fbpx Robo Galaxy: Η ομάδα ρομποτικής κέρδισε το βραβείο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ 11ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Robo Galaxy: Η ομάδα ρομποτικής κέρδισε το βραβείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
Ρομποτική
Διαγωνισμός Ρομποτικής

Δουλειά μηνών και κυρίως διάθεση εκ μέρους των μαθητών, προϋπόθετε η συμμετοχή στο διαγωνισμό και το αποτέλεσμα της πρωτιάς τους δικαιώνει όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν αρμονικά


Η ομάδα των “Robo Galaxy” ετοιμάζεται για το ταξίδι της στην Αθήνα και γιατί όχι μία νέα διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το ...ταξίδι στον Άρη που πραγματοποίησαν με την βοήθεια της ρομποτικής, είναι αυτό που τους έδωσε το εισιτήριο για ένα ταξίδι στην Αθήνα. Την πρώτη θέση στον 4ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για μαθητές δημοτικού με θέμα “Εποικισμός στον Άρη”, που διενεργήθηκε στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, κατέκτησε η ομάδα του 11ου Δημοτικού Κομοτηνής “Robo Galaxy”.

Το θέμα που επέλεξαν οι “Robo Galaxy”, συνδέεται με τα δύο από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στον πλανήτη Άρη: το νερό και την τροφή. Ένα ειδικό όχημα εξερεύνησης κινείται πάνω στην επιφάνεια του Άρη με σκοπό την εξεύρεση υδάτινου στοιχείου (δηλαδή νερού), την εξόρυξή του, και μετέπειτα τη μεταφόρτωσή του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο προκειμένου το υγρό μετάλλευμα να υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε πόσιμο νερό.

Το νερό χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φυτών στο θερμοκήπιο με τη χρήση υδροπονίας – τρόπος καλλιέργειας που δεν απαιτεί χώμα για τα φυτά και ταυτόχρονα έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε νερό. Απώτερος σκοπός η εποίκιση του κόκκινου πλανήτη!


Δουλειά μηνών και κυρίως διάθεση εκ μέρους των μαθητών, προϋπόθετε η συμμετοχή στο διαγωνισμό και το αποτέλεσμα της πρωτιάς τους δικαιώνει όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν αρμονικά. 


Την εμπειρία του από την επιτυχημένη ενασχόλησή του με ομάδες ρομποτικής στο 3ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, όπου υπηρετούσε μέχρι πέρσι, μετέφερε στο 11ο δημοτικό σχολείο όπου υπηρετεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δάσκαλος Θοδωρής Στανίτσας. Μαζί με τον συνάδελφό του εκπαιδευτικό πληροφορικής Γιάννη Μιχαηλίδη, διέθεσαν προσωπικό ελεύθερο χρόνο για να προετοιμάσουν τους μαθητές της ομάδας Robo Galaxy για τον διαγωνισμό ρομποτικής. 


Για τη δουλειά που προηγήθηκε του διαγωνισμού μας πληροφορεί ο κος Στανίτσας  "η δουλειά αυτή ξεκίνησε από τον Οκτώβριο. Εγώ στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή πώς να δομήσουμε σιγά - σιγά, γιατί κάποια παιδιά δεν είχαν πιάσει καν Lego στα χέρια τους. Υπήρχε το ενδιαφέρον, αλλά όχι η πρότερη γνώση.

Οπότε ξεκινήσαμε με το πως μπορούμε να χτίσουμε με Lego διάφορα πραγματάκια, πως μπορώ να φτιάξω ένα όχημα, ή μια άλλη κατασκευή για να καταλάβουν τα παιδιά την λογική των Lego. Στο ίδιο επίπεδο σε μορφή προγραμματισμού ο κος Μιχαηλίδης άρχισε να δουλεύει πάνω σε λογισμικό για το πώς να προγραμματίζουν".

Όσο για το πότε γινόταν οι συναντήσεις της ομάδας "σε κάποια κενά στο σχολείο και πολύ προσωπικός χρόνος, συνήθως απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα για να βγει όλο αυτό το πρόγραμμα", αναφέρει ο εκπαιδευτικός. 


Το ενδιαφέρον των μαθητών μεγάλο, όμως η συμμετοχή στο διαγωνισμό όριζε αυστηρά ομάδα τριών έως έξι παιδιών. "Είχαμε πει ότι όταν θα φτάναμε να πάμε στον διαγωνισμό θα έπρεπε καταλήξουμε σε μια εξάδα που θα εκπροσωπούσε όλη μας αυτή την δουλειά. Υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή, απλώς στο τέλος επιλέχτηκαν έξι παιδιά με κάποια κριτήρια τα οποία τα είχαμε θέσει από την αρχή, ώστε να είναι δίκαιη και ισότιμη η συμμετοχή για όλους. Καταλήξαμε σε αυτή την εξάδα που δούλεψε στην τελευταία φάση το σενάριο και πήγε στον διαγωνισμό".

Η εξαμελής αυτή ομάδα έφερε την πρωτιά στον περιφερειακό διαγωνισμό και τα χαμόγελα στα πρόσωπα μαθητών και εκπαιδευτικών.                    
Να σημειωθεί ότι οι περιφερειακοί διαγωνισμοί αποτελούν το πρώτο στάδιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, του οποίου ο φετινός τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου.


Ο διαγωνισμός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, προσελκύει περισσότερους από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, και αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας πέντε μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων έως τη διεξαγωγή του τελικού.


Οι “Robo Galaxy” αποτελούνται από τις μαθήτριες και τους μαθητές του ΣΤ1: Ιωάννα Γκουτή, Στάθης Εξάρχου, Μαρίλια Καΐκα, Στέλλα Παπάζογλου, Σοφοκλής Σιούλας, Αγνή Χατζηδημητρίου.


Προπονητές της ομάδας είναι ο δάσκαλος Θοδωρής Στανίτσας και ο καθηγητής πληροφορικής Γιάννης Μιχαηλίδης, ενώ συμμετείχαν ο καθηγητής εικαστικών Γιάννης Μπακιρτζίδης και ο καθηγητής θεατρικής αγωγής Γιώργος Λυμπέρης.


Η ομάδα των “Robo Galaxy” ετοιμάζεται για το ταξίδι της στην Αθήνα και γιατί όχι μία νέα διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ