την».

Πάντως, φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας υπάρχουν και με θύματα άντρες, κάτι που είναι ακόμη σε φάση μελέτης σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία θυμάτων είναι γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο